ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραβεία Καννών: Τα 101 σκυλιά της... Προβηγκίας

2014-05-24 02:58:51

Βραβεία Καννών: Τα 101 σκυλιά της... Προβηγκίας




Στο ούγγρικο φιλμ «Λευκός Θεός» («White God»), με πρωταγωνιστή έναν σκύλο, απονεμήθηκε το βασικό βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα.


Από τη Φαίδρα Βόκαλη

Μετά τα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής, ήρθε η σειρά του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα να απονείμει τα δικά του βραβεία - μεγάλος νικητής ανακηρύχθηκε το «Λευκός Θεός» («White God») του Ούγγρου Κορνέλ Μουντρούσο, την ιστορία για μία συμμορία αδέσποτων σκυλιών που παίρνουν εκδίκηση για την σκληρότητα που τους έχουν δείξει οι άνθρωποι.

Τρέιλερ για το «White God»

Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο «Τουρίστας» («Turist») του Ρούμπεν Όστλαντ που αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα, ο οποίος βασανίζεται από μια πράξη δειλίας, ενώ ένα Ειδικό Βραβείο δόθηκε στο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς και του Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο, «Το Αλάτι της Γης» («The Salt of the Earth»), για τον θρυλικό Βραζιλιάνο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο.

Καλύτερο καστ ονομάστηκε αυτό του «Κορίτσι για Πάρτι» («Party Girl»), της ταινίας που άνοιξε το τμήμα, ενώ Καλύτερος Ηθοποιός ήταν ο Ντέιβιντ Γκουλπιλίλ του «Η Χώρα του Τσάρλι» («Charlie's Country»), που τον γνωρίσαμε στο «Περιπλάνηση» του Νίκολας Ρεγκ.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης Πάμπλο Τραπέρο («Ελ Μποναερένσε», «Γέννημα-Θρέμα», «Το Αρπακτικό»), επαίνεσε την συλλογή των ταινιών γιατί, όπως είπε, αντιπροσώπευαν την ποικιλία και ζωντάνια του κινηματογράφου σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.


 
Τρέιλερ για το «Les Combattants»

Οι «Μαχητές» κυριαρχούν στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

Παρόλο που το παράλληλο τμήμα Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών δεν έχει διαγωνιστικό τμήμα (κάτι για το οποίο είναι περήφανοι οι συντελεστές του, όπως τόνισαν ξανά στην φετινή τελετή), οι χορηγοί του τμήματος απένειμαν τα δικά τους βραβεία.

Τρία από αυτά, το βραβείο των Europa Cinemas, το βραβείο SACD (Ένωση Δημιουργών και Συνθετών) και το βραβείο Art Cinema (των σινεφίλ κινηματογραφικών αιθουσών), απονεμήθηκαν στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τομά Κεγί, «Οι Μαχητές» («Les Combattants»), την ιστορία αγάπης δύο πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων.

Οι δύο μικρού μήκους που βραβεύτηκαν ήταν το «Χωρίς Καρδιά» («Sem Coração») της Νάρα Νορμάντε και του Τιάο και το «Περνά Μέσα από τον Τοίχο» («It Can Pass Through the Wall») του Ραντού Ζουντ.

Το βρετανικό «Pride» είναι ο Queer Φοίνικας

Δεκατρείς ταινίες ήταν φέτος υποψήφιες για τον Queer Φοίνικα και το «Περηφάνια» («Pride») του Μάθιου Γουάρχους, που έκλεισε το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ήταν τελικά ο νικητής.

Η ταινία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ακολουθεί μια ομάδα γκέι νεαρών που συνασπίζονται με τους απεργούς ανθρακωρύχους στην Βρετανία του 1984. Είναι ένα φιλμ που θυμίζει αρκετά τα επίσης συμπαθέστατα «Άντρες με τα Όλα τους», «Μπίλι Έλιοτ, Γεννημένος Χορευτής» και «Γυναίκες Έτοιμες για Όλα», και χειροκροτήθηκε έντονα στις προβολές του στο Φεστιβάλ.

Παλιότεροι νικητές του βραβείου είναι το «Καμπούμ» του Γκρεγκ Αράκι, το «Λόρενς Για Πάντα» του Ξαβιέ Ντολάν και το περσινό «Ο Άγνωστος της Λίμνης» του Αλέν Γκιροντί.

Τρέιλερ για το «Χειμερία Νάρκη»

Η «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν κέρδισε τους κριτικούς

Η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) διάλεξε τις δικές της αγαπημένες ταινίες από το Φεστιβάλ, απονέμοντας τα βραβεία της στη «Χειμερία Νάρκη» του Τούρκου Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν από το διαγωνιστικό τμήμα, το «Χάουχα» του Αργεντίνου Λισάντρο Αλόνσο από το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, και το «Οι Μαχητές» του Γάλλου Τομά Κεγί από τα παράλληλα τμήματα Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και Εβδομάδα Κριτικής.

Το Οικουμενικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Τιμπουκτού» του Αμπντεραχμανέ Σισακό, ενώ η επιτροπή απένειμε ειδικούς επαίνους και στα «Το Αλάτι της Γης» του Βιμ Βέντερς και «Όμορφη Νεολαία» του Χάιμε Ροσάλες.

Βραβείο για τον καλύτερο σκύλο!

Αναπόσπαστο πια κομμάτι των απονομών του Φεστιβάλ είναι και εκείνο του Palm Dog, που κερδίζει η καλύτερη ερμηνεία τετράποδου. Αναμενόμενα το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στα δύο σκυλιά που υποδύθηκαν τον πρωταγωνιστικό σκύλο του «Λευκός Θεός», Λουκ και Μπόντι.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ