Το «Πρώτη Ώρα Σινεμά» συνεχίζει και τη νέα σχολική χρονιά! - πρωτη ωρα: σινεμα || cinemagazine.gr
13:26
21/4

Το «Πρώτη Ώρα Σινεμά» συνεχίζει και τη νέα σχολική χρονιά!

Το Πρώτη Ώρα Σινεμά, ακολουθώντας την από το 2006 επιτυχημένη παρουσία του σε σχολεία όλης της Ελλάδας, συνεχίζει τη συνεργασία του με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη νέα σχολική χρονιά 2015-16. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάζει δωρεάν στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων ένα ευφάνταστο κινηματογραφικό παιχνίδι, με σκοπό να τους μυήσει με τον πλέον πρωτοποριακό και διαδραστικό τρόπο στην ιστορία του σινεμά.

Το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά» είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στην τέχνη του κινηματογράφου, που διοργανώνεται από το 2006 με επιτυχία από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Νύχτες Πρεμιέρας, Athens Open Air Film Festival).

Από τον Φεβρουάριο του 2015 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινίασε τη συνεργασία του με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με σκοπό να παρουσιάσει το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά» σε μια εξελιγμένη και άκρως διαδραστική μορφή σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Και πλέον, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, συνεχίζει τον κύκλο παρουσιάσεων.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που συνδυάζει τη μάθηση με την ψυχαγωγία και στοχεύει στην περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών και των καθηγητών τους με την πιο δημοφιλή σύγχρονη μορφή τέχνης. Μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του παγκόσμιου, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κινηματογράφου και σε συνδυασμό με γνώσεις σχολικών μαθημάτων όπως η Ιστορία, οι Θετικές επιστήμες, η Ελληνική ή Ξένη Γλώσσα και η Γεωγραφία, δημιουργεί ένα κινηματογραφικό παιχνίδι μάθησης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Πρώτη Ώρα Σινεμά, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ίδια πρωταρχικά υλικά που περισσότερα από 120 χρόνια πριν οδήγησαν στην εφεύρεση του κινηματογράφου: μέσα από κλασικά παιχνίδια οπτικών τρικ του 19ου αιώνα, όπως το πραξινοσκόπιο και το ζωοτρόπιο, όλα τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τις βασικές αρχές και φυσικούς νόμους που διέπουν την αναπαραγωγή της κινούμενης εικόνας. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο και αποσπάσματα από κλασικές ταινίες προβάλλονται, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως κατανοητή η εξέλιξη και τα κύρια στάδια της τέχνης κινηματογράφου, από τη σημασία της σκηνοθεσίας και του μοντάζ έως τη δημιουργία ευφάνταστων ειδικών εφέ. Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά, καλούμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του παρουσιαστή.

Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο ως προς την καταλληλότητα του περιεχομένου του βάσει της ηλικιακής ομάδας μαθητών στην οποία απευθύνεται. Αποτελείται από τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις: Παγκόσμιο, Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Σινεμά. Ειδικά καταρτισμένοι συνεργάτες από τον κινηματογραφικό χώρο αξιοποιούν τις γνώσεις και την πείρα τους για να παρουσιάσουν αυτή τη διαδραστική παράσταση που αποτελείται από μικρά αποσπάσματα γνωστών, ή και άγνωστων ταινιών, ενώ παράλληλα με την προβολή προκαλούν τους μαθητές να σκεφτούν, να συζητήσουν και τέλος να ανακαλύψουν μέσα από αυτή την πρωτοπόρα παιδαγωγική διαδικασία -η οποία διαρκεί όσο μια διδακτική ώρα- τα μυστικά που κρύβουν οι κινηματογραφικές εικόνες.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές του ποιοτικού κινηματογράφου. Από το 2011 και παράλληλα με τις Νύχτες Πρεμιέρας, η Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών διοργανώνει επίσης το Athens Open Air Film Festival, ένα ετήσιο φεστιβάλ που από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο μετατρέπει την πρωτεύουσα σε ένα απέραντο θερινό σινεμά με δωρεάν προβολές για το κινηματογραφόφιλο κοινό. Η ίδια ομάδα εκδίδει το τριμηνιαίο Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, καθώς επίσης καλύπτει καθημερινά την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική επικαιρότητα μέσω του cinemagazine.gr.

Νεκτάριος Σάκκας: program@aiff.gr / 210-6061236
www.cinemagazine.gr , www.aiff.gr , www.aoaff.gr

Ακολουθήστε μας στο
Facebook/cinemagazine.gr & Facebook/AthensFilmFestival / Twitter

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ( www.latsis-foundation.org ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της κληρονομιάς και της αφοσίωσης του Ιωάννη Σ. Λάτση στην υλοποίηση κοινωφελών έργων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η εκπαίδευση, η επιστήμη, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με κομβικής σημασίας οργανισμούς των πεδίων αυτών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το «Πρώτη Ώρα Σινεμά» συνεχίζει και τη νέα σχολική χρονιά!
  • Το «Πρώτη Ώρα Σινεμά» συνεχίζει και τη νέα σχολική χρονιά!