ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θερμό καλωσόρισμα του Ξένου Τύπου στο «Xenia»

2014-05-20 15:25:58

Θερμό καλωσόρισμα του Ξένου Τύπου στο «Xenia»




Το «Xenia» δεν ενθουσίασε μόνο τους εγχώριους κριτικούς που είδαν τη νέα ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα να συνοψίζει με τρόπο ονειρικό και σε δύο μόλις ώρες την αληθινή ζωή στην σύγχρονη Ελλάδα, αλλά συγκίνησε και τους δημοσιογράφους των μεγαλύτερων κινηματογραφικών σάιτ που δημοσίευσαν από χθες τις πολύ θετικές κριτικές τους στο διαδύκτιο.


Από τη Φαίδρα Βόκαλη

Το «Xenia» δεν ενθουσίασε μόνο τους εγχώριους κριτικούς που είδαν τη νέα ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα να συνοψίζει με τρόπο ονειρικό και σε δύο μόλις ώρες την αληθινή ζωή στην σύγχρονη Ελλάδα, αλλά συγκίνησε και τους δημοσιογράφους των μεγαλύτερων κινηματογραφικών σάιτ που δημοσίευσαν από χθες τις πολύ θετικές κριτικές τους στο διαδίκτυο.

«Ελλάδα, ο προορισμός των διακοπών αλλά και των φόβων μας. Ο ήλιος, τα νησιά, το Αιγαίο, η Ακρόπολη, η φιλοσοφία έχουν αντικατασταθεί από την οικονομική κρίση, τη μιζέρια, τις πορείες και την ακροδεξιά. Μήπως η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού έγινε το εργαστήρι ενός σκοτεινού μέλλοντος;

Το “Xenia”, το παρατημένο ξενοδοχείο του τίτλου, συμβολίζει την περίοδο της ανάπτυξης, της τουριστικής μεταμόρφωσης και τελικά του ξεπεσμού της.»

Το τρέιλερ της ταινίας «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων αναφέρει ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Liberation σε ένα διθυραμβικό κείμενο που κάνει λόγο για «ένα σπάνιο, αισιόδοξο σενάριο γεμάτο χάρη...που εντυπωσιάζει με την ακρίβεια και τη ζωντάνια των χαρακτήρων».

Φυσικά επισημαίνεται πως η ταινία αποτυπώνει «τη σύγχρονη Ελλάδα σαν ένα αλληγορικό καζάνι που αποπνέει όλα τα στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια τα πέντε χρόνια της κρίσης» και υποδεικνύει τον ανατριχιαστικό παραλληλισμό της ταινίας με τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας.

Το κείμενο κλείνει με μια αναφορά στα προβλήματα που αντιμετώπισε η παραγωγή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και το κλείσιμο της ΕΡΤ. Διαβάστε το ολόκληρο εδώ.

To αμερικανικό περιοδικό Hollywood Reporter απ’ την άλλη αφού κάνει λόγο για την φανταστική χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών (Κώστα Νικούλι και Νίκου Γκέλια) και εξάρει την ικανότητα του Πάνου Χ. Κούτρα να αντιπαραβάλλει με επιτυχία στο φιλμ του ρεαλισμό και camp, παραδίδοντας τελικά μια συγκινητική ιστορία. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.

Τέλος η ιστοσελίδα cineuropa.org, κάνοντας λόγο για ένα υπέροχο δείγμα γραφής των τελευταίων χρόνων από τους Έλληνες κινηματογραφιστές, υποδέχεται τη νέα ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «εξαιρετικά επιτυχημένο πορτραίτο της σχέσης μεταξύ δυο αδερφών, με μια εξαίσια δραματουργική εξέλιξη».

Τονίζοντας την γοητεία που εκπέμπουν οι δυο χαρακτήρες του φιλμ, κάνει λόγο για την μαεστρία με την οποία η ταινία πετυχαίνει να συνδυάσει τραγωδία και χιούμορ, μιλώντας παράλληλα ανοιχτά για την ακανθώδεις συνθήκες που διέπουν την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

Δείτε αποκλειστικό βίντεο με την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας και διαβάστε την άποψη του cinemagazine.gr για το καινούργιο πόνημα του Πάνου Χ. Κούτρα. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ