ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΤΑΙΝΙΕΣ

«Jimmy P»: Ο Αρνό Ντεπλεσάν υποβάλλει τις Κάννες σε μαζική ψυχοθεραπεία

2013-05-18 18:02:05

«Jimmy P»: Ο Αρνό Ντεπλεσάν υποβάλλει τις Κάννες σε μαζική ψυχοθεραπεία




Αγγλόφωνο ντεμπούτο για έναν από τους λίγους πραγματικά συναρπαστικούς σκηνοθέτες του μοντέρνου Γαλλικού σινεμά, το «Jimmy P.- Psychotherapy of a Plains Indian» (που κάνει σήμερα παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες) επαναφέρει τον Ντεπλεσάν επάξια στην ίδια φεστιβαλική κατηγορία που βρέθηκε τελευταία φορά το 2008, με την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».


Από τον Λουκά Κατσίκα

Αγγλόφωνο ντεμπούτο για έναν από τους λίγους πραγματικά συναρπαστικούς σκηνοθέτες του μοντέρνου Γαλλικού σινεμά, το «Jimmy P.- Psychotherapy of a Plains Indian» («Τζίμι Π. - Ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου») επαναφέρει τον Ντεπλεσάν επάξια στην ίδια φεστιβαλική κατηγορία που βρέθηκε τελευταία φορά το 2008, με την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».

Αν με τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», με την οποία διεκδίκησε στα 2008 τον Χρυσό Φοίνικα, ο Αρνό Ντεπλεσάν κατόρθωνε μια πανηγυρική σύνοψη του υπερκινητικού, πολυφωνικού και θαυμάσια ιδιοσυγκρασιακού σινεμά του, με το αγγλόφωνο ντεμπούτο του μοιάζει να επανεφευρίσκει τον εαυτό του.

Χαμηλώνοντας αισθητά τις φρενήρεις σκηνοθετικές του ταχύτητες, κατεβάζοντας τους τόνους που σε παλιότερες δουλειές του άγγιζαν συχνά τη διαπασών και περιορίζοντας αυτή τη φορά την ιστορία του σε λίγους χαρακτήρες, ο Ντεπλεσάν διηγείται στο «Jimmy P» μια παράξενη αλλά αληθινή ιστορία.

Ουσιαστική βάση για την καινούργια του ταινία είναι μια μελέτη του ψυχαναλυτή και ανθρωπολόγου Ζορζ Ντεβερό (τον υποδύεται στο φιλμ ο Ματιέ Αμαλρίκ), την οποία ενέπνευσε η σχέση του γιατρού με έναν Ινδιάνικης καταγωγής ασθενή, πρώην βετεράνο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος έχει μάλλον βιαστικά διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Συνεπαρμένος από την περίπτωση του λακωνικού και ευγενούς άντρα, ο γιατρός ξεκινά μαζί του μια σειρά από καταβυθίσεις στο ντεπόζιτο αναμνήσεων του ασθενή του, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει και πιθανόν να γιατρέψει τη βασανιστική ψυχοσυναισθηματική του πάθηση. Ο Ντεπλεσάν αναλαμβάνει το δύσκολο καθήκον του να εξηγήσει με κινηματογραφικούς όρους την διαδικασία μιας επίμονης ψυχοθεραπείας και να αποδώσει φιλμικά την περιπλάνηση στο εσωτερικό του ανθρώπινου μυαλού, έχοντας ως μοναδική πυξίδα του το βιβλίο «Reality and Dream» στο οποίο ο Ζορζ Ντεβερό αποτύπωσε τις λεπτομέρειες της εμπειρίας του πλάι στον συγκεκριμένο ασθενή.

Τα καταφέρνει, χωρίς να καταφεύγει σε εύκολα σκηνοθετικά τεχνάσματα, ακολουθώντας ένα ψύχραιμο αφηγηματικό μονοπάτι και εμπιστευόμενος τις δυο πολύ καλές ερμηνείες από τους δυο πρωταγωνιστές, τους οποίους αφήνει να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν αβίαστα στις δυο πυκνές ώρες φιλμ που κρατούν ως επί το πλείστον στις πλάτες τους.

Λέγοντας όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι οι θεατές που γνωρίζουν (και εκτιμούν) τον Αρνό Ντεπλεσάν από τις προηγούμενες δουλειές του είναι πολύ πιθανό να νοσταλγήσουν το ελεγχόμενο χάος και την δημιουργική τρέλα των παλιότερων φιλμ του, στοιχεία που απουσιάζουν ολοσχερώς στο στιβαρό και εσωστρεφές, αλλά δίχως εκπλήξεις περιεχόμενο του «Jimmy P.».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ