Oι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας στη Νύχτα» σε 3D για πρώτη φορά στην Ελλάδα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:23
28/9

Oι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας στη Νύχτα» σε 3D για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «A Dream within a Dream: Το Σινεμά Ονειρεύεται» το κινηματογραφικό κόσμημα του Μπι Γκαν προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχοντας αποπλανήσει δυο χρόνια πριν το κοινό του Φεστιβάλ Καννών και έκτοτε τρυπώσει στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας.

Ένας άντρας επιστρέφει στην πόλη και μαζί στις αναμνήσεις μιας γυναίκας την οποία γνώρισε είκοσι καλοκαίρια πριν. Μια προσωπική αναζήτηση στην οποία οι μνήμες και το σινεμά συναγωνίζονται για το ποιο βρίσκεται μακρύτερα από την πραγματικότητα. Και βέβαια ένα φιλμ-ορόσημο και επίτευγμα ταυτόχρονα, που παντρεύει το νεονουάρ με το μεγαλοπρεπές σινεμά του Γουόνγκ Καρ Γουάι και το οποίο, στη μέση του, θα σας ζητήσει να φορέσετε τα 3D γυαλιά σας για να το ακολουθήσετε σε ένα πραγματικά μυσταγωγικό ταξίδι-εμπειρία. 

Πέρα από κατόρθωμα κινηματογραφικής τεχνικής, η ταινία του Μπι Γκαν συμβάλλει καθοριστικά στην διεύρυνση της δύναμης του σινεμά να αφηγείται με τον τρόπο που μόνο «μυστηριώδεις» ανθρώπινες λειτουργίες (η μνήμη, η ονειρική φαντασία, οι περιπετειώδεις δηλαδή τρόποι του μυαλού να συνδέει οπτικοακουστικά γεγονότα διάσπαρτα σε μια ζωή) καταφέρνουν.

Ένα απωανατολικό, μεταμοντέρνο διάβασμα στο νουάρ, διάστικτο με ρομαντικές νύξεις λαογραφικές, μυθικές (ο Ορφέας στον Άδη), αισθησιακές, που στο περίφημο δεύτερο μέρος του, σε ένα κατασκευαστικής απόλαυσης ωριαίο αδιάλειπτο πλάνο «σινεμά μέσα στο σινεμά», συναντά έναν-έναν τους συμβολισμούς του (το πινγκ πονγκ, τα κόκκινα μαλλιά, το όνομα σαν σινεμά, το μήλο, το ξόρκι), επιτυγχάνοντας όμως, απείρως παραπάνω, να διαβεί το κατώφλι του νοσταλγικού μυαλού και να περπατήσει τους μεθυσμένους ονειροδιαδρόμους του. 

Η ταινία «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας στη Νύχτα» προβάλλεται την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 22.15, στον κινηματογράφο ΑΡΤΕΜΙΣ (Νευροκοπίου 2 - 4, Παπάγου).