ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επάγγελμα: κριτικός φεστιβαλικών πάρτι

2015-05-20 17:08:42

Επάγγελμα: κριτικός φεστιβαλικών πάρτι




Ιδού μια ωραία δουλειά: από πάρτι σε πάρτι πίνεις όσο αντέχεις και μετά γράφεις την γνώμη σου για την ποιότητα των ποτών και των εδεσμάτων. Οι Κάννες είναι πρωταθλήτριες στο σπορ της αηδιαστικής σπατάλης και της άσκοπης χλιδής.


Αποστολή στις Κάννες: Ορέστης Ανδρεαδάκης

Κάθε μέρα, εδώ στις Κάννες, χιλιάδες κριτικοί κινηματογράφου γράφουν τις κριτικές τους, και βαθμολογούν με αστεράκια τις ταινίες που προβάλλονται.

Ούτως ή άλλως αυτή η δουλειά μοιάζει εξαιρετικά εύκολη. Κάθεσαι σε μια αναπαυτική καρέκλα, βλέπεις μια ταινία και μετά γράφεις ότι σου κατέβει στο μυαλό. Τις περισσότερες δε φορές γράφεις σαχλαμάρες.

Διαβάστε ακόμη:
68 χρόνια Φεστιβάλ Καννών σε σπάνιες φωτογραφίες
Κάννες: Ναι στα ψηλά τακούνια;

Αν όμως αυτή η δουλειά μοιάζει εύκολη, τι να πει κανείς για τους κριτικούς φεστιβαλικών πάρτι;

Όσο και να ακούγεται εξωφρενικό, υπάρχει και αυτή η ειδικότητα. Το έγκυρο, και τεράστιας κυκλοφορίας περιοδικό, the Hollywood Reporter έχει κάθε μέρα μια στήλη η οποία τιτλοφορείται «Party Reviews».

Για παράδειγμα διαβάσαμε την εξής βαθυστόχαστη κριτική για το πάρτι της ταινίας «Κάρολ» που έγινε στην Ακτή Μπαολί με αφορμή την πρεμιέρα της.

«Η παραθαλάσσια τοποθεσία, ένα πολυσύχναστο στέκι για πάρτι μετά το Palais, τέθηκε σε χρήση μετά την καλοδεχούμενη πρεμιέρα. Παρότι σε κάποιες φάσεις στέρεψε η σαμπάνια, η Grey Goose βότκα έρεε άφθονη. Οι παραγωγοί της ταινίας Χάρβεΐ Ουάινσταΐν, Έλον Μάσκ και ο Τζον Σλος από την «Cinetic’s» έκαναν το πέρασμα τους από τη γιορτή. Οι πρωταγωνίστριες Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνεΐ Μάρα έκαναν πηγαδάκι στα πουφ μιλώντας πολύ με τον σκηνοθέτη Τόντ Χέινς και τον κινηματογραφιστή Έντουαρντ Λάχμαν».

Ως συμπλήρωμα της κριτικής έρχεται κι η βαθμολογία: αντί για αστεράκια όμως τα πάρτι βαθμολογούνται με ποτήρια. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, το πάρτι του «Κάρολ» βαθμολογήθηκε με 3,5 ποτήρια έχοντας άριστα το 5.

Διαβάστε ακόμη:
Κάννες: Περπατήστε το κόκκινο χαλί παρέα με την Κέιτ Μπλάνσετ 
Κάννες: Ο Τζον Τορτούρο ακροβάτης του δρόμου!

Μην φανταστείτε όμως ότι οι εν λόγω «κριτικοί» πληρώνονται για αυτήν την γελοία απασχόληση. Τις περισσότερες φορές τα κείμενα αυτά γράφονται από διάφορους άσχετους που απλώς έτυχε να βρίσκονται στο συγκεκριμένο πάρτι.

Πριν από μερικά χρόνια για παράδειγμα τις κριτικές αυτές τις έγραφε η σύζυγος κάποιου δημοσιογράφου του περιοδικού, η οποία πήγαινε από πάρτι σε πάρτι την ώρα που ο σύζυγός της έγραφε τα δικά του κείμενα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ