ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Οι Κάννες ερωτεύτηκαν μια Ελληνίδα

2013-05-23 15:22:09

Οι Κάννες ερωτεύτηκαν μια Ελληνίδα
Η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα νέα ηθοποιός Αντέλ Εξαρχόπουλος, με τη συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία «La Vie d'Adele» του Αμπντελατίφ Κεσίς, αναδείχθηκε αδιαφιλονίκητο φαβορί για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου και έκανε τους πάντες να μιλούν για ένα νέο, εξαιρετικό ταλέντο.


Από τη Φαίδρα Βόκαλη

Η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα 19χρονη ηθοποιός Αντέλ Εξαρχόπουλος, με τη συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία «La Vie d'Adele» του Αμπντελατίφ Κεσίς, αναδείχθηκε αδιαφιλονίκητο φαβορί για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου και έκανε τους πάντες να μιλούν για ένα νέο, εξαιρετικό ταλέντο.

Ο Αμπντελατίφ Κεσίς («Κουσκούς με Φρέσκο Ψάρι») μετά την εξωτικά σινεφίλ «Μαύρη Αφροδίτη» επιστρέφει με ένα υπέροχο δράμα νταρντενικών αποχρώσεων για τη ζωή και τους μικρούς θανάτους της νεαρής Αντέλ. Στην (συνηθισμένη για τα δεδομένα του Κεσίς) διάρκεια των τριών ωρών της ταινίας, η 15χρονη Αντέλ επιβιώνει στο λύκειο, ανακαλύπτει ότι της αρέσουν οι γυναίκες, ερωτεύεται μία, κάνει σχέση μαζί της, αποφοιτά, πιάνει δουλειά, ενηλικιώνεται.

Σε αυτή την ισχνή πλοκή, ο Κεσίς χτίζει το συναρπαστικό πορτρέτο μιας ηρωίδας που θα μπορούσε να ζει στη διπλανή πόρτα. Αυτό που τη διαχωρίζει από τις περισσότερες συνομήλικές της είναι η αποδοχή του έρωτά της για το συναρπαστικό κορίτσι που ακούει στο όνομα Έμμα (Λεά Σεντού, εξίσου εξαιρετική στην ερμηνεία της). Η Έμμα είναι τεταρτοετής στην Καλών Τεχνών, ξέρει τα πάντα για τη φιλοσοφία και τη ζωγραφική, ενώ προέρχεται από οικογένεια διανοούμενων. Το μόνο κοινό που έχει με τη μικροαστικής καταγωγής Αντέλ είναι η υπέροχη εμφάνιση και το πάθος που μοιράζονται η μία για την άλλη.

Ο έρωτάς τους είναι φυσικός, σαρκικός, επιβεβλημένος και ο Κεσίς μάς κάνει κοινωνούς του με μακροσκελείς σκηνές παθιασμένου σεξ, που θα σοκάρουν τους πουριτανούς. Η τόλμη του σκηνοθέτη και των ηθοποιών του, που φτάνουν για χάρη του στα άκρα, μας χαρίζουν σκηνές που μπαίνουν στο πάνθεον της κινηματογραφικής αποτύπωσης της σαρκικής απόλαυσης.

H κάμερα βρίσκεται πάντα δίπλα στην πρωταγωνίστρια, κλείνοντας σε υποκειμενικά close-up την ταραγμένη της εφηβεία, τη λαγνεία, τη μοναξιά της και τον αιώνιο έρωτά της για την Έμμα. Φυσικά, σε αυτή την εξαιρετική καταγραφή τα εύσημα ανήκουν στην ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος στον ομώνυμο ρόλο. Η γκάμα της φυσικότητάς της δεν γνωρίζει όρια, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως η επιτροπή θα αναγνωρίσει τη δυναμική της δίνοντάς της το βραβείο ερμηνείας. Δίπλα της, η Λεά Σεντού ως Έμμα είναι επώδυνα ερωτεύσιμη, ενώ η μεταξύ τους χημεία είναι αποθεωτική.

Μικρή, όμορφη, αστεία και σπαρακτική, «Η Ζωή της Αντέλ» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και μια ιστορία αγάπης που θα πάρουμε σίγουρα μαζί μας από τις φετινές Κάννες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ