27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:39
25/9

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου

Η πανελλήνια πρώτη προβολή του «Που να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Αργυρή Άρκτος του Βερολίνου «Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας», η «Τελευταία Μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ, ελληνικές μικρές ιστορίες, μία αγνωστη ιστορία της σύγχρονης Αθήνας, το φαντασμαγορικό «Belle», το «Κόντρα στο Ρεύμα», ο «Μάκβεθ» του Όρσον Γουέλς και η ειδική προβολή του «Φάουστ», αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22/9 - 3/10). 

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, είναι εδώ! Τρία Διαγωνιστικά τμήματα, νέοι δημιουργοί, αληθινές ιστορίες, ελληνικές μικρού μήκους, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς μέσα σε 12 μέρες (και Νύχτες).

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 22 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου, ενώ ένα μέρος των ταινιών του προβάλλεται σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο παρακάτω λινκ viva.gr:
https://www.viva.gr/tickets/cinema/festival/27o-diethnes-festival-kinimatografou-tis-athinas-nychtes-premieras/

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Δ’
Διάρκεια: 70'

Ιεροτελεστία μιας Άνοιξης / Sacralisons
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 11’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Olia Verriopoulou

Τι απομένει σήμερα από την Ιεροτελεστία της Άνοιξης; Πορτρέτο προσωπικό και πολιτικό μιας χορογραφίας-ου, μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμo όπου το σώμα γίνεται εξέγερση.

Reflections
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 10’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Fotis Skourletis

Ο Ορφέας και η Ευρυδίκη προσπαθούν να μείνουν για πάντα μαζί. Ακόμα κι ενάντια στο θάνατο. Και η αγάπη τους κερδίζει μια θέση στην αιωνιότητα.

Βίωμα Καλοσύνης / Experience of Goodness
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 8’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Eleni Alexandrakis

Όταν ήταν τριών ετών, η Lydie Dattas βίωσε μια πνευματική εμπειρία χάρη σε μια μοναχή που την γιατροπόρεψε όταν ήταν άρρωστη. Η ταινία είναι κάτι σαν μια οκτάλεπτη «προσευχή» εμπνευσμένη από το προσωπικό βίωμα της Lydie Dattas.

Horsepower
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Spyros Skandalos

Η Μαξ, μια νέα καλλιτέχνις, δεν μπορεί να κορυφώσει. Εκθέτει ένα γλυπτό και η παρέα της την κοροϊδεύει. Προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει τη σεξουαλικότητά της, χάνεται στις φαντασιώσεις της, όπου κρύβεται ένα μαύρο άλογο.

Brutalia, Εργάσιμες Μέρες / Brutalia, Days of Labour
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 26’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Manolis Mavris

Πανομοιότυπα κορίτσια εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Η Άννα παρακολουθεί το σύμπαν της κυψέλης στο οποίο ζει. Αδυνατώντας να συναινέσει στη βιαιότητα που την περιβάλλει, οδηγείται σε μία ριζική απόφαση.

26/09/2021, 17:00, ΔΑΝΑΟΣ

This is Orson Welles 
ΜΑΚΒΕΘ / MACBETH

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Orson Welles

H πρώτη κινηματογραφική αναμέτρηση του Όρσον Γουέλς με τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ γυρίστηκε σε μόλις 23 μέρες, είχε μηδαμινό κόστος και έμελλε να σηματοδοτήσει την οριστική απόσχιση του δημιουργού από τις χρυσοφόρες πηγές του Χόλιγουντ. Ό,τι αρχικά χλευάστηκε από τους κριτικούς αλλά χρόνια μετά ορθά επαινέθηκε δεν είναι παρά ένα θαρραλέο κινηματογραφικό πείραμα, μια ερεβώδης δημιουργία με τραχιά μεγαλοπρέπεια η οποία φέρει την ποιότητα ενός συντριπτικού παραληρήματος ως περήφανο παράσημο. Στις πρωταγωνιστικές επάλξεις, ο Γουέλς παραδίδει μια συναρπαστική ερμηνεία στο ρόλο του αμοραλιστή Σκωτσέζου στρατηγού, θριαμβεύοντας σε μια από τις πιο δύσκολες υποκριτικές αναμετρήσεις που κλήθηκε ποτέ να δώσει.

Προλογίζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΠΠΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2021 (26/09).

6/09/2021, 18:30, ΙΝΤΕΑΛ

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction 
ΧΤΙΣΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΘΗΝΑΣ / BUILDERS, HOUSEWIVES AND THE CONSTRUCTION OF MODERN ATHENS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Tassos Langis, Yiannis Gaitanidis

Ποιοι είναι οι επαρχιώτες που ήρθαν στην Αθήνα μεταπολεμικά και «τσιμέντωσαν» την πόλη; Ποιοι «γκρέμισαν» τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες; Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης της πόλης, μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής, φέρνοντας στην επιφάνεια τους μέχρι πρότινος αόρατους πρωταγωνιστές και ρίχνοντας φως στην άγνωστη ιστορία της σύγχρονης Αθήνας.

Παρουσία των σκηνοθέτων.

26/09/2021, 18:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ / WHERE IS ANNE FRANK

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ari Folman

Ένας μακροχρόνιος κινηματογραφικός πόθος του δημιουργού στον οποίο οφείλουμε το πολυβραβευμένο «Βαλς με τον Μπασίρ» μετατράπηκε μόλις σε μια μεγάλης συναισθηματικής δύναμης ταινία κινουμένων σχεδίων. Που δεν είναι η σύντομη ζωή της Άννα Φρανκ, αλλά ένας στοχασμός πάνω στο συγκλονιστικό της κληροδότημα.

26/09/2021, 18:30, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ / WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ryûsuke Hamaguchi

Ένα απρόβλεπτο ερωτικό τρίγωνο, μια εκδικητική χειρονομία αποπλάνησης που θα έχει αναπάντεχη κατάληξη και η συνάντηση δύο παλιών συμμαθητριών, που θα οδηγήσει σε ένα λυτρωτκό παιχνίδι ρόλων. Ο πιο πολυσυζητημένος Ιάπωνας σκηνοθέτης των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει τη φήμη του με ένα σαγηνευτικό τρίπτυχο ιστοριών για τις δαιμόνιες συμπτώσεις και τις αθέατες επιθυμίες που καθορίζουν υπογείως τις ανθρώπινες ζωές. Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

26/09/2021, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
Η ΝΥΧΤΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΣΤΕΣ / THE NIGHT BELONGS TO LOVERS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Julien Hilmoine

Δύο παλιοί συμμαθητές, αγόρι και κορίτσι, συναντιούνται ξανά από τύχη. Οι συγκυρίες τους σπρώχνουν να περάσουν το βράδυ μαζί, ολομόναχοι με τα μυστικά τους, τις επιθυμίες, τις σεξουαλικές τους ορμές. Η νύχτα που θα βιώσουν θα είναι βαθιά εξομολογητική, άκρως σεξουαλική και με τον τρόπο της σαρωτική. Με δύο θαρραλέους και φωτογενείς πρωταγωνιστές, διαλόγους-στολίδι, νεανικό πόθο να σιγοβράζει σε κάθε πλάνο και φοβερό ερωτισμό, ένας πολλά υποσχόμενος Γάλλος σκηνοθέτης υπογράφει ένα ντεμπούτο-έκπληξη, ερεθιστικό με παραπάνω του ενός τρόπους και ενδεικτικό του πώς μια ταινία μπορεί να γίνει συναρπαστική, ακόμη κι αν σε αυτή παίζουν μόλις δύο ηθοποιοί.

26/09/2021, 19:45, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters 
Η ΠΕΝΘΙΜΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ / FUNERAL PARADE OF ROSES

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Toshio Matsumoto

Ένα από τα πιο απρόβλεπτα και πρωτοποριακά πειράματα που έχουν γίνει ποτέ πάνω στο σελιλόιντ, το θρυμματισμένο αριστούργημα του Τόσιο Ματσουμότο συνιστά μία από τις πιο ανατρεπτικές ταινίες των 60s, αποτελώντας το πολύτιμο ντοκουμέντο ενός αθέατου Τόκιο που επιχειρεί την σεξουαλική του απελευθέρωση. Γκέι μπαρ, εντυπωσιακές drag ντίβες και ένας ολόκληρος υπόγειος κόσμος σε αναβρασμό συνθέτουν το σκηνικό όπου ένα μοιραίο ερωτικό τρίγωνο ανθίζει, καθώς ένα προαίσθημα καταστροφής πλανάται πάνω από αυτή την ιλιγγιώδη pop-art φαντασίωση.

26/09/2021, 20:00, ΡΙΒΙΕΡΑ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΙΧΝΗ / LEAVE NO TRACES

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jan P. Matuszyński

Η αληθινή υπόθεση της δολοφονίας ενός μαθητή από αστυνομικούς στην Πολωνία του 1983 γίνεται ένα χορταστικό δικαστικό θρίλερ και παράλληλα μια συναρπαστικά δαιδαλώδης διαδρομή προς την αντικειμενική αλήθεια, με τη βοήθεια της νευρώδους σκηνοθεσίας, μιας καθηλωτικής αναπαράστασης των γεγονότων και ενός ξεχωριστού επιτελείου ηθοποιών (ανάμεσά τους ο πρωταγωνιστής του «Ψυχρού Πολέμου»). Η ταινία διαγωνίστηκε για το Χρυσό Λιοντάρι του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας.

26/09/2021, 21:00, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters 
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ / NORTH BY CURRENT

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Angelo Madsen Minax

Τρανς σκηνοθέτης επιστρέφει στη γενέτειρά του θέλοντας να ανακινήσει το μυστηριώδη θάνατο της τρίχρονης ανιψιάς του. Αναπόφευκτα, η τραγική υπόθεση θα ξύσει πληγές από το οικογενειακό παρελθόν, φτάνοντας ως τη δική του διαδικασία μετάβασης. Ανάμεσα στο αστυνομικό μυστήριο, το ποιητικό ντοκιμαντέρ και ένα προσωπικό ημερολόγιο φτιαγμένο από home movies, ανθίζει ένα απελευθερωτικό φιλμ για τη δύναμη που απαιτεί το να σταθεί κανείς όρθιος απέναντι στις ματαιώσεις, τις ενοχές και τους δαίμονες που τον καθόρισαν. Ειδική Μνεία στο L.A. Outfest.

26/09/2021, 21:00, ΣΤΕΛΛΑ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ / THE LAST DUEL

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sir Ridley Scott

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει στο ιστορικό έπος μετά τον «Μονομάχο» και το «Βασίλειο των Ουρανών», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και ξετυλίγει την αφήγηση της τελευταίας επίσημης μονομαχίας στη Γαλλία, στα μέσα του Εκατονταετούς Πολέμου. Η δυναμική ερμηνευτική τριπλέτα των Άνταμ Ντράιβερ, Τζόντι Κόμερ, Ματ Ντέιμον ακολουθεί τις τρεις διαφορετικές οπτικές της ιστορίας ως ευθεία αναφορά στο «Ρασομόν» του Κουροσάβα και το σενάριο σηματοδοτεί την επανασύνδεση του διδύμου Ντέιμον-Άφλεκ, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά το Όσκαρ του «Ξεχωριστού Γουίλ Χάντινγκ». Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας.

26/09/2021, 21:15, ΙΝΤΕΑΛ

ICONS 
LOTTE EISNER - ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ, ΠΟΥΘΕΝΑ / LOTTE EISNER - A PLACE, NOWHERE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Timon Koulmasis

Μία από τις συναρπαστικότερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, παρότι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, συγγραφέας της «Δαιμονικής Οθόνης» και μία από τις επικεφαλής των αρχείων της Γαλλικής Ταινιοθήκης, η Λότε Άισνερ ήταν αυτή που θαύμαζαν ο Λανγκ, ο Μουρνάου, ο Στροχάιμ, ο Τσάπλιν, ο Ρενουάρ και ο Μπρεχτ, μαζί με τον Χέρτζογκ, τον Βέντερς και τον Σλέντορφ, οι οποίοι μιλούν, άλλωστε, και στην ταινία. Στη ζωή της και στο ντοκιμαντέρ αυτό η Ιστορία του κινηματογράφου διασταυρώνεται με εκείνη του εικοστού αιώνα, φωτίζοντας η μία την άλλη.

Παρουσία του σκηνοθέτη. Προβάλλεται με την ταινία «Φάουστ / Faust: A German Folktale / Faust: Eine Deutsche Volkssage».

26/09/2021, 21:15, ΤΡΙΑΝΟΝ

Ειδικές Προβολές 
ΦΑΟΥΣΤ / FAUST: A GERMAN FOLKTALE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: F. W. Murnau

Τελευταία δημιουργία που γύρισε ο Μούρναου στη χώρα του και ίδιας αξίας με το «Νοσφεράτου» και την «Αυγή», τα δύο αδιαφιλονίκητα αριστουργήματά του (και από τις σημαντικότερες ταινίες που έγιναν ποτέ), η θεαματική αυτή κινηματογραφική εκδοχή στον λογοτεχνικό μύθο του «Φάουστ» επιδεικνύει ανάλογο εικαστικό μεγαλείο, παρόμοια σκηνοθετική διάνοια, και αποτελεί ιδανική αισθητική σύνοψη του συγκλονιστικού κινήματος που υπήρξε στο σινεμά ο γερμανικός εξπρεσιονισμός (τον οποίο αποθέωσε και μελέτησε σε βάθος η Λότε Άισνερ).

Συνοδευτική προβολή με την ταινία «Λότε Άϊσνερ - Ένας Τόπος, Πουθενά / Lotte Eisner - A Place. Nowhere / Lotte Eisner, Aucun Lieu, Nulle Part». 

26/09/2021, 22:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ / HUMAN FACTORS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ronny Trocker

Μια μυστηριώδης εισβολή μασκοφόρων στο εξοχικό σπίτι μιας εύπορης οικογένειας από τη Γερμανία πυροδοτεί υπόκωφες εκρήξεις στα θεμέλιά της, αποκαλύπτοντας την υποκειμενικότητα της αλήθειας και ξεγυμνώνοντας την ευθραυστότητα των δεσμών. Καθώς η αυξανόμενη παράνοια που διεισδύει στην οικογένεια κινηματογραφειται με χανεκική προσήλωση και οι έμφυλοι ρόλοι αναλύονται με την τόλμη μιας «Ανωτέρας Βίας», αυτό το υπόγειας έντασης θρίλερ συστήνεται ως ένα παζλ το οποίο ο θεατής καλείται να συναρμολογήσει, χωρίς να έχει απαραίτητα όλα τα κομμάτια στη διάθεσή του.

26/09/2021, 21:45, ΔΑΝΑΟΣ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
BELLE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mamoru Hosoda

H δεκαεπτάχρονη Σούζου διάγει μια ζωή χωρίς ένταση σε μια ήσυχη επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας. Όταν όμως συνδέεται σε ένα application, μεταμορφώνεται στη Μπελ, τη δημοφιλέστερη ποπ σταρ σε έναν εικονικό πλανήτη ανείπωτης φαντασίας, γνωρίζει μια τερατόμορφη φιγούρα και την ακολουθεί σε μια ξέφρενη περιπέτεια συμφιλίωσης με το παρελθόν και τον πραγματικό της εαυτό. Ο βιρτουόζος Μαμόρου Χοσόντα («Wolf Children», «Mirai») προσκαλεί σε ένα αχαλίνωτο όραμα αισθητικής και animation τεχνικής, που συνδυάζει τη sci-fi φαντασμαγορία με ένα τρυφερό σύγχρονο παραμύθι. 

26/09/2021, 22:15, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Μετά τα Μεσάνυχτα - After Hours 
Η ΛΟΓΟΚΡΙΤΡΙΑ / CENSOR

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Prano Bailey-Bond

Στη θατσερική Αγγλία, μια λογοκρίτρια ταινιών τρόμου έχει για ρουτίνα να πετσοκόβει σκηνές αγριότητας με θύματα συνήθως γυναίκες. Όταν όμως μια συγκεκριμένη ταινία της θυμίσει τις συνθήκες εξαφάνισης της αδελφής της, οι απωθημένες αναμνήσεις θα επιστρέψουν για να αφήσουν αλογόκριτο το τελικό cut της ζωής της. Η horror έκπληξη που περιμέναμε καιρό, ολόψυχα δοσμένη στα 80s και φτιαγμένη από γυναίκες που υπονομεύουν το αντρικό βλέμμα, παίζοντας διαρκώς με τα όρια ανάμεσα στο διασκεδαστικό και το ενοχλητικό μέχρι να μας οδηγήσουν σε ένα από τα ευφυέστερα plot twist που γνώρισε το είδος τελευταία.

26/09/2021, 22:15, ΡΙΒΙΕΡΑ

This is Orson Welles 
ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ / CHIMES AT MIDNIGHT

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Orson Welles

Αναγνωρισμένες πλέον από μερίδα κριτικών (αλλά και από τον ίδιο το σκηνοθέτη) ως η κορωνίδα του έργου του, οι «Καμπάνες του Μεσονυχτίου» ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη φιλμογραφία του Γουέλς για έναν πολύ απλό λόγο. Στην πελώρια πινακοθήκη με τους χαρακτήρες απ’ τις ταινίες του, δεν υπάρχει δεύτερος που να ταυτίζεται με το δημιουργό τόσο όσο ο Φάλσταφ. Ο ευφυής, ματαιόδοξος, ξεπεσμένος και υπέρβαρος ευγενής γίνεται μέσα από ένα μνημειώδες σαιξπηρικό mash-up, το ανεστραμμένο είδωλο του ύστερου Όρσον, που έζησε για να νικηθεί από τα μεγάλα πάθη του.

Προλογίζει ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Παπαγεωργίου.

26/09/2021, 22:15, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ