ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για το φετινό Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες

2013-04-24 23:48:55

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για το φετινό Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες




Πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες, ελπιδοφόρα ντεμπούτα, παλιοί γνώριμοι και καταξιωμένα ονόματα: Διαβάστε αναλυτικά τις λεπτομέρειες πίσω από τις είκοσι μία ταινίες που συμμετέχουν στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του επερχόμενου φεστιβάλ των Καννών.


Από τον Λουκά Κατσίκα

Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών (Quinzaine des Réalisateurs) ιδρύθηκε το 1969 από την Ένωση Σκηνοθετών Γαλλίας μετά τα γεγονότα του Μάη του '68 σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργάτες. Προβάλλει ένα πλούσιο πρόγραμμα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών.

Η 45η έκδοση του περίφημου παράλληλου προγράμματος των επερχόμενων Κανών, του Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών, θα προβάλλει συνολικά 23, οι 17 θα πραγματοποιήσουν εκεί την παγκόσμια πρεμιέρα τους.

Αναλυτικά οι ταινίες:

THE CONGRESS (Το Συνέδριο) του Αρι Φόλμαν (Γερμανία, Ισραήλ)
Με τους Ρόμπιν Ράιτ, Πολ Τζιαμάτι, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Φράνσις Φίσερ

Η επόμενη ταινία που γύρισε ο ισραηλινός Αρι Φόλμαν, αμέσως μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του «Βαλς με τον Μπασίρ» (2008), υπολόγιζαν πολλοί ότι θα καταλάμβανε με άνεση μια θέση στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών. Κατέληξε, παρ' όλα αυτά, να κάνει πρεμιέρα ως εναρκτήρια προβολή του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών.

Τι είναι όμως το «The Congress»; Διασκευή ενός βιβλίου φαντασίας του Πολωνού Στάνισλαβ Λεμ (συγγραφέα του «Σολάρις»), με τίτλο «The Futurological Congress», ο συνδυασμός κινουμένων σχεδίων και κανονικών ηθοποιών που επιχειρεί ο σκηνοθέτης εδώ διηγείται την ιστορία μιας ηθοποιού (η Ρόμπιν Ράιτ υποδύεται τον εαυτό της!) η οποία αναλαμβάνει για λογαριασμό μιας εταιρείας παραγωγής να σκαναριστεί ψηφιακά, ώστε η εικόνα της να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μελλοντικό φιλμ, χωρίς εκείνη να μπορεί πια να την ελέγξει.

WE ARE WHAT WE ARE (Είμαστε αυτό που Είμαστε) του Τζιμ Μικλ (Η.Π.Α)
Με τους Κέλι Μακ Γκίλις, Αμπιρ Τσίλντερς, Μάικλ Παρκς, Οντέγια Ρας

Με αδυναμία στο σινεμά τρόμου και φαντασίας, όπως απέδειξε με τις προηγούμενες δύο ταινίες του, το «Mulberry Street» (2006) και το «Stake Land» (2010), ο Τζιμ Μικλ αναλαμβάνει φέτος να διασκευάσει για το αμερικανικό κοινό την συμπαθητική μεξικανική δημιουργία «Somos Io Que Hay» του Μισέλ Γκράουμ, πάνω στα έργα και τις ημέρες μιας μοντέρνας οικογένειας κανιβάλων. Να σημειώσουμε εδώ ότι το πρωτότυπο φιλμ είχε κάνει πρεμιέρα πριν τρία χρόνια στο ίδιο τμήμα του φεστιβάλ.

LA DANZA DE LA REALIDAD (Ο Χορός της Πραγματικότητας) του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι (Χιλή, Γαλλία)
Με τους Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, Μπρόντις Γιοντορόφσκι, Αξελ Γιοντορόφσκι, Ανταν Γιοντορόφσκι

Από το 1990 και το «Rainbow Thief» είχε να κάνει ταινία ένας από τους πιο εκκεντρικούς δημιουργούς που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο σινεμά. Χιλιανής καταγωγής, ο 84χρονος σκηνοθέτης μυθικών cult δημιουργιών όπως το «El Topo» και το «The Holy Mountain» επιστρέφει πίσω από την κάμερα με μια αυτοβιογραφική ματιά στην παιδική του ηλικία και την ενηλικίωσή του, την οποία όμως ο Γιοντορόφσκι προσεγγίζει με το γνώριμο παροξυσμικό και σουρεαλιστικό ύφος του και στελεχώνει ερμηνευτικά με μέλη της οικογενείας του.

LES APACHES (Οι Απάτσι) του Τιερί ντε Περετί (Γαλλία)
Με τους Αζίζ Ελ Χαντάτσι, Φρανσουά Ζοζέφ Κουγιολί, Μαρίν Καγιόν

Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Τιερί ντε Περετί ταξιδεύει σε μια επαρχιακή γωνιά της Κορσικής όπου φαινομενικά δεν συμβαίνει τίποτα και συλλαμβάνει με τον φακό του τα δραματικά μεθεόρτια μιας ληστείας που είχε ως πρωταγωνιστές της τέσσερα νεαρά παιδιά.

L' ESCALE (Η Στάση) του Καβέ Μπακτιαρί (Ιράν, Ελβετία)

Στον τομέα των ντοκιμαντέρ ανήκει η πρώτη μεγάλου μήκους απόπειρα του Ιρανού Καβέ Μπακτιαρί. Γυρισμένη σε μεγάλο της μέρος (και τοποθετημένη) στην Αθήνα των παράνομων μεταναστών και των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, το φιλμ παρακολουθεί τις προσπάθειες του ίδιου του Μπακτιαρί να βρει τον κινηματογραφιστή ξάδερφό του ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του και βρέθηκε να γυρεύει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

ATE VER A LUZ του Μπαζίλ Ντε Κούνια (Ελβετία)
Με τους Πέδρο Φερέιρα, Ζοάο Βέιγκα, Πάουλο Ριμπέιρο

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον πορτογαλικής καταγωγής σκηνοθέτη ακολουθεί την γεμάτη εμπόδια και δυσκολίες πορεία ενός άντρα που έχει πρόσφατα βγει από τη φυλακή και προσπαθεί να ξαναρχίσει τη ζωή του. Αυτές, εν πάση περιπτώσει, είναι οι μοναδικές πληροφορίες που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το φιλμ.

A STRANGE COURSE OF EVENTS (Μια Παράξενη Πορεία Γεγονότων) του Ραφαέλ Νατζαρί (Ισραήλ, Γαλλία)
Με τους Ορι Πφέφερ, Μόνι Μόσονοφ, Μικαέλα Εσέτ, Μάγια Κένινγκ

Εχοντας διαγωνιστεί παλιότερα για τον Χρυσό Φοίνικα με το δραματικό «Tehilim» (2007), ο μεγαλωμένος στη Γαλλία Ραφαέλ Νατζαρί αφηγείται την περιέργως χιουμοριστική ιστορία ενός πρόσφατα χωρισμένου άντρα ο οποίος ταξιδεύει στη γενέτειρά του προκειμένου να ανακτήσει τους χαμένους συνεκτικούς του δεσμούς με τον αποξενωμένο πατέρα του.

BLUE RUIN (Μπλε Χαλάσματα) του Τζέρεμι Σόλνιερ (ΗΠΑ)
Με τους Ιβ Πλαμπ, Ντέβιν Ράτρεϊ, Εϊμι Χάργκριβς, Ντέιβιντ Γ. Τόμσον

Με μοναδική μεγάλου μήκους ακηνοθετική του προσπάθεια ως τώρα την b movie παρωδία τρόμου «Murder Party» (2007), ο Σόλνιερ επιχειρεί εδώ να δοκιμαστεί όχι ακριβώς σε ένα καθαρόαιμο θρίλερ αλλά σε μια ιστορία εκδίκησης με ίχνη μαύρου χιούμορ και διαλείμματα εκρηκτικής βίας.

LA FILLE DU 14 JUILLET (Το Κορίτσι της 14ης Ιουλίου) του Αντονέν Περεντιακό (Γαλλία)
Με τους Βιμάλα Πονς, Βενσάν Μακέν, Γκρεγκουάρ Τεκνακιάν

Με δεκαετή θητεία στις μικρού μήκους ταινίες, ο γαλλικής καταγωγής Περεντιανό τοποθετεί στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του μια νεανική ιστορία αγάπης η οποία εκτυλίσσεται στην διάρκεια μιας μέρας καλοκαιριού, στη γιορτή της 14ης Ιουλίου, και στο μέσο ενός ιδιαίτερα τεταμένου εικοσιτετραώρου για την πολιτικο-κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.

HENRI (Ανρί) της Γιολάντ Μορό (Γαλλία)
Με τους Πιπό Ντελμπονό, Κάντι Μινγκ

Περισσότερο γνωστή στο διεθνές κοινό για την εξαιρετική ερμηνεία της στο «Seraphine», η ηθοποιός Γιολάντ Μορό δοκιμάζει για δεύτερη φορά τις ικανότητές της στη σκηνοθεσία με μια ακόμη γλυκόπικρη ανθρώπινη ιστορία, όμοια με αυτή που κοσμούσε το προηγούμενο φιλμ της, «When the Sea Rises» (2008). Το «Henri», στο οποίο συναντάμε την ευαίσθητη περίπτωση δυο μοναχικών και δυσλειτουργικών ηρώων που αναζητούν επαφή και σημεία προσέγγισης μεταξύ τους, έχει επιλεχτεί ως κλείσιμο του φετινού Δεκαπενθημέρου.

LAST DAYS ON MARS (Τελευταίες Μέρες στον Άρη) του Ρόουρι Ρόμπινσον (Ιρλανδία)
Με τους Λιβ Σράιμπερ, Ρομόλα Γκαράι, Ελίας Κοτέας, Ολίβια Γουίλιαμς

Υποψήφιος για Οσκαρ μικρού μήκους ταινίας το 2002, με το sci-fi θεματικής φιλμ «Fifty Per Cent Grey», ο ιρλανδικής καταγωγής Ρόουρι Ρόμπινσον μετακομίζει στις μεγάλου μήκους δημιουργίες με ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας γύρω από μια επανδρωμένη διαστημική αποστολή στον Αρη, τα μέλη της οποίας έρχονται αντιμέτωπα με μια μυστηριώδη και ιδιαίτερα τρομακτική δύναμη.

LES GARÇONS ET GUILLAUME, A TABLE ! (Αγόρια και Γκιγιόμ, στο Τραπέζι!) του Γκιγιόμ Γκαλιέν (Γαλλία)
Με τους Γκιγιόμ Γκαλιέν, Αντρέ Μαρκόν, Φρανσουάζ Φαμπιάν, Νταϊάν Κρούγκερ

Βαθύτατα αυτοβιογραφικό, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο που ο ηθοποιός Γκιγιόμ Γκαλιέν έγραψε πριν μερικά χρόνια και ερμήνευσε στη σκηνή ως μονόλογο, το γλυκό και βαθιά νοσταλγικό φιλμ διηγείται με άφθονο χιούμορ τα πρώτα τριάντα χρόνια ζωής του σκηνοθέτη.

ILO ILO του Αντονι Τσεν (Σιγκαπούρη)
Με τους Ανγκελι Μπαγιάνι, Τσεν Τιανγουέν, Γέο Γιαν Γιαν

Εναρκτήρια μεγάλου μήκους απόπειρα για τον Αντονι Τσεν, το «Ilo Ilo» τοποθετείται χρονικά στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ασία το 1997 και ασχολείται με την τρυφερή σχέση που αναπτύσσουν τρία ανήλικα αδέρφια από τη Σιγκαπούρη με την φιλιππινέζικης καταγωγής γκουβερνάντα η οποία αναλαμβάνει να τα προσέχει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Τσαν δεν είναι εντελώς άγνωστος στο φεστιβάλ Καννών, μια και το 2007 είχε διεκδικήσει ένα Χρυσό Φοίνικα με τη μικρού μήκους ταινία «Grandmother».

MAGIC MAGIC (Μαγεία Μαγεία) του Σεμπαστιάν Σίλβα (Χιλή)
Με τους Εμιλι Μπράουνινγκ, Μάικλ Σέρα, Τζούνο Τεμπλ, Καταλίνα Σαντίνα Μορένο

Τέσσερα χρόνια αφότου κατόρθωσε να υπερβεί καλλιτεχνικά τα σύνορα της χώρας του με το πολυβραβευμένο «The Maid», ο Σεμπαστιάν Σίλβα τοποθετεί σε τουριστικά εδάφη της Χιλής το ταξίδι αναψυχής μιας παρέας νεαρών ατόμων, στη διάρκεια του οποίου μια κοπέλα αρχίζει να ολισθαίνει ψυχο-συναισθηματικά. Η εντυπωσιακή πρωταγωνιστική ερμηνεία της Τζούντο Τεμπλ, η επιδέξια σκηνοθεσία και οι συνήθεις ραδιουργίες του Κρίστοφερ Ντόιλ στη διεύθυνση φωτογραφίας είναι τρεις από τις αρετές της ταινίας στις οποίες στάθηκαν οι περισσότερες κριτικές που γράφτηκαν γι' αυτή, αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο πρόσφατο φεστιβάλ του Σάντανς.

UGLY (Άσχημοι) του Ανουράγκ Κασιγιάπ (Ινδία)
Με τους Ρόνιτ Ρόι, Τεγασουινί Κολαπούρ, Βίπιν Σάρμα

Δημιουργός του πετυχημένου διεθνώς «Gangs of Wasseypur», που είδαμε πέρυσι στο Δεκαπενθήμερο, ο Ινδός σκηνοθέτης επιστρέφει φέτος στο ίδιο φεστιβαλικό τμήμα με ένα δραματικό θρίλερ στο οποίο ένα ζευγάρι προσπαθεί να βρει το μικρό παιδί του, όταν αυτό πέφτει θύμα απαγωγής.

THE SELFISH GIANT (Ο Εγωιστής Γίγαντας) της Κλίο Μπάρναρντ (Ηνωμένο Βασίλειο)
Με τους Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας, Σον Γκίλντερ, Λορέιν Ασμπορν

Υπεύθυνη για το «The Arbor» (2910), ομολογουμένως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα παντρέματα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που είδαμε μέσα στην τελευταία δεκαετία, η βρετανικής καταγωγής σκηνοθέτις επιχειρεί το αποφασιστικό ντεμπούτο της στο καθαρόαιμο αφηγηματικό σινεμά με μια εκμοντερνισμένη, και αρκετά ασυνήθιστη ως φαίνεται, διασκευή στο ομότιτλο διήγημα του Οσκαρ Ουάιλντ.

EL VERANO DE LOS PECES VOLADORES (Το Καλοκαίρι των Ιπτάμενων Ψαριών) της Μαρτσέλα Σαίντ (Χιλή, Γαλλία)
Με τους Γκρέγκορι Κοέν, Φρανσίσκα Γουόκερ, Ρομπέρτο Καϊγουκέο, Γκιγιέρμο Λόρκα

Αλλο ένα εναρκτήριο σκηνοθετικό βήμα στις μεγάλου μήκους συμμετοχές του Δεκαπενθημέρου, αυτή τη φορά από χιλιανή δημιουργό, το «Καλοκαίρι των Ιπτάμενων Ψαριών» (όπως θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει το φιλμ στα ελληνικά) εστιάζει στις ψυχωτικές προσπάθειες ενός γαιοκτήμονα ο οποίος επιχειρεί να εμποδίσει την εισροή πέστροφας στην τεχνητή του λίμνη και στην πορεία αφήνει την εμμονή του αυτή να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

UN VOYAGEUR (Ένας Ταξιδιώτης) του Μαρσέλ Οφίλς (Γαλλία)

Τρία χρόνια αφότου υπέγραψε το αρκετά προσωπικό σχέδιο «Max Par Marcel» -έναν φόρο τιμής στον επώνυμο πατέρα του, τον αξιοσέβαστο σκηνοθέτη του «Λόλα Μοντέζ» Μαξ Οφιλς, ο σπουδαίος δημιουργός εμβληματικών ντοκιμαντέρ όπως το «Hotel Terminus» και το «The Sorrow and the Pity» αποφασίζει στα 85 του χρόνια να παραδώσει ένα αυτοβιογραφικό χρονικό της ζωής και της καριέρας του.

ON THE JOB (Στη Δουλειά) του Ερικ Μάτι (Φιλιππίνες)

Με τους Τζόελ Τόρε, Τζέραλντ Αντερσον, Πιόλο Πασκουάλ Νευρώδης περιπέτεια, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, το «On the Job» ασχολείται με το απίστευτο αλλά πέρα για πέρα πραγματικό περιστατικό μιας φυλακής στην οποία μέλη του οργανωμένου εγκλήματος συνεργάζονται με δεσμοφύλακες προκειμένου οι δεύτεροι να παραχωρούν ημερήσιες άδειες σε κρατούμενους, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στον έξω κόσμο και να φέρνουν εις πέρας τις παράνομες δοσοληψίες τους.

TIP TOP του Σερζ Μποζόν (Γαλλία)
Με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Σαμί Νασερί, Σαντρίν Κιμπερλέν, Καρόλ Ροσέ

Ηθοποιός και σεναριογράφος, ο Σερζ Μποζόν επιστρέφει πίσω από την κάμερα, τέσσερα χρόνια μετά τον ασυνήθιστο συνδυασμό αντιπολεμικού δράματος και...μιούζικαλ που χώρεσε στο «La France», για να διασκευάσει ένα βρετανικό μυθιστόρημα αστυνομικού μυστηρίου στο οποίο δυο θηλυκοί ντετέκτιβ προσπαθούν να διαλευκάνουν μια υπόθεση δολοφονίας.

JODOROWSKY'S DUNE («Ντουν») του Φρανκ Πάβιτς (ΗΠΑ, Γαλλία)

Οταν ο Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι ξεκίνησε το 1974 να υλοποιήσει το μακροχρόνιο πόθο του για μια φιλόδοξη κινηματογραφική διασκευή στο ογκώδες μυθιστόρημα φαντασίας «Ντιούν», που έγραψε ο Φρανκ Χέρμπερτ (και αργότερα κατέληξε να μεταφέρει στην οθόνη ο Ντέιβιντ Λιντς), κανείς δεν μπορούσε να προειδοποιήσει τον σκηνοθέτη ότι θα πρωταγωνιστούσε σε μια πολυετή περιπέτεια η οποία θα κατέληγε σε φιάσκο. Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά, ο Φρανκ Πάβιτς αναλαμβάνει να ρίξει φως στο μυθικά παρασκήνιο της ιστορίας αυτής, με ένα ντοκιμαντέρ που τουλάχιστον στα χαρτιά μοιάζει συναρπαστικό.

Το Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ως τις 26 Μαΐου - διαβάστε εδώ τα σχετικά με το διαγωνιστικό τμήμα και εδώ τα ονόματα της κριτικής επιτροπής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ