ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΤΑΙΝΙΕΣ

«The Congress»: Η Ρόμπιν Ράιτ έχει παίξει στις λάθος ταινίες και τα έχει φτιάξει με τους λάθος άνδρες

2013-05-16 14:25:07

«The Congress»: Η Ρόμπιν Ράιτ έχει παίξει στις λάθος ταινίες και τα έχει φτιάξει με τους λάθος άνδρες




Η νέα δημιουργία του Άρι Φόλμαν, του σκηνοθέτη του ?Βαλς με τον Μπασίρ?, ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, δίνοντας στην Ρόμπιν Ράιτ - κυριολεκτικά - έναν ρόλο ζωής.


Από τη Φαίδρα Βόκαλη

«Ρόμπιν, μπορούσες να έχεις τα πάντα. Στα 24 ήσουν νέα, όμορφη, δυναμική, μια σταρ. Και τα έκανες όλα λάθος. Διάλεξες τους λάθος άνδρες, τις λάθος ταινίες, τη λάθος ζωή»: Με αυτά τα λόγια επικρίνει ο Αλ (Χάρβεϊ Καϊτέλ) τη Ρόμπιν Ράιτ στην αρχή του «The Congress» («Το Συνέδριο»).

Η πρώην κυρία Πεν, υπέροχη όσο ποτέ, ενσαρκώνει εδώ μία εκδοχή του εαυτού της ως ημι-επιτυχημένη ηθοποιός και μητέρα-φαμίλια, ενώ δέχεται τον τελευταίο ρόλο της ζωής της. Ο Αλ, ο ατζέντης της, της ζητάει να υπογράψει συμβόλαιο με το στούντιο για να σκανάρουν το πρόσωπό της, τις εκφράσεις και τις κινήσεις της, εξαλείφοντάς την από τη σφαίρα του πραγματικού - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σινεμά. Από εδώ και εμπρός, οι ταινίες θα γίνονται με αυτήν, χωρίς αυτήν. Εκείνη δέχεται με έναν όρο: να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ τον "χαρακτήρα" της σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Εάν αυτό σας ακούγεται κάπως αυτο-αναφορικό, περιμένετε να δείτε και την υπόλοιπη ταινία!

Ο Άρι Φόλμαν καταδύεται σε μία άβυσσο εμμονών και φιλοσοφικών αναζητήσεων, όπου ο εμπειρισμός συναντάει τον υπαρξισμό, το live action τα κινούμενα σχέδια και η εμπειρία θυμίζει acid trip. Η στρωτή αφήγηση δεν είναι εδώ το ζητούμενο, αλλά ο Φόλμαν βάζει μάλλον περισσότερα στο καλάθι του απ’ όσα μπορεί να κρατήσει, μπλέκοντας μια πραγματεία για το σινεμά με το νόημα της ύπαρξης και τη φύση της πραγματικότητας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον (και ακριβό) πείραμα, που όμως αφήνει τον θεατή μουδιασμένο.

Παρόλ’αυτά, η Ρόμπιν Ράιτ συνεχίζει σε εξαιρετική φόρμα μετά το δυναμικό come-back της με το τηλεοπτικό «House of Cards». Κάποιος να συνεχίσει να γράφει ρόλους για αυτή την κυρία παρακαλούμε - δεν την χορταίνουμε!

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ