Ο Μυστικός Κήπος - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ο Μυστικός Κήπος

The Secret Garden

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μ. Βρετανία/Γαλλία/ΗΠΑ/Κίνα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρκ Μάντεν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζακ Θορν
    ΦΩΝΕΣ: Δανάη Τσούμου, Γιάννης Κοιλάκος, Βασίλης Μήλιος
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λολ Κρόουλι
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάριο Μαριανέλι
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Spentzos Film
    Ο Μυστικός Κήπος

Προσεγμένη στην εικόνα χωρίς να παραδίδεται ολοκληρωτικά στα CGI, αλλά φτωχή σε περιεχόμενο και προεκτάσεις μεταφορά του γνωστού βιβλίου της Φράνσις Χόγκσον Μπέρνετ.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ένα 10χρονο κορίτσι ζει με τους ευκατάστατους γονείς του στην Ινδία, μέχρι που ο θάνατός τους θα την φέρει στο σπίτι ενός μοναχικού και απρόσιτου θείου της πίσω στην Αγγλία. Έχοντας συνηθίσει σε μια διαφορετική και πιο ενδιαφέρουσα καθημερινότητα, αντιμετωπίζει τη νέα της ζωή απαξιωτικά μέχρι που το πηγαίο ενδιαφέρον της για το γύρω περιβάλλον της έπαυλης θα την φέρει κοντά στο θέαμα ενός μυστικού κήπου που ξυπνά οικογενειακά μυστικά. 

 Η Φράνσις Χόγκσον Μπέρνετ είχε ήδη εμπειρία σε παιδικά μυθιστορήματα όταν έγραφε το 1911 το «Μυστικό Κήπο», βασισμένο στη δική της πηγαία αγάπη για τους κήπους ως πεδία πνευματικής ευεξίας αλλά και οικογενειακής ευτυχίας, με το τελευταίο να την απασχολεί περισσότερο στην ιστορία της. Το ύφος του μυστηρίου που χρησιμοποιούσε έκανε αμέσως το υλικό της αξιοποιήσιμο από το σινεμά και η πρώτη μεταφορά γίνεται το 1919, κάτι που επαναλήφθηκε αρκετές φορές με τα χρόνια, με πιο γνωστή από τις σύγχρονες διασκευές αυτή της Ανιέσκα Χόλαντ το 1993. Η ιδιαιτερότητα της νέας που γίνεται εδώ είναι η ευκολία που παρέχουν τα CGI στη δημιουργία του περιβάλλοντος αλλά και η ισορροπία που προσπαθεί να διατηρήσει o Μαρκ Μάντεν ανάμεσα στην ψηφιακή εικονογράφιση και τις ερμηνείες. 

Η αλήθεια είναι  πως ο νέος «Μυστικός Κήπος» δεν υπερφορτώνεται ψηφιακά όσο ανοίγουν νέες πόρτες όμως στην πορεία του αποβάλλει εντελώς το κομμάτι του μυστηρίου σαν να θέλει να ανήκει αποκλειστικά σε στενό ηλικιακό γκρουπ (λίγο μικρότερων παιδιών) και σαν να φοβάται να προχωρήσει λίγο παραπέρα θεωρώντας κυνικά πως τα σημερινά παιδιά έχουν άλλες αναφορές και χρειάζονται αναγκαστικά τον εντυπωσιασμό. Κάπως έτσι παραμερίζεται η σημασία όσων έγραφε η Μπέρνετ, ο Κόλιν Φερθ μοιάζει να το αντιλαμβάνεται γι’ αυτό απλά προσαρμόζεται σε μια επαρκή ερμηνεία και παρά τις καλές προθέσεις όλων το αποτέλεσμα ξεχνιέται σχεδόν άμεσα. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Μυστικός Κήπος
  • Ο Μυστικός Κήπος