ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο είναι ο «Jimmy P.»

2013-04-22 09:06:24

Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο είναι ο «Jimmy P.»




Με την ταινία «Jimmy P.» να έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο διαγωνιστικό, ο Αρνό Ντεπλεσάν επιστρέφει στις Κάννες μετά από πέντε χρόνια – τελευταίο ραντεβού του με το φεστιβαλικό κοινό το 2008 με το «Conte de Noel».


Από την Ανθή Νταουσάνη

Με την ταινία «Jimmy P.» να έχει περιληφθεί στο επίσημο διαγωνιστικό, ο Αρνό Ντεπλεσάν επιστρέφει στις Κάννες μετά από πέντε χρόνια – τελευταίο ραντεβού του με το φεστιβαλικό κοινό το 2008 με το «Conte de Noel». Ο Γάλλος σκηνοθέτης είναι από τις αθόρυβες αλλά σταθερές παρουσίες στο κινηματογραφικό ραντεβού της Κρουαζέτ, αφού οι ταινίες του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 «La Vie des Morts» και «La Sentinelle» προβλήθηκαν στις Κάννες, με το δημιουργό να επιστρέφει μετά από περισσότερο από μια δεκαετία για να δείξει στο φεστιβάλ το «Kings and Queen» το 2004.

Το αγγλόφωνο «Jimmy P.», βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, διαθέτει την αστερόσκονη ενός Μπενίσιο Ντελ Τόρο και το ταλέντο του Ματιέ Αμαλρίκ, σε ένα συνδυασμό που ταιριάζει στο προφίλ των Καννών. Μαζί τους η Βρετανή Τζίνα ΜακΚί και η Μίστι Άπχαμ από το «Παγωμένο Ποτάμι» - τις βλέπουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές στις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την ταινία, μετά την ανακοίνωση της επιλογής της ανάμεσα στις δεκαεννέα παραγωγές που θα διεκδικήσουν το Χρυσό Φοίνικα.

Ο Ντελ Τόρο κρατάει τον ομότιτλο ρόλο (Jimmy Picard) και είναι ο αφηγητής της προσωπικής του ιστορίας. Ο Τζίμι, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με ινδιάνικες ρίζες, επιστρέφει στην πατρίδα με μια παράξενη αρρώστια που οι γιατροί διαγιγνώσκουν ως σχιζοφρένεια και καταφεύγει για μια δεύτερη γνώμη σε έναν διακεκριμένο αναλυτή - θεραπευτή (Ματιέ Αμαλρίκ) με τον οποίο μετά από πολλές συναντήσεις αναπτύσσει μια φιλία. H ταινία αναμένεται να εστιάσει παράλληλα στη θεραπευτική διαδικασία και στην προσωπική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Το σενάριο βασίζεται στο κείμενο του διάσημου εθνολόγου και ψυχαναλυτή Ζορζ Ντεβερού «Reality and dream: Psychotherapy of a Plains Indian» επάνω στον οποίο είναι «χτισμένος» ο ρόλος του Αμαλρίκ. Γαλλο-Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής ο ίδιος, γεννημένος στην Αυστρουγγαρία των αρχών του 20ου αιώνα, υπήρξε από τους πρωτοπόρους της εθνο-ψυχαναλυτικής μεθόδου, μελετώντας τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά με μεθοδολογικά εργαλεία από επιστημονικά πεδία όπως η ανθρωπολογία, η εθνολογία και η ιστορία των πολιτισμών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ