27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:13
24/9

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου

Το «Titane», o τολμηρός Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών, ελληνικές μικρού μήκους, τα πολυβραβευμένα «Luzzu» και «Cryptozoo», η νέα ταινία της Σελίν Σιαμά, η «Οφειλή» του Σταύρου Ψυλλάκη, μουσικές ταινίες που διατρέχουν την soul και την ποπ, προβολές των αφιερωμάτων σε Trans Cinema και Όρσον Γουέλς, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22/9 - 3/10). 

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, είναι εδώ! Τρία Διαγωνιστικά τμήματα, νέοι δημιουργοί, αληθινές ιστορίες, ελληνικές μικρού μήκους, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς μέσα σε 12 μέρες (και Νύχτες).

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 22 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου, ενώ ένα μέρος των ταινιών του προβάλλεται σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο παρακάτω λινκ viva.gr:
https://www.viva.gr/tickets/cinema/festival/27o-diethnes-festival-kinimatografou-tis-athinas-nychtes-premieras/

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Β’
Διάρκεια: 76'

Το Βανκούβερ / To Vancouver
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 24’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Artemis Anastasiadou

Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. Το βανκούβερ, μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης, θα γίνει το χρονικό μιας εξαφάνισης.

A Summer Place
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 20’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Alexandra Matheou

Στην πόλη που φιλοξενεί τους ολιγάρχες του πλανήτη, το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ. Μέσα στο ασφυκτικό της τοπίο, η Τίνα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα πάντα την ημέρα των γενεθλίων της. Μια απροσδόκητη συνάντηση θα της αλλάξει τη ζωή.

The Giraffe
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Connie Zikou

Η Μ είναι μια γυναίκα που ζει μόνη της. Υποφέρει από αϋπνία και xρειάζεται κάποιον να κοιμηθεί μαζί της. Η διαδικασία είναι η εξής: βρίσκει διαφορετικούς ανθρώπους για να κοιμάται κάθε φορά. Θέλει το άγγιγμα ενός άλλου σώματος στο κρεβάτι της.

Όλα τα Πλάσματα της Νύχτας  / Creatures of the Night
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Memi Koupa

Οι πολίτες της Αθήνας υποφέρουν από αϋπνία. Φημολογείται ότι τις νύχτες κυκλοφορεί στην πόλη ένα πλάσμα αλλόκοτο. Στη διάρκεια μιας νύχτας, οι χαρακτήρες της ταινίας θα διασταυρωθούν μαζί του και για πρώτη φορά μετά από καιρό, θα κοιμηθούν.

 

24/09/2021, 18:30, ΔΑΝΑΟΣ

 

 

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ / GREAT FREEDOM

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sebastian Meise

Στη μεταπολεμική Γερμανία, κι ενώ ακόμη η ομοφυλοφιλία τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα, ένας άντρας φυλακίζεται ξανά και ξανά εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Καθώς η ταινία διατρέχει είκοσι χρόνια της ζωής του, ο εγκλεισμός του μετατρέπεται σε έναν επίμονο αγώνα για επιβίωση και για τη διατήρηση του δικαιώματος σε ό,τι ο ίδιος ορίζει ως πόθο και ως ανεξαρτησία. Θαρραλέο δράμα και ταυτόχρονα ανορθόδοξη ιστορία αγάπης, με θαυμάσια ερμηνεία από τον διαρκώς ανερχόμενο Φρανς Ρογκόφσκι («Transit»), το τολμηρό φιλμ κέρδισε φέτος το Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Παρουσία του σκηνοθέτη

24/09/2021, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Διεθνές Διαγωνιστικό 
LUZZU

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alex Camilleri

Μαλτέζος ψαράς παλεύει να κερδίσει τίμια τα προς το ζην για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους, κόντρα στον σκληρό ανταγωνισμό, την παράνομη αλιεία και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα αναγκαστεί να υποκύψει στους κανόνες του παιχνιδιού. Σκηνοθετικό ντεμπούτο κοινωνικού ρεαλισμού που θα έκανε τους αδελφούς Νταρντέν περήφανους, από την πλέον ανέλπιστη γωνιά του κινηματογραφικού χάρτη (Μάλτα), με ένα απόλυτα δίκαιο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σάντανς για τον ερασιτέχνη - και ψαρά στην πραγματική ζωή - πρωταγωνιστή του.

Παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή.

24/09/2021, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ

 

 

 

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction 
ΟΦΕΙΛΗ / DEBT

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stavros Psillakis

Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά σκεπτόμενος και στοχαστικός. Ένας άνθρωπος που δύσκολα τον ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο Ζούκα και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του Αλέκου για την εμπειρία του με τον καρκίνο. Αβίαστα συγκινητικό, δοσμένο από καρδιάς με μια σπάνια ειλικρίνεια, ένα εγκώμιο στη φιλία από έναν άγγελο αμαρτωλό.

Παρουσία του σκηνοθέτη.

24/09/2021, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

Μουσική & Φιλμ 
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΣΟΟΥΛ / SUMMER OF SOUL (...OR, WHEN THE REVOLUTION COULD NOT BE TELEVISED)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ahmir “Questlove” Thompson

To καλοκαίρι του ‘69, στο «Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Χάρλεμ», τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά θρυλικά ονόματα όπως οι B.B King, Mahalia jackson, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder, Nina Simone και δεκάδες άλλοι. Το «Καλοκαίρι της Σόουλ» έμεινε σκανδαλωδώς χαμένο για μισό αιώνα μέχρι που σήμερα, επιτέλους, το ανασύρει στην επιφάνεια ο Questlove των Roots, παραδίδοντας ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που πλημμυρίζει με ρυθμό και συγκίνηση, ένα φιλμ για το καλοκαίρι «που πέθαναν οι νέγροι και γεννήθηκαν οι μαύροι» και συνάμα μια από τις καλύτερες ταινίες συναυλίας όλων των εποχών. Μέγα Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Την ταινία προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και παρουσιαστής G-Poly Γιώργος Πολυχρονίου.

24/09/2021, 20:00, ΙΝΤΕΑΛ

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters 
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙ / LITTLE GIRL

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sébastien Lifshitz

Η επτάχρονη Σάσα γεννήθηκε στο σώμα ενός αγοριού, όμως ήδη από τα τρία της χρόνια γνωρίζει ότι η ίδια είναι κορίτσι. Ο ανατόμος της queer εμπειρίας, Σεμπαστιάν Λιφσίτζ, την ακολουθεί μαζί με την οικογένειά της, αποτυπώνοντας με διορατική ματιά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις στιγμές χαράς αλλά και τις ανησυχητικές αντιδράσεις μιας κοινωνίας που παραμένει συντηρητική. Ένα βαθιά συγκινητικό και αυθεντικά τρυφερό κινηματογραφικό πορτρέτο που εκπέμπει αγάπη, διδάσκει συμπόνια και ενσυναίσθηση, αποτελώντας συνάμα το ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπεινα μοιάζει η οικογενειακή αποδοχή για όλα τα τρανς παιδια αυτού του κόσμου.

24/09/2021, 20:00, ΣΤΕΛΛΑ

 

 

 

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters 
ΤΑ ΛΕΜΕ / SEE YOU THEN

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Mari Walker

Δύο πρώην συναντιούνται μετά από δεκατρία χρόνια. Η μία είναι παντρεμένη με παιδιά, η άλλη είναι πλέον τρανς γυναίκα. Περνούν ένα ολόκληρο βράδυ μαζί και όσο η οικειότητα μεταξύ τους αποκαθίσταται, τόσο πλησιάζουν στην ανάμνηση του τραυματικού γεγονότος που καθόρισε τη σχέση τους. Αφοπλιστικά λιτή και με μια σκηνοθετική οικονομία που εστιάζει στα απαραίτητα, η ταινία της διεμφυλικής δημιουργού Μαρί Γουόκερ αποτελεί μια ψύχραιμη και ειλικρινέστατη ματιά πάνω στη διαδρομή της μετάβασης, αλλά και σε όσα μικρά ή μεγάλα μένουν πίσω, βάζοντας τη ζωή μας προσωρινά σε παύση. Βραβείο Ερμηνείας στο L.A. Outfest.

24/09/2021, 20:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
TITANE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Julia Ducournau

Μια σειρά ανεξήγητων φόνων γίνεται αφορμή προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας πατέρας με τον εδώ και δέκα χρόνια αγνοούμενο γιο του. Και ένα τολμηρό, γεμάτο τσαμπουκά και θράσος θρίλερ, στο οποίο η έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας συναντά το «Crash» και το σινεμά σωματικού τρόμου του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, αναγορεύει τη γαλλικής καταγωγής δημιουργό του «Raw» στη μόλις δεύτερη σκηνοθέτιδα που κατόρθωσε να κατακτήσει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα. Ριψοκίνδυνη και προβοκατόρικη επίθεση στις αισθήσεις, το «Titane» είναι το κινηματογραφικό ραντεβού που οι θαυμαστές του προκλητικού και ασυμβίβαστου σινεμά δεν πρέπει να χάσουν.

24/09/2021, 21:00, ΔΑΝΑΟΣ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΜΙΚΡΗ ΜΑΜΑ / PETITE MAMAN

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Céline Sciamma

Με νωπή την απώλεια της αγαπημένης της γιαγιάς και με τη μαμά προσωρινά απούσα, η οκτάχρονη Νελί γνωρίζει στο δάσος και γίνεται φίλη με ένα συνομήλικο κορίτσι που της είναι εξαρχής οικείο. Ασυνήθιστα οικείο. Δύο χρόνια μετά τον φεμινιστικό θρίαμβο του «Πορτρέτου Μιας Γυναίκας που Φλέγεται», η Σελίν Σιαμά καθρεφτίζει το παιδικό βλέμμα σε έναν αραχνοΰφαντο μαγικό ρεαλισμό που επικαλείται την παραδοξότητα του Τσάρλι Κάουφμαν. Ένα τρυφερό φιλμ-καταφύγιο για όλα τα παιδιά που έχουν προ πολλού περάσει το κατώφλι της ενηλικίωσης.

24/09/2021, 22:00, ΣΤΕΛΛΑ

This is Orson Welles 
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ / THE STRANGER

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Orson Welles

Δείγμα του ασύλληπτου καλλιτεχνικού μεγέθους του δημιουργού του, ο «Άγνωστος» παραμένει ξεχασμένος στη βάση μιας συγκλονιστικής φιλμογραφίας, αλλά εξακολουθεί και οφείλει να συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα νουάρ που γυρίστηκαν ποτέ. Τηρουμένης κάθε αναλογίας, το πιο επιτυχημένο εμπορικά φιλμ της πρώτης περιόδου του σκηνοθέτη αποτελεί ένα μετα-εξπρεσιονιστικό κλασικό εικονογραφημένο, που εντυπωσιάζει με την εφευρετική του κινηματογράφηση και προοικονομεί την αισθητική τομή του «Τρίτου Ανθρώπου».

24/09/2021, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διεθνές Διαγωνιστικό 
CRYPTOZOO

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Dash Shaw

Ενήλικο animation οργιαστικής ψυχεδέλειας, εμπνευσμένο απ’ το progressive σύμπαν των 70s, το «Cryptozoo» συνιστά ένα εκθαμβωτικό καλειδοσκόπιο χρωμάτων και φαντασίας. Μέσα του, κυνηγοί και προστάτες μυστηριωδών πλασμάτων συγκρούονται για το δικαίωμα στην ουτοπία, την ήττα του καπιταλιστικού ενστίκτου και την επιβίωση της διαφορετικότητας. «Τζουράσικ Παρκ» βουτηγμένο σε ψυχότροπες ουσίες με τις φωνές των Μάικλ Σέρα και Αγγελικής Παπούλια. Βραβείο Καινοτομίας στο Φεστιβάλ Σάντανς, Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και Βραβείο Καλύτερου Animationστο Fantasia.

24/09/2021, 22:15, ΡΙΒΙΕΡΑ

This is Orson Welles 
Η ΔΙΚΗ / THE TRIAL

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Orson Welles

Το φιλμ νουάρ βαδίζει χέρι-χέρι με τον γερμανικό εξπρεσιονισμό στη δυστοπική μεταφορά της «Δίκης» του Κάφκα από τον μοναδικό ίσως σκηνοθέτη που θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της αποστολής. Ο Άντονι Πέρκινς δείχνει τη μεγάλη του υποκριτική κλάση σε μια σκηνοθετικά αποστομωτική αναπαράσταση της συντριβής του ατόμου μπροστά στα απρόσωπα εξουσιαστικά συστήματα. Μπορεί ο «Πολίτης Κέιν» να είναι για πολλούς η καλύτερη ταινία του Γουέλς, ωστόσο η «Δίκη» παραμένει μία από τις πιο μεγαλεπίβολες και φορμαλιστικά τολμηρές δημιουργίες του.

Προλογίζει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά (24/09).

24/09/2021, 22:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

Μουσική & Φιλμ 
A-HA: Η ΤΑΙΝΙΑ / A-HA: THE MOVIE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Thomas Robsahm

Μπορεί ο synth-pop ύμνος «Take on Me» να έβαλε για πάντα τους A-ha στο επίκεντρο των πάρτι μας και στο μουσικό πάνθεον, όμως προτού φτάσουν εκεί, έπρεπε πρώτα να γίνουν το πρώτο σούπερ γκρουπ από τη Νορβηγία που θα περνούσε ποτέ τα σύνορα της χώρας. Και αν ο θρύλος τους παραμένει ζωντανός μέσα από sold out συναυλίες, είναι γιατί οι τρεις άσπονδοι φίλοι έχουν πλέον συμφωνήσει να συνυπάρχουν μόνο επί σκηνής. Αυτή είναι η συναρπαστική ιστορία των A-ha, όπως την αφηγούνται οι ίδιοι, δίχως μισόλογα.

24/09/2021, 22:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Μετά τα Μεσάνυχτα - After Hours 
Η ΘΛΙΨΗ / THE SADNESS

Ένα ζευγάρι προσπαθεί να επανενωθεί εν μέσω του χάους που έχει προκαλέσει στην πόλη μια επιδημία, καθώς ένας μυστηριώδης ιός μετατρέπει τους ανθρώπους σε σαδιστικά κτήνη με ακατανίκητη λίμπιντο, ικανά για την πλέον αφάνταστη βιαιότητα. Πανδημικός τρόμος από την Ταϊβάν σε μια βέβηλη εξτραβαγκάνζα εξωφρενικών ξεσπασμάτων, ατόφιου μισανθρωπικού αιματοκυλίσματος, αδίστακτων ζόμπι και νιχιλιστικής σάτιρας κομμένης (sic) και ραμμένης για μακάβρια χαχανητά στην σκοτεινή αίθουσα. To grindhouse ματωμένο διαμάντι της χρονιάς, σηματοδοτεί το τέλος της ευγένειας και της τάξης και συνάμα την αρχή της «Θλίψης».

24/09/2021, 22:45, ΙΝΤΕΑΛ