Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από το «Επιχείρηση Κεραυνός» στην «Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:15
3/11

Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από το «Επιχείρηση Κεραυνός» στην «Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας»

Πριν την έξοδο του «Spectre», ξαναβλέπουμε όλες τις ταινίες της μακρόβιας κατασκοπικής σειράς και τις κρίνουμε συνοδεία μπόλικων μαρτίνι. Ντράι μαρτίνι!

Από τον Λουκά Κατσίκα

Επιχείρηση Κεραυνός (Thunderball, 1965) του Τέρενς Γιάνγκ
Box office: 141,2 εκατ. δολλάρια
Τραγούδι τίτλων: Τομ Τζόουνς
Πόσα μαρτίνι; 3/4

Με την καλογυρισμένη δημιουργία του Τέρενς Γιάνγκ οι ταινίες Μποντ άρχισαν να βαδίζουν εμφανέστατα σε ένα διαφορετικό μονοπάτι, εγκαταλείποντας σταδιακά το αρχικό λογοτεχνικό πνεύμα στο οποίο βασίστηκαν και δίνοντας έμφαση λιγότερο στην πλοκή και περισσότερο σε μια εντυπωσιακή επίδειξη εφέ, περίτεχνων σκηνών δράσης, απίθανης κασκάντας, τζετ σετ τοποθεσιών και άφθονης παρωδίας.

Ακόμα κι έτσι όμως, το «Επιχείρηση Κεραυνός» μοιάζει με μια καλολαδωμένη μηχανή ψυχαγωγίας, φέρνοντας τον Βρετανό πράκτορα αντιμέτωπο για δεύτερη φορά με την πανίσχυρη οργάνωση ΦΑΣΜΑ και τα σταθερά απρόβλεπτα σχέδιά της για κοσμική κατάκτηση, όπως εκπροσωπείται εδώ από τον Αντόλφο Τσέλι, και εισάγοντας τη μετέπειτα ιδιαίτερα προσφιλή φόρμουλα των τριών διαφορετικών Bond girls ανά ταινία: της θαρραλέας συμμάχου που δεν ζει δυστυχώς για να δει τους τίτλους τέλους (Μαρτίν Μπέσγουικ), της απόλυτης κακιάς (Λουτσιάνα Παλούτσι) και της γυναίκας που καταλήγει να γίνει εκλεκτή της καρδιάς του ήρωα, για όσο διαρκεί φυσικά η ταινία (Κλοντίν Οζέρ).

Ζεις Μονάχα Δυο Φορές (You Only Live Twice, 1967) του Λιούις Γκίλμπερτ
Box office: 116,6 εκατ. δολλάρια
Τραγούδι τίτλων: Νάνσι Σινάτρα

Πόσα μαρτίνι; 2,5/4

Δεδομένου ότι στην ίδια ταινία μπορεί κανείς να δει τον Μποντ να δολοφονείται και συνεπακόλουθα να κηδεύεται (με τιμές πλωτάρχη), αργότερα να ανασταίνεται, να επαναπατρίζεται (διόλου πετυχημένα) σε Ιάπωνα και να παντρεύεται σε παραδοσιακό γάμο για τις ανάγκες μιας αποστολής ενάντια στα σχέδια της σατανικής οργάνωσης ΦΑΣΜΑ, τότε το «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές» θα έπρεπε να αποτελεί κομμάτι ανθολογίας στην ιστορία της σειράς.

Όλα αυτά χρεώνονται, ωστόσο, στον Ρόαλ Νταλ (συγγραφέα του «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» μεταξύ άλλων δημοφιλέστατων παιδικών βιβλίων) και σε ένα σενάριο το οποίο έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να ζωντανέψει ένα από τα πιο αδύναμα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ μέσα από εμπνεύσεις που δεν λειτουργούν ακριβώς, αλλά σπρώχνουν τουλάχιστον την αδύναμη πλοκή να ξεδιπλωθεί πιο γρήγορα, τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο ημίωρο της αναμέτρησης στο καταφύγιο του κακού η οποία μακρηγορεί.

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου σε ιαπωνικό έδαφος, το φιλμ περιέχει το ωραιότερο, ίσως, σάουντρακ που έχει υπογράψει ο Τζον Μπάρι σε ταινία Μποντ (μαζί και ένα θαυμάσιο κομμάτι τίτλων), έναν Ντόναλντ Πλέζανς αρχετυπικό κακό και μια πλοκή η οποία κοπιαρίστηκε εν μέρει μελλοντικά στο «Η Κατάσκοπος που μ’ Αγάπησε», στο «Μουνρέικερ» και στο «Αύριο δεν Πεθαίνει Ποτέ».

Τίποτα από αυτά δεν κατάφεραν να συγκινήσουν, εντούτοις, τον Σον Κόνερι, ο οποίος είχε κουραστεί και έβρισκε δυσβάσταχτη την υπερβολική έκθεση που λάμβανε, γι’ αυτό και ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τον ρόλο του Μποντ. Θα χρειαζόταν να περάσουν τέσσερα χρόνια προκειμένου να αλλάξει γνώμη.

Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας (On Her Majesty’s Secret Service, 1969) του Πίτερ Χαντ
Box office: 82 εκατ. δολλάρια
Τραγούδι τίτλων τέλους: Λούις Άρμστρονγκ
Πόσα μαρτίνι; 3,5/4

Η πρώτη και μοναδική εμφάνιση του αυστραλέζικης καταγωγής Τζορτζ Λέιζενμπι ως Μποντ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Σον Κόνερι ότι εγκαταλείπει οριστικά τον ρόλο, είχε την τύχη να συμπέσει με την εναρκτήρια σκηνοθετική δουλειά του Πίτερ Χαντ. Ο πρώην μοντέρ της σειράς εισάγει ενδιαφέρουσες στυλιστικές καινοτομίες (δράση σε αργή κίνηση, φλας μπακ) και έναν ευπρόσδεκτο ρεαλισμό.

Το σενάριο ακολουθεί πιστότερο από ποτέ το μυθιστορηματικό υλικό του Ίαν Φλέμινγκ από το οποίο προήλθε, τα εφέ και οι εύκολοι εντυπωσιασμοί μετριάζονται εμπρός σε ένα προσεκτικό χτίσιμο των χαρακτήρων και της πλοκής, ο Μποντ απεκδύεται τις ικανότητες υπερήρωα και αποκτά ανθρώπινη και τρωτή υπόσταση, ο Τέλι Σαβάλας προσθέτει άλλη μια αξιομνημόνευτη ενσάρκωση του σατανικού Μπλόφελντ, η αρχοντική Νταϊάνα Ριγκ είναι μάλλον το καλύτερο κορίτσι που έχει συνοδέψει ποτέ τον πράκτορα στις κινηματογραφικές περιπέτειές του, το φινάλε είναι για πρώτη φορά τραγικό, ο Λούις Άρμστρονγκ ερμηνεύει ένα από τα ομορφότερα κομμάτια.

Και παρ’ όλο που στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο παντελώς άχρωμος και αρτηριοσκληρωτικός Τζορτζ Λέιζενμπι, εδώ βρισκόμαστε σε μια από τις ωραιότερες ταινίες όλης της σειράς.

Διαβάστε ακόμη:
Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από τον «Δρ.Νο» στον «Χρυσοδάκτυλο»
Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από το «Επιχείρηση Κεραυνός» στην «Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας»
Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από τα «Διαμάντια Είναι Παντοτινά» στον «Άνθρωπο Χωρίς Πιστόλι»
Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από την «Κατάσκοπο που μ' Αγάπησε» στο «Για τα Μάτια σου Μόνο»
Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από το «Οκτοπούσι» στον «Κινούμενο Στόχο»