ΚΑΝΝΕΣ 2010 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια κενή θέση για τον Τζαφάρ Παναχί

2010-05-20 16:52:07

Μια κενή θέση για τον Τζαφάρ Παναχί




Όπως γράψαμε: Απεργία πείνας έχει αρχίσει ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος τους τελευταίους τρεις μήνες από το καθεστώς του Αχμαντινετζάντ. Στις Κάννες λοιπόν δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Ήδη είχε γίνει...

Όπως γράψαμε: Απεργία πείνας έχει αρχίσει ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος τους τελευταίους τρεις μήνες από το καθεστώς του Αχμαντινετζάντ. Στις Κάννες λοιπόν δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Ήδη είχε γίνει έκκληση αποφυλάκισης του στην Ιρανική κυβέρνηση, ώστε να μπορεί ο διάσημος σκηνοθέτης να συμμετέχει στη κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Γι αυτό εδώ κάθε βράδυ, στο θεωρείο της κριτικής επιτροπής υπάρχει προς τιμήν του μια άδεια θέση. Το ζήτησε ο ίδιος ο φετινός πρόεδρος Τιμ Μπάρτον.

Ο έτερος Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι μίλησε για τον φίλο, πρώην βοηθό και συνεργάτη του με πολύ θερμά λόγια, απέφυγε όμως να εκφραστεί ανοιχτά εναντίον της κυβέρνησης και των συνθηκών καταπίεσης που κυριαρχούν την πατρίδα του: σε λίγο καιρό εξάλλου αρχίζει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, την οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρώσει και να προβάλει χωρίς την επίσημη κρατική υποστήριξη.

Στις δύσκολες εποχές υπάρχουν δυο ειδών άνθρωποι: αυτοί που φροντίζουν να αμβλύνουν τη γλώσσα τους και να τα έχουν καλά με τα καθεστώτα και αυτοί που βρίσκονται στις φυλακές. Είναι ζήτημα επιλογής.

Ορ.Α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 23 Μαϊου

19.15 Τελετή Λήξης
23.00 THE TREE Julie Bertuccelli

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ