Ντάρλινγκ - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ντάρλινγκ

Darling

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1965
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ην. Βασίλειο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Τζον Σλέσιντζερ
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Φρέντρικ Ράφαελ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Τζούλι Κρίστι, Ντερκ Μπόγκαρντ, Λόρενς Χάρβεϊ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Κένεθ Χίγκινς
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Τζον Ντάνκγουερθ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Bibliotheque
    Ντάρλινγκ

Η Νταϊάνα Σκοτ εργάζεται ως μοvτέλο κι είναι αποφασισισμένn να πετύχει και να φτάσει στην κορυφή χρnσιμοποιώντας θεμιτά κι αθέμιτα μέσα. Tαινία-σύμβολο των ξέφρενων ρυθμών στην Αγγλία της δεκαετίας του '60 με τη σαρωτική ερμηνεία της Τζούλι Κρίστι. Σε επανέκδοση.

Από τη Φαίδρα Βόκαλη

Μίνι φούστες και τρελά καπέλα. Μοντ ξενυχτάδικα και σέικ ξεφαντώματα. Καχεκτικά μοντέλα και παντοδύναμοι φωτογράφοι. Διεθνές τζετ σετ και γοητευτικοί πρίγκιπες. Το «Darling» θα μπορούσε να είναι μία χρονοκάψουλα της εποχής, χωρίς πολλές παραπάνω αξιώσεις, αν η θεά Τζούλι Κρίστι δεν του χάριζε την αύρα ενός κλασικοού έργου. Χωρίς την Κρίστι δύσκολα θα κέρδιζε το φιλμ τρία Όσκαρ (εν εκ των οποίων για την ερμηνεία της), ούτε θα κυκλοφορούσε μοισό αιώνα μετά σε επανέκδοση.

Στα 1965, η Τζούλι Κρίστι ήταν στο απόγειο της γοητείας της, μια αιθέρια ύπαρξη γεμάτη μυστήριο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ρόλος της Νταϊάνα Σκοτ, ενός μοντέλου με απαθές βλέμμα και ασυγκράτητη φιλοδοξία στο swinging London της ταίριαξε γάντι. Η άνοδος της Νταϊάνα στην κοινωνική σκάλα, καθώς χρησιμοποιεί όποιο αρσενικό βρίσκει στο διάβα της, αρχικά μοιάζει συναρπαστική, γρήγορα όμως αποκαλύπτει την κενότητα του εγχειρήματος - στον ίδιο βαθμό με τον οποίο τα παραπάνω κατοικούν στους τρόπους της νεαρής γυναίκας. Με τον ίδιο τρόπο, το «Darling» γρήγορα ξεθωριάζει στην προσπάθεια του να είναι καταγγελτικό, αφού εν τέλει δεν είναι παρά ηθικολογικό.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την αρχή της ταινίας, στην οποία η Κρίστι τοποθετείται πάνω σε ένα μπάνερ Αφρικανών που υποφέρουν. Ο ποιητής μας λέες - όχι και τόσο διακριτικά: γιατί να ασχολούμαστε με όμορφες μοντέλες όταν υπάρχουν άνθρωποοι που πεινάνε; Και η αλήθεια είναι πως η ίδια η ταινία δεν μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό της, αφού αντί για μια σοφιστικέ σάτιρα της άδειας celebrity κουλτούρας, σήμερα μοιάζει με ένα αντιδραστικό λείψανο μιας τάχα μοδάτης εποχής που προωθεί την πουριτανική ατζέντα. Ευτυχώς που το «Darling» έχει την Τζούλι Κρίστι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ντάρλινγκ
  • Ντάρλινγκ