ΚΑΝΝΕΣ 2010 / ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Η ρώσικη προπαγάνδα έχει sequel

2010-05-21 08:26:13

Η ρώσικη προπαγάνδα έχει sequel




Το κλείσιμο της αυλαίας του φεστιβάλ πλησιάζει, αλλά μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος δεν έχει κάνει ακόμα τα αποκαλυπτήριά της. Πρόκειται για τον «Ψεύτη Ήλιο 2» του Νικίτα Μιχάλκοφ...

Το κλείσιμο της αυλαίας του φεστιβάλ πλησιάζει, αλλά μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος δεν έχει κάνει ακόμα τα αποκαλυπτήριά της. Πρόκειται για τον «Ψεύτη Ήλιο 2» του Νικίτα Μιχάλκοφ, τρίωρο ύμνο στη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και στο πρόσωπο του Στάλιν. «Ένα μεγάλο φιλμ για το μεγάλο πόλεμο», σύμφωνα με το πρόμο της ταινίας, χαρακτηρισμός που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς: ο «Ψεύτης Ήλιος 2» κόστισε 55 εκατομμύρια δολάρια, μπάτζετ το οποίο καλύφθηκε από το κράτος στο πλαίσιο της πολιτικής μεγαλοπρεπών εορτασμών για την 65η επέτειο της νίκης επί των Ναζί.

Ο φιλοσταλινικός χαρακτήρας της ταινίας, όπως και η εξόφθαλμη προώθηση του Μιχάλκοφ από το ρωσικό κράτος, έχουν ωθήσει μια μερίδα Ρώσων σκηνοθετών να συστρατευτούν απέναντί του. Σε γράμμα τους με τίτλο «Αυτό δε μας αρέσει», οι Αλεξάντρ Σοκούροφ, Έλνταρ Ριαζάνοφ, Νικολάι Κομερίκι και άλλοι καταγγέλλουν στρέφονται εναντίον του Μιχάλκοφ, μεταξύ άλλων προέδρου της Ένωσης Ρώσων Σκηνοθετών, ως ευνοούμενου ενός ανελεύθερου καθεστώτος. «Η ελεύθερη συζήτηση, η πολυφωνία και το πνεύμα ελευθερίας βρίσκονται εκτός των τειχών της Ένωσής μας εδώ και καιρό» λένε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας αποσχιστικές τάσεις και την επιθυμία δημιουργίας μιας εναλλακτικής κοινότητας σκηνοθετών.

Οι κατηγορίες τους μοιάζουν να είναι σε μεγάλο βαθμό βάσιμες, καθώς ο Μιχάλκοφ, ως στενός φίλος του Πούτιν, κατέχει επίσης διακεκριμένες θέσεις στο προεδρικό συμβούλιο, στο ρώσικο υπουργείο πολιτισμού, καθώς και στο συμβούλιο του υπουργείου άμυνας. Με την εταιρία παραγωγής του Μιχάλκοφ να απορροφά το 80% των κρατικών πόρων για τον κινηματογράφο, η ατμόσφαιρα μοιάζει μάλλον αποπνικτική για τους Ρώσους δημιουργούς που δεν εκπροσωπούν την κρατούσα ιδεολογία για ένα «πατριωτικό» σινεμά ή απλούστατα δεν ανήκουν στο στενό φιλικό κύκλο της εξουσίας.

Κωνσταντίνος Σαμαράς

Loading the player ...
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 23 Μαϊου

19.15 Τελετή Λήξης
23.00 THE TREE Julie Bertuccelli

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ