Oι Έρωτες της Αναḯς - ταινιες || cinemagazine.gr

Oι Έρωτες της Αναḯς

Les Amours d' Annais

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αναϊς Ντεμουστιέ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, Ντενί Πονταλιντέ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Νοέ Μπαχ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Νικόλα Πιοβάνι
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98
    ΔΙΑΝΟΜΗ: One From the Heart
    Oι Έρωτες της Αναḯς

Η Αναḯς Ντεμουστιε πρωταγωνιστεί ως ανεξάρτητη ηρωίδα σε μια καλοκαιρινή κομεντί με τον ερωτισμό, αλλά και εκείνη την χαρακτηριστική διαλογικότητα του γαλλικού σινεμά.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Μετά τον «Χειρότερο Άνθρωπο στον Κόσμο» που είδαμε πριν ένα μήνα στις ελληνικές αίθουσες, οι «Έρωτες της Αναϊς» αποτελούν μια ακόμα προσθήκη σε εκείνο τον ατυπο φιλμικό κανόνα που διεκδικεί το θηλυκό μερίδιο στην κινηματογραφική...ανευθυνότητα. Και εξηγούμαστε. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο σινεμά ταινίες με εγωιστές αρσενικούς χαρακτήρες, απρόθυμους να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους απέναντι στους άλλους, μα «χαριτωμένους» μέσα στην κοντόφθαλμη, ναρκισσιστική θεώρηση του κόσμου γύρω τους.  Αν για παράδειγμα βρίσκουμε ελκυστική τη μεμψιμοιρία του  Τζον Κιούζακ στο «High Fidelity», γιατί να μας ενοχλεί η υπερκινητικότητα της Αναϊς; Αντιλαμβανόμαστε την αισθητική διαφορά ανάμεσα στις δυο ταινίες, τις αναφέρουμε απλώς σε σχέση με τη στάση μας απέναντι στον χαρακτήρα. Υπό μια έννοια, τέτοιες ταινίες ίσως να λειτουργούν ως λυδία λίθος για τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό μας.

Φυσικά, επειδή για σινεμά μιλάμε, η «συμπάθεια» ή έστω η ενσυναισθηση,είναι και ζήτημα πρόζας, γενικότερου δημιουργικού οράματος, αλλά και μαγνητισμού του ηθοποιού που ενσαρκωνει τον χαρακτήρα. O προαναφερθείς Τζον Kιούζακ ας πούμε, έχει μια αύρα καλής προαίρεσης, χτισμένη από την μέχρι τότε φιλμογραφία του, που βοηθά την κατάσταση. Η Αναϊς Ντεμουστιέ ούτε αντίστοιχα μπαγκάζια φέρει, ούτε επιχειρεί να κάνει τον χαρακτήρα πιο συμπαθή στις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές του, όπως θα έκανε μια σταρ. Ίσως και να μην ήταν απαραίτητο άλλωστε, καθώς πρόκειται για μια ταινία για έναν γυναικείο χαρακτήρα που απλά διεκδικεί το δικαίωμα του στο λάθος, στη διαμόρφωση της ζωής του με τον τρόπο που επιθυμεί και στον καλοκαιρινό έρωτα.«Έτσι είμαι κι αν σας αρέσει» που λέμε, μια δήλωση που έχουν κάνει με τη στάση τους εκατοντάδες αντρικοί χαρακτήρες στο παρελθόν, χωρίς να αντιμετωπίσουν την έντονη αντίδρασή μας. Μια δήλωση που κάνει και η Αναϊς σε αυτή την θερινή κομεντί της Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ.

Τώρα το κατά πόσο η ταινία θα έχει τη δέουσα ψυχαγωγική λειτουργία μιας κομεντί για τον θεατή της θα εξαρτηθεί από το πώς στέκεται απέναντι στη διαλογικότητα και τον απενοχοποιημένο αστισμό αυτού του τύπου γαλλικού σινεμά που εκπροσωπεί – o πιο κακεντρεχής θα πει ότι η σκηνοθέτις της ταινίας λέγεται Μπουρζουά-Τακέ, οπότε τι περίμενες;

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Oι Έρωτες της Αναḯς
  • Oι Έρωτες της Αναḯς