ΚΑΝΝΕΣ 2009 / ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Bright Star: Η Κάμπιον είχε άστρο!

2009-05-16 16:58:26

Bright Star: Η Κάμπιον είχε άστρο!




Δεκαπέντε έτη αφότου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για τα «Μαθήματα Πιάνου» η Τζέιν Κάμπιον κατόρθωσε να σβήσει όλα τα αμφιλεγόμενα χρόνια καριέρας που ακολούθησαν από το 1993 μέχρι σήμερα, χάρη στη νέα ταινία της, Bright Star.
Η Παρασκευή ξεκίνησε με ένα υπέροχο δώρο που θαρρείς ότι η δημιουργός του το φύλαγε από καιρό για να σου το δώσει από καρδιάς.
Δεκαπέντε έτη αφότου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για τα «Μαθήματα Πιάνου» (όντας η πρώτη γυναίκα στο ενεργητικό του θεσμού που κατάφερε ποτέ να αποκτήσει το συγκεκριμένο έπαθλο), η Τζέιν Κάμπιον κατόρθωσε να σβήσει όλα τα αμφιλεγόμενα χρόνια καριέρας που ακολούθησαν από το 1993 μέχρι σήμερα, χάρη σε μία μόλις ταινία.

Χρονικό του τελευταίου έρωτα που έζησε ο βρετανός ποιητής Τζον Κιτς πριν εγκαταλείψει πρόωρα τη ζωή, κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, το «Bright Star» αντιλαμβάνεται την προφανή συγκινησιακή δύναμη και τις ύπουλες μελό παγίδες που κρύβει η τραγική ερωτική ιστορία την οποία βάλθηκε να διηγηθεί.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διαλέγει να ακολουθήσει εξαρχής τον δρόμο της εγκράτειας και της ψύχραιμης συναισθηματικής ανταπόκρισης, αφήνοντας τα πάντα να τρυπώσουν πίσω από την διακριτική σκηνοθεσία που μοιάζει να μελαγχολεί με κάθε νέο λεπτό που περνάει και από τις ιδιαιτέρως ευαίσθητες ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών (ο Μπεν Γουίσοου του «Αρώματος» και η Αμπι Κόρνις του «Candy»).

Λέγοντας αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι τα δικά μου δάκρυα δεν κατάφερα να τα κρατήσω μέχρι τέλους. Τα άφησα να ξεσπάσουν ήρεμα και αβίαστα όπως η ίδια η ταινία που τα προκάλεσε. Η οποία εύχομαι να μην εγκαταλείψει το τέλος του φεστιβάλ χωρίς να κουβαλά κάποιο από τα μεγάλα του βραβεία στα χέρια της.

Λουκάς Κατσίκας


Δείτε σκηνές από την ταινία εδώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 24 Μαΐου

19.15 Τελετή λήξης του Φεστιβάλ και απονομή βραβείων

23.00 Προβολή ταινίας λήξης: COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY - Jan Kounen
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ