ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πρόγραμμα του Φετινού Φεστιβάλ Καννών

2015-04-16 15:09:54

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πρόγραμμα του Φετινού Φεστιβάλ Καννών




Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει νέα ονόματα, ταινίες και χώρες, και να γίνει αρωγός της κινηματογραφικής εξέλιξης.


Από τον Χρήστο Πολίτη και τον Πάνο Γκένα

Ο Πιερ Λεσκιούρ, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Τιερί Φρεμό, ανακοίνωσαν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών. Ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να αναδείξει «νέες, φρέσκες, ριψοκίνδυνες προτάσεις που μέσα από τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία αποτελούν εικόνες του κόσμου», όπως δήλωσε ο Φρεμό.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε μια εξαιρετική μικρού μήκους σε σκηνοθεσία των φετινών Προέδρων της κριτικής επιτροπής, Τζόελ και Ίθαν Κοέν. Φέτος, άλλωστε, συμπληρώνονται 120 χρόνια από την εφεύρεση του κινηματογράφου από τους αδερφούς Λιμιέρ και οι Κάννες γιορτάζουν την δουλειά «όλων των αδερφών του σινεμά».

Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει νέα ονόματα, ταινίες και χώρες, και να γίνει αρωγός της κινηματογραφικής εξέλιξης.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

The Lobster, του Γιώργου Λάνθιμου
Ο σκηνοθέτης έχει κερδίσει το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με τον «Κυνόδοντα» το 2008 και βρέθηκε υποψήφιος ένα χρόνο μετά για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Δυο χρόνια αργότερα, ο Λάνθιμος κερδίζει το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ της Βενετίας, και έχουμε να δούμε δείγμα γραφής του, μέχρι και σήμερα. Το «Lobster»,  μια sci-fi ιστορία αγάπης, όπως την περιγράφει το Variety φέρει τη Ρέιτσελ Βάις, τον Κόλιν Φάρελ, τον Μπεν Γουίσο, την Αγγελική Παπούλια, την Αριάν Λαμπέντ, την Ολίβια Κόλμαν και τον Τζον Σι Ράιλι σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου ένα ξενοδοχείο θα φιλοξενεί τους μοναχικούς ανθρώπους που αδυνατούν να συνάψουν σχέση με κάποιον άλλον. Σαν τιμωρία της μη συμμόρφωσης, οι ένοικοι θα μεταφέρονται σε ένα δωμάτιο όπου και θα μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους.


Sicario, του Ντενίς Βιλνέβ
«Incendies», «Prisoners», «Enemy». Με αυτές τις ταινίες έγινε γνωστός ο Καναδός Ντενίς Βιλνέβ. Με καμία όμως από αυτές δεν έφτασε σε κάποιο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Μονάχα με το «Next Floor», τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του κατάφερε να βρεθεί στις Κάννες και να κερδίσει το βραβείο του Canal+ για νέα ταλέντα. Φέτος στο «Sicario», μια κατάσκοπος του FBI (η Έμιλι Μπλαντ) συνεργάζεται με την CIA για να ρίξουν έναν έμπορο ναρκωτικών στο Μεξικό. Τελικά καταφέρνει και βρίσκει μια θέση στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών. Το καστ συμπληρώνουν ο Μπενίσιο ντελ Τόρο και ο Τζος Μπρόλιν.


Dheepan (Eran), του Ζακ Οντιάρ
 Με το βραβείο σεναρίου για τον «Διακριτικό Ήρωα» το 1996 και το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής για τον «Προφήτη», αλλά και την υποψηφιότητα του «Σώμα με Σώμα», φέτος έρχεται με το «Eran» (και αρχικό τίτλο εργασίας «Dheepan»), και τον Βίνσετ Ροτιέ στο ρόλο ενός πρώην «πολεμιστή» από τη Σρι Λάνκα που θα βρεθεί να δουλεύει ως επιστάτης σε κτήματα της εξοχής της Γαλλίας.
 


The Sea of Trees, του Γκας Βαν Σαντ
Με τον Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο Σκηνοθεσίας το 2003 για τον «Ελέφαντα», η τελευταία φορά που ο Αμερικανός σκηνοθέτης επισκέφθηκε τις Κάννες ήταν το 2011 με το «Restless» (που άνοιξε το «Ένα Κάποιο Βλέμμα»). Φέτος επιστρέφει με το «Sea of Trees», ένα δυνατό δράμα χαρακτήρων όταν ένας κατακερματισμένος Μάθιου Μακόναχι θα βρεθεί σε ένα αχανές δάσος με σκοπό να αυτοκτονήσει. Εκεί συναντά έναν άλλο άνδρα (τον οποίο ερμηνεύει ο Κεν Γουατανάμπε),  o οποίος τον βοηθήσει να ξανασυναντηθεί με την σύζυγό του (Ναόμι Γουότς) μέσα από ένα ταξίδι αυτογνωσίας. 

Κλιπ από την ταινία


Youth, του Πάολο Σορεντίνο
Με πέντε συμμετοχές στο επίσημο Διαγωνιστικό (το 2004 με τις «Συνέπειες του Έρωτα», το 2006 με το «Family Friend», το 2008 με το «Il Divo» (Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής), το 2010 με το «This Must be the Place» (Οικουμενικό βραβείο της επιτροπής) και πριν 2 χρόνια με την τιμημένη με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Μεγάλη Ομορφιά», ο Πάολο Σορεντίνο φέτος διεκδικεί ξανά το μεγάλο βραβείο των Καννών με το «Youth» («Early Years» ήταν ο αρχικός τίτλος) και τον Μάικλ Κέιν στον ρόλο ενός τενόρου που λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί, θα κληθεί να δώσει ένα κονσέρτο για τον πρίγκιπα Φίλιππο της Αγγλίας. Το καστ συμπληρώνουν η Ρέιτσελ Βάις, ο Πολ Ντάνο, η Τζέιν Φόντα και ο Χάρβεϊ Καϊτέλ. 

           
                                            Το τρέιλερ του «Youth» του Πάολο Σορεντίνο

Louder Than Bombs, του Χοακίμ Τρίερ
Mε ένα ενδιαφέρον καστ που ηγείται η Ρέιτσελ Μπρόσναν και συμπληρώνουν ο Τζέσε Άιζενμπεργκ, ο Γκάμπριελ Μπερν, η Ιζαμπέλ Ιπέρ και η Έιμι Ράιαν, η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Νορβηγού Χοακίμ Τρίερ (που προ τετραετίας μας είχε δώσει το σκληρό «Όσλο, 31 Αυγούστου») έρχεται στις Κάννες ως ένα δυνατό οικογενειακό δράμα. 


Saul Fia (Son of Saul), του Λάζλο Νέμες
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του 38χρονου Ούγγρου σκηνοθέτη, που υπήρξε βοηθός του Μπέλα Ταρ («Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο», 2007) βρίσκει τη θέση της ανάμεσα σε μεγαθήρια. Πρόκειται για ένα αυστηρό και σκοτεινό πολεμικό δράμα, που εκτυλίσσεται το 1944 στο Άουσβιτς όταν ένας κρατούμενος θα οδηγηθεί με τη βια, στο να κάψει τα πτώματα των συμπατριωτών του.

My Mother, του Νάνι Μορέτι
Ο Νάνι Μορέτι, συνήθης «ύποπτος» των Καννών, νικητής του Χρυσού Φοίνικα για το «Δωμάτιο του Γιου» το 1990 και εκείνο της σκηνοθεσίας για το «Αγαπημένο Ημερολόγιο» το 1993, συμμετείχε τελευταία το 2011 με το «Έχουμε Πάπα». Φέτος έρχεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα με το «Mia Madre» (Η Μητέρα μου). Στην ταινία -που έναν ρόλο κρατάει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης- βλέπουμε την ιστορία της Μαργαρίτας, μιας σκηνοθέτιδος που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα γυρίσματα της νέας της ταινίας με έναν Αμερικανό ηθοποιό και στις οικογενειακές της υποχρεώσεις, έχοντας μια άρρωστη μητέρα και μια προβληματική έφηβη κόρη.

         
                                           Το τρέιλερ του «My Mother» («Mia Madre»)

Μάκβεθ, του Τζάστιν Κούρζελ
H πολυαναμενόμενη νέα κινηματογραφική εκδοχή του «Μάκβεθ», με τους Μάικλ Φασμπέντερ και την Μαριόν Κοτιγιάρ στους κεντρικούς ρόλους του δολοφονικού ζευγαριού της διάσημης σεξπιρικής τραγωδίας βρίσκει τη θέση της στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο Αυστραλός Τζάστιν Κουρζέλ (που έχει υπογράψει το εξαιρετικό «Snowtown» από το 2011) και κατευθύνει την ιστορία του στρατηγού που δηλητηριάζεται από φιλοδοξία και αλαζονεία, σε μια πιο σύγχρονη ερμηνεία, παρά την περίοδο στην οποία τοποθετείται.


Carol, του Τοντ Χέινς
Η πολυαναμενόμενη ταινία του Τοντ Χέινς με την Κέιτ Μπλάνσετ στο ρόλο μιας ασφυκτικά πιεσμένης στο γάμο της μεγαλοαστής, που θα ερωτευτεί την υπάλληλό της Ρούνει Μάρα, ξυπνάει μνήμες από το υπέροχο «Safe» με την Τζούλιαν Μουρ και προδιαθέτει για ένα δράμα που θα μπορέσει να «κλέψει» αρκετή λάμψη και βραβεία από το επίσημο διαγωνιστικό.


Cronic, του Μισέλ Φράνκο 
Τρία χρόνια μετά το βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με το «Μετά τη Λουτσία», ο Μισέλ Φράνκο επιστρέφει στις Κάννες, αυτή τη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα με το «Cronic», με την ιστορία μιας νοσοκόμας και της σχέσης της με τους ετοιμοθάνατους ασθενείς της. Ο Φράνκο είναι γνωστός στο φεστιβάλ, καθώς υπήρξε υποψήφιος για την Χρυσή Κάμερα (το βραβείο των πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών) το 2009 με το ντεμπούτο του, «Daniel and Ana».

The Assassin, του Χου-Χσιαο Χσιέν
Καινούργια ταινία του Χσεν έχουμε να δούμε από το 2007, όταν άνοιξε το τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», με το «The Flight of Red Balloon» και πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός. Η ταινία βασιζόταν στη μικρού μήκους ταινία «Το Κόκκινο Μπαλόνι» του Αλμπέρ Λαμορίς (Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους το 1956 και Όσκαρ σεναρίου). Φέτος κινηματογραφεί ένα δράμα πολεμικών τεχνών, τοποθετημένο χρονικά μετά τη δυναστεία Τανγκ.

O Χου Χσιάο Χσιέν στα γυρίσματα του «The Assassin»

The Tale of Tales, του Ματέο Γκαρόνε
Ο Ιταλός Ματέο Γκαρόνε συμμετείχε στο Διαγωνιστικό με το «Γόμορα» και καρπώθηκε με το «Reality» το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής. Τρία χρόνια μετά, επιστρέφει στα κινηματογραφικά πλατό και ολοκληρώνει το «The Tale of the Tales». Με τη Σάλμα Χάγιεκ, τον Βενσάν Κασέλ και τον Τζον Σι Ράιλι, ο Ιταλός σκηνοθέτης φέτος καταπιάνεται με τον καθαρόαιμο τρόμο, διασκευάζοντας μια συλλογή «τρομακτικών» παραμυθιών του 17ου αιώνα που έγραψε ο Τζιανμπατίστα Μπασίλε. Μια ταινία που θύμισε στο Φρεμό τις ταινίες των Φελίνι και Παζολίνι.

           
                            Το πρώτο τρέιλερ του σκοτεινού «Tale of Tales» του Ματέο Γκαρόνε
 

Marguerite and Julie, της Βαλερί Ντονζελί
Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που την έκανε γνωστή και ως σκηνοθέτη («Πολεμώντας για τη Νίκη»), η Γαλλίδα ηθοποιός Βαλερί Ντονζελί επιστρέφει ως σεναριογράφος, σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια σε μια (δραματική) κομεντί μαζί με τον πρώην σύζυγό της, Ζερεμί Ελκαίμ (που εδώ εκτελεί και χρέη συν-σεναριογράφου).

Mon Roi, της Μαϊγουέν
Με τον Βενσάν Κασέλ, τον Λουί Γκαρέλ και την Εμανουέλ Μπρεκό, η Μαϊγουέν (που την ξέραμε κατα κύριο λόγο ως ηθοποιό), έκανε την έκπληξη τέσσερα χρόνια πριν όταν επισκέφθηκε τις Κάννες με το «Polisse» και κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής. Επιστρέφει φέτος με το «Mon Roi» («Βασιλιά Μου»).

Our Little Sister, του Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Ένα άλλο αγαπημένο παιδί των Καννών, επιστρέφει φέτος και πάλι στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών. Με 3 συμμετοχές στο Διαγωνιστικό, το 2001 με το «Distance», το 2004 με το «Nobody Knows» και το 2013 με το «Like Father, Like Son» (Οικουμενικό βραβείο και Βραβείο της επιτροπής για το διαγωνιστικό πρόγραμμα), ο Χιροκάζου Κόρε Έντα σκηνοθετεί το «Kamakura Diary» («Our Little Sister»), μια ταινία που επικεντρώνεται στην ιστορία τριών αδελφών που μένουν με τη γιαγιά τους και δέχονται την ξαφνική επίσκεψη της ετεροθαλούς αδερφής της. 

          
                       Το τρέιλερ του «Our Little Sister» του Χιροκάζου Κόρε Έντα

Mountains May Depart, του Ζία Ζάνγκε
Πέμπτη φορά που κατηφορίζει στις Κάννες (μετά και το βραβείο σεναρίου το 2013 με την «Αίσθηση Αμαρτίας») ο Κινέζος Ζία Ζάνγκε φέτος έρχεται με το «Moutains May Depart» («Βουνά που Μπορούν να Χωρίσουν» στα ελληνικά), ένα δράμα που χωρίζεται σε τρία μέρη, τοποθετημένο στη δεκαετία του 1990, στο σήμερα και στην Αυστραλία του 2025.

The Valley of Love, του Γκιγιόμ Νικλού
Ένα χρόνο μετά το βραβευμένο στο φεστιβάλ της Τριμπέκα «Η Απαγωγή του Μισέλ Χουελμπέκ», ο Γκιγιόμ Νικλού έρχεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών με το «The Valley of Love», με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στους ρόλους δυο ηθοποιών που θα συναντηθούν για να παίξουν μαζί, μετά τον θάνατο του γιού τους. 
 


A Simple Man, του Στεφάν Μπριζέ
Πρώτη φορά στις Κάννες, ο Γάλλος σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα δράμα για έναν άνδρα (που ερμηνεύει ο Βίνσεντ Λιντόν) που ξεκινάει να εργάζεται ως φύλακας σε μια εταιρεία και αναλαμβάνει να κατασκοπεύει τους συναδέλφους του. 

ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

The Little Prince, του Μαρκ Όσμπορν
Η νέα animation εκδοχή του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξιπερί, σε σκηνοθεσία του Μαρκ Όσμπορν (που τον ξέρουμε από το δεύτερο κεφάλαιο του «Kung Fu Panda»), με ένα αβανταδόρικο «φωνητικό» καστ με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, τον Τζέιμς Φράνκο, τον Τζεφ Μπρίτζες και τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο μεταξύ άλλων, βρίσκει τη θέση του στο κόκκινο χαλί.

                                                  Το τρέιλερ του «Μικρού Πρίγκιπα»

Inside Out, των Πιτ Ντόκτερ και Ρονάλντο ντελ Κάρμεν
Πριν 6 χρόνια, το «Ψηλά στον Ουρανό» κατάφερε να σπάσει δυο ρεκόρ, αφού ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που άνοιξε το φεστιβάλ, αλλά και η πρώτη 3D ταινία. Φέτος το «Inside Out», η νέα ταινία με την οποία φιλοδοξεί η Pixar να κερδίσει το χαμένο της έδαφος (που μοιάζει να έχει κερδίσει η...Disney), σε σκηνοθεσία των Πιτ Ντόκτερ Ρονάλντο ντελ Κάμερον, θα προβληθεί σε μια επίσημη εκτός διαγωνιστικού προγράμματος λαμπερή πρεμιέρα. 


               

Το τρέιλερ του «Inside Out»

Irrational Man, του Γούντι Άλεν
Με επίσημη ημερομηνία εξόδου την 24η Ιουλίου, η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, «Irrational Man», με τον Χοακίν Φίνιξ στο ρόλο ενός καθηγητή φιλοσοφίας σε μια μικρή πόλη που συνάπτει δεσμό με μια μαθήτριά του (Έμα Στόουν) ανοίγει στις Κάννες, στο εκτός διαγωνιστικού προγράμματος τμήμα, μετά από απαίτηση του ίδιου να μην συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα. 


Mad Max: ο Δρόμος της Οργής, του Τζόρτζ Μίλερ
Το τέταρτο κεφάλαιο στη φρενήρη σειρά ταινιών του Τζορτζ Μίλερ ήταν η ταινία που οι περισσότεροι περίμεναν πως θα άνοιγε το φεστιβάλ των Καννών, ωστόσο ήταν η πρώτη ταινία που ανακοινώθηκε πως θα προβληθεί επίσημα ως πρεμιέρα.

              

        Το «φασαριόζικο» τρέιλερ του τέταρτου μέρους του «Mad Max» με τίτλο «Ο Δρόμος της Οργής»


ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

A Tale of Love and Darkness, της Νάταλι Πόρτμαν
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Νάταλι Πόρτμαν είναι μια ιστορία βασισμένη στα απομηνονεύματα του Αμος Οζ, του συγγραφέα που πάσχιζε να δώσει μια λύση στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων
 

Ayored Lema'Ala, του Ελάντ Καιντάν
Asphlate, του Σάμουελ Μπενχετρίτ 
Panama, του Πάβλε Βούτσκοβιτς
Amnesia, της Μπαρμπέτ Σρόεντερ
Oka, του Σουλειμάν Κισέ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Office, του Χόνγκ Γουόν-Τσαν

Amy, του Ασίφ Καπάντια
Ο σκηνοθέτης του εκπληκτικού ντοκιμαντέρ «Senna» για τον αδικοχαμένο οδηγό της Φόρμουλα 1, Άιρτον Σένα επιστρέφει πέντε χρόνια μετά, με ένα ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή της Έιμι Γουάινχαουζ.

          

                                           Το συγκινητικό τρέιλερ του «Amy» του Ασίφ Καπάντια

Το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών θα διεξαχθεί από τις 13 μέχρι και τις 24 Μαίου 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ