ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΤO BLOG ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ

Ο Δήμαρχος του σινεμά

2011-05-15 10:13:33

Ο Δήμαρχος του σινεμά




Απλός, κομψός και σταρ, με τον δικό του προσωπικό τρόπο, ο Δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, κυκλοφορεί από την αρχή του φεστιβάλ στην Κρουαζέτ και ξέρει να κλέβει, ακόμη κι εδώ, την παράσταση...


Απλός, κομψός και σταρ, με τον δικό του προσωπικό τρόπο, ο Δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, κυκλοφορεί από την αρχή του φεστιβάλ στην Κρουαζέτ και ξέρει να κλέβει, ακόμη κι εδώ, την παράσταση.

Κατ’ αρχάς ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει, για τον Απρίλιο του 2012, μια τεράστια έκθεση για τον τρόπο που το Χόλιγουντ είδε το Παρίσι.

Το σκεπτικό του όμως είναι αξιοπρόσεκτο: «Μην ξεχνάτε» δήλωσε «ότι περισσότερες από 800 αμερικανικές ταινίες έχουν γυριστεί στην πόλη μας. Γι αυτό τον λόγο» συνέχισε «δημιουργήσαμε ένα ειδικό γραφείο για την εξυπηρέτηση όσων θέλουν να γυρίσουν την ταινία τους στο Παρίσι. Η παραγωγή μιας ταινίας στο Παρίσι παράγει θέσεις εργασίας για τους Παριζιάνους».

Διορατικός ο Σοσιαλιστής Δήμαρχος, μας θύμισε ότι τα στερεότυπα που δημιουργεί ο κινηματογράφος εγγράφονται στο συλλογικό ασυνείδητο ισχυροποιώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα- στην συγκεκριμένη περίπτωση την πόλη του Παρισιού.

Κι όπως είναι φυσικό οι θεατές αυτών των στερεοτύπων θέλουν να προβάλλουν τους εαυτούς τους μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, επισκεπτόμενοι την πόλη, αγοράζοντας τα προϊόντα της, υπερασπιζόμενοι τον πολιτισμό της.

Σκεφτήκατε κάτι για την Αθήνα και τους δικούς της άρχοντες; Εγώ πάντως όχι. Προτιμώ να κάνω την πάπια και να αποφύγω άλλη μια κρίση κατάθλιψης, εδώ στην μέση της κατάφωτης Κρουαζέτ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ