ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΒΡΑΒΕΙΑ

Κάννες: Η λατινική Αμερική νικήτρια στα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής

2015-05-22 12:38:44

Κάννες: Η λατινική Αμερική νικήτρια στα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής




Το σινεμά της λατινικής Αμερικής ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των χθεσινοβραδινών βραβείων της 54ης Εβδομάδας Κριτικής, όπως προέκυψε από την τελετή λήξης, που σήμανε και την αυλαία του πρώτου μεγάλου παράλληλου τμήματος για το φετινό Φεστιβάλ Καννών.


Αποστολή στις Κάννες: Νεκτάριος Σάκκας

Το «Paulina» (συμπ. Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία) του Σαντιάγκο Μίτρε απέσπασε την κορυφαία των διακρίσεων, φεύγοντας με το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Ο Αργεντινός σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου «Φοιτητή», κατόρθωσε με τη δεύτερη μεγάλου μήκους του να πυροδοτήσει ουκ ολίγες συζητήσεις γύρω από την πιο προκλητική θεματικά ταινία του τμήματος.

Το τρέιλερ της «Paulina» του Σαντιάγκο Μίτρε

Θυμίζουμε πως το «Paulina» εστιάζει σε μία 28χρονη ιδεαλίστρια δικηγόρο, η οποία εγκαταλείπει μία πολλά υποσχόμενη καριέρα δικαστικού για να διδάξει πολιτικές επιστήμες σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αργεντινής. Παρότι εκεί θα πέσει θύμα βιασμού, η Παουλίνα αρνείται να καταδώσει τους ενόχους, αμφισβητώντας έτσι την αποτελεσματικότητα του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, ερχόμενη ακόμα και σε σύγκρουση με τον στενό κοινωνικό της περίγυρο.

Διαβάστε ακόμη:
«The Assassin» του Χου Χσιάο Χσιέν: Όταν νικάει η ομορφιά
Τα σοκ των Καννών: οι 10 πιο αμφιλεγόμενες ταινίες στην ιστορία του φεστιβάλ

Τόσο το France 4 Visionary Award από την κριτική επιτροπή, όσο και το βραβείο της SACD (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) κατέληξαν στο «La Τierra y la Sombra» (συμπ. Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία), το φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου σε μεγάλου μήκους Κολομβιανού σκηνοθέτη Κάρλος Αουγκούστο Ασεβέδο, το οποίο αφηγείται τη σκληρή επιστροφή ενός ηλικιωμένου αγρότη στον τόπο του και οικογένεια που εγκατέλειψε πριν 17 χρόνια.

Το τρέιλερ της ταινίας «La Tierra y la Sombra» του Κάρλος Αουγκουστίνο Ασεβέδο

Η συμπαραγωγός στα δύο προαναφερθέντα φιλμ Γαλλία είδε ένα γαλλόφωνο φιλμ να διακρίνεται με το έπαθλο του Gan Foundation, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη διανομής της νικήτριας ταινίας. Πρόκειται για το γαλλοβελγικής συμπαραγωγής «Ni le Ciel, ni la Terre», ένα σύγχρονο πολεμικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή, σε σκηνοθεσία Κλεμάν Κοζιτορέ και με πρωταγωνιστές τους Ζερεμί Ρενιέ («In Bruges», «Saint Laurent») και Κεβίν Αζέ (βραβευμένος με Σεζάρ ερμηνείας για το «Love at First Fight»).

Σημειώνεται πως τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Ρονίτ Ελκαμπέτζ (σκηνοθέτις, Ισραήλ - Πρόεδρος), Κατέλ Κιλεβερέ (σεναριογράφος και σκηνοθέτις, Γαλλία), Πίτερ Σουτσίτζσκι (διευθυντής φωτογραφίας, Ην. Βασίλειο), Αντρέα Πικάρ (Προγραμματίστρια του Φεστιβάλ Τορόντο, Καναδάς) και Μπόιτ Φαν Χοέιχ (δημοσιογράφος, Ολλανδία).

To τρέιλερ του «Ni le Ciel, ni la Terre» του Κλεμάν Κοζιτορέ

Αναλυτικά τα βραβεία της 54ης Εβδομάδας Κριτικής
Μεγάλου Μήκους: «Nespresso»
Grand Prix : «Paulina» 
France 4 Visionary Award : «La Tierra y la Sombra» 
SACD Award: «La Tierra y la Sombra» 
Gan Foundation : «Ni le Ciel, ni la Terre»
Μικρού και μεσαίου μήκους: «Sony» 
CineAlta Discovery Prize : «Varicella» (Ιταλία, 14’)
Canal+ Award: «Ramona» (Ρουμανία, 20’)

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ