ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα παράλληλα τμήματα των Καννών αποκαλύπτουν τις ταινίες τους

2013-04-23 10:39:35

«Ain't Them Bodies Saints»




Ανακοινώθηκαν οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών και της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.


Από τους Χριστίνα Λιάπη και Νεκτάριο Σάκκα

Μετά τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ Καννών, ανακοινώθηκαν και οι ταινίες (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους, αν δεν προκύψουν προσθήκες της τελευταίας στιγμής) των δύο κυριότερων παράλληλων τμημάτων του Φεστιβάλ Καννών, του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών και της Εβδομάδας Κριτικής.

Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών (Quinzaine des Réalisateurs) ιδρύθηκε το 1969 από την Ένωση Σκηνοθετών Γαλλίας μετά τα γεγονότα του Μάη του '68 σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργάτες. Προβάλλει ένα πλούσιο πρόγραμμα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών.

Η 45η έκδοση του περίφημου παράλληλου προγράμματος των επερχόμενων Κανών, του Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών, θα προβάλλει συνολικά 23, οι 17 θα πραγματοποιήσουν εκεί την παγκόσμια πρεμιέρα τους.

Από την περασμένη Παρασκευή είχε ήδη επιβεβαιωθεί πως το «The Congress», η πολυαναμενόμενη επιστροφή του ισραηλινού Άρι Φόλμαν, σκηνοθέτη του εξαιρετικού «Βαλς Με Τον Μπασίρ» (2008), θα ήταν το φιλμ που θα άνοιγε το Δεκαπενθήμερο. Ωστόσο, πλέον έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί πως οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες θα μπουν σε διαδικασία συναγωνισμού για την Χρυσή Κάμερα.

«The Congress» 

Πέραν του Φόλμαν, μέσω του Δεκαπενθημέρου εντοπίζουμε μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες επιστροφές στην Κρουαζέτ, όπως εκείνη του Γαλλο-ισραηλινού Ραφαέλ Νατζαρί με το «Above The Hill» και του Ινδού Ανουράγκ Κασιάπ με το θρίλερ «Ugly». Ακόμη, δύο βετεράνοι σκηνοθέτες περιμένουμε να παρουσιάσουν τις τελευταίες δουλειές τους. Πρόκειται για τον αβάντ-γκαρντ Γαλλο-χιλιανό Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι των καλτ «The Holy Mountain» και «Santa Sangre», ο οποίος διασκευάζει δικό του βιβλίο με τίτλο «The Dance Of Reality», ενώ σε ανάλογο αυτοβιογραφικό μοτίβο κυμαίνεται και η επιστροφή του 86άχρονου Μαρσέλ Οφίλς («Ο Οίκτος Και Η Θλίψη») με το «Un Voyageur».

«We Are What We Are»

Από τη γαλλική παραγωγή που κρατά τη μερίδα του λέοντος στο τμήμα με οκτώ ταινίες και δύο συμπαραγωγές, περιμένουμε με περισσότερο ενδιαφέρον το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Les Apaches» του Τιερί Ντε Περετί. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύονται από το κανιβαλικής θεματικής «We Are What We Are» του Τζιμ Μάικλ που έχει ήδη προβληθεί στο Σάντανς, καθώς και το «Blue Ruin» του Τζέρεμι Σόλνιερ, ένα φιλμ εκδίκησης που χρηματοδοτήθηκε μέσα από την πολύτιμη συνδρομή του κοινού.

Ανάμεσα στα όσα ξεχωρίζουμε με πρώτη ματιά από το προσεχές Δεκαπενθήμερο, θα ήταν αδύνατο να διαφύγει το 16άλεπτο φιλμάκι της Λιν Ράμσεϊ με τίτλο «Swimmer». Ας μην ξεχνάμε πως η σκοτσέζα σκηνοθέτιδα έκανε αίσθηση στις Κάνες –όπως και σε μας, φυσικά- με το σκληρό, οξυδερκές και θαρραλέο «Πρέπει Να Μιλήσουμε Για Τον Κέβιν». Επιπλέον, ας σημειωθεί πως πέραν του βασικού προγράμματος, στα πλαίσια του τμήματος θα τρέξουν κα μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το αφιέρωμα στην Τζέιν Τσάμπιον, της μόνης γυναίκας που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα («Το Πιάνο», 1993).

Αναλυτικά οι ταινίες του τμήματος:

Μεγάλου μήκους:

«A Strange Course of Events» του Ραφαέλ Νατζαρί (Ισραήλ Γαλλία)
«Les Apaches» του Τιερί ντε Περετί (Γαλλία)
«Ate Ver a Luz» του Μπαζίλ Ντα Κούνια (Ελβετία, Πορτογαλία)
«Blue Ruin» του Τζέρεμι Σονιέ (Η.Π.Α)
«The Congress» του Αρι Φόλμαν (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο)
«La Danza de la Realidad» του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι (Χιλή, Γαλλία)
«L’Escale» του Καβέ Μπεκτιάρι (Ελβετία, Ιράν)
«La Fille du 14 Juillet» του Αντονέν Περετιάκο (Γαλλία)
«Henri» της Γιολάντ Μορό (Βέλγιο, Γαλλία)
«Ilo Ilo» του Αντονι Τσεν (Σινγκαπούρη)
«Jodorowsky’s Dune» του Φρανκ Πάβιτς (H.Π.Α)
«Last Days on Mars» του Ρόρι Ρόμπινσον (Ιρλανδία)
«Les Garçons et Guillaume, à table!» Του Γκιγιόμ Γκαλιέν (Γαλλία)
«Magic Magic» του Σεμπαστιάν Σίλβα (Χιλή)
«On the Job» του Ερικ Μάτι (Φιλιππίνες)
«The Selfish Giant» της Κλίο Μπάρναρντ (Μεγάλη Βρετανία)
«Tip Top» του Σερζ Μποζόν (Γαλλία)
«Ugly» του Ανουράγκ Κασιάπ (Ινδία)
«Un Voyageur» του Μαρσέλ Οφίλς (Γαλλία)
«El Verano de los Peces Voladores» της Μαρτσέλα Σαίντ (Χιλή)
«We Are What We Are» του Τζιμ Μίκλ (Η.Π.Α)

Μικρού μήκους

«Gambozinos» του Ζοάο Νικολάου
«Lágy Eső» του Ντένες Νάγκι
«Le Quepa sur la vilni! » Του Γιαν Λε Κελέκ
«Man kann nicht auf einmal alles tun, aber man kann auf einmal alles lassen» της Μαρί Ελσο Σγκουάλντο
«O umbra de nor» του Ράντου τζουντ
«Pouco mais de um mês» του Αντρές Νοβάις Ολιβέϊρα
«Que je tombe tout le temps» του Εντουάρντο Γουίλιαμς
«Solecito» του Οσκαρ Ρουίζ Νάβια
«Swimmer» της Λίν Ράμσεϊ

Η Εβδομάδα Κριτικής

Δείτε το επίσημο βίντεο με τις ταινίες που επελέγησαν

Το παράλληλο τμήμα Εβδομάδα της Κριτικής, που ιδρύθηκε το 1962 και διοργανώνεται από την Ένωση των Κριτικών Κινηματογράφου Γαλλίας, είναι το παλαιότερο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών. Προβάλλει πρώτες και δεύτερες ταινίες σκηνοθετών από όλο το κόσμο και, μέσα από το εκλεκτικό του πρόγραμμα (μόλις επτά ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα), στοχεύει στην ανακάλυψη νέων ταλέντων.

Η φετινή συλλογή των ταινιών είναι κυρίως ευρωπαίο-κεντρική - η μόνη αμερικανική συμμετοχή είναι η Ειδική Προβολή του «Ain’t Them Bodies Saints» του Ντέιβιντ Λόουερι με τους Κέισι Άφλεκ και Ρούνεϊ Μάρα, που έκανε πρεμιέρα (και συζητήθηκε ιδιαίτερα έντονα) στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τσαρλς Τεσόν, εξήγησε ότι προτίμησαν την Ειδική Προβολή αντί μιας θέσης στο διαγωνιστικό τμήμα, για να αναδείξουν καλύτερα την ταινία – ίσως αυτή ήθελε να είναι η απάντηση στην ευρεία έκπληξη όταν η ταινία δεν ήταν ανάμεσα στις ταινίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων που απαρτίζουν το διαγωνιστικό τμήμα είναι η κοινωνική σάτιρα «Los Duenos» των Αργεντινών Αγκουστίν Τοσκάνο και Εζεκιήλ Ραντάσκι, η ρομαντική κομεντί «Lunchbox» του Ινδού Ρίτες Μπάτρα, το θρίλερ «Salvo» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα, το «Nos Heros Sont Morts Ce Soir» του Γάλλου Νταβίντ Περό που αποτίει φόρο τιμής στον Κουέντιν Ταραντίνο και τις γαλλικές ταινίες προ-Νουβέλ Βαγκ, και τα θρίλερ «For Those In Peril» του Βρετανού Πολ Ράιτ. Στο διαγωνιστικό τμήμα είναι, τέλος, το θρίλερ «The Major» του Ρώσου σκηνοθέτη Γιούρι Μπάικοφ και το «Le Demantelement» του Καναδού σκηνοθέτη Σεμπαστιάν Πιλότ.

«Suzanne»

Οι προβολές του παράλληλου τμήματος θα ξεκινήσουν στις 16 Μαΐου με άλλη μία Ειδική Προβολή, αυτή του ρομαντικού δράματος «Suzanne» της Κατέλ Κουϊγεβέρ. Τρίτη και τελευταία Ειδική Προβολή είναι το «Rencontre d’Apres Minuit» του Γιαν Γκονζάλεζ με πρωταγωνιστές τους Ερίκ Καντονά και Μπεατρίς Νταλ.

Αναλυτικά οι ταινίες:

Μεγάλου Μήκους

«Suzanne» του Κατέλ Κιγιεβερέ (Γαλλία) - ταινία έναρξης

«Le Démantèlement / The Dismantlement» του Σεμπαστιέν Πιλότ (Καναδάς)

«Salvo» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα (Ιταλία, Γαλλία)

«Los Dueños» των Αγουστίν Τοσκάνο και Εζέκιελ Ραντούσκι (Αργεντινή)

«The Major» του Γιούρι Μπίκοφ (Ρωσία)

«The Lunchbox / Dabba» του Ριτές Μπάτρα (Ινδία, Γαλλία, Γερμανία)

«For Those in Peril» του Πολ Ράιτ (Μεγάλη Βρετανία)

«Les Rencontres d’Après Minuit» του Γιαν Γκονζάλες (Γαλλία) - Ειδική Προβολή

«Ain’t Them Bodies Saints» του Ντέιβιντ Λόουερι (Η.Π.Α.) - Ειδική Προβολή

Μικρού Μήκους

«Vikingar» - Μαγκαλί Μαζιστρί (Γαλλία, Ισλανδία)

«Agit Pop» - Νικολά Παριζέ (Γαλλία)

«Pátio» - Αλί Μουριτίμπα (Βραζιλία)

«Come and Play» - Ντάρια Μπέλοβα (Γερμανία)

«The Opportunist» - Ντέιβιντ Λάσιτερ (Η.Π.Α.)

«Pleasure» - Νίντζα Τίμπεργκ (Σουηδία)

«Océan» - Εμανουέλ Λαμπορί (Γαλλία)

«Tau Seru» - Ροντ Ράτζεν (Ινδία, Αυστραλία)

«La Lampe au Beurre» - Γιακ Χου Γουέι (Κίνα, Γαλλία)

«Breathe Μe» - Χαν Γιουν-γιανγκ (Νότια Κορέα)

Το Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ως τις 26 Μαΐου. Το cinemagazine.gr θα βρίσκεται εκεί με καθημερινές ανταποκρίσεις – διαβάστε εδώ ό,τι έχει ανακοινωθεί προς το παρόν στο διαγωνιστικό τμήμα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ