28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:31
1/10

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου

Η μοναδική, μεγαλεπίβολη προβολή του «ΕΝΝΙΟ» στο Μέγαρο Μουσικής, η επιστροφή της Κλερ Ντενί με την Ζιλιέτ Μπινός («Οι Δυο Όψεις του Ξυραφιού»), το βραβείο σκηνοθεσίας της Τραϊμπέκα («Η Τελετή των Οστών»), ελληνικές μικρού μήκους, ο «Αρχικηπουρός» του Πολ Σρέιντερ, το ευφάνταστο «Ιτιά Τυφλή, Γυναίκα Κοιμωμένη» βασισμένο σε διηγήματα του Μουρακάμι και ταινίες New Hollywood στα highlights του προγράμματος του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (28/9 - 9/10).

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, είναι εδώ! Τρία Διαγωνιστικά τμήματα, νέοι δημιουργοί, αληθινές ιστορίες, ελληνικές μικρού μήκους, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς μέσα σε 12 μέρες (και Νύχτες).

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 28 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Γ’

17:30, ΔΑΝΑΟΣ 1 Αγοράστε εισιτήρια online

Αναμνήσεις μιας Εφηβικής Καταιγίδας / Memoir of a Veering Storm
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 14’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Sofia Georgovassili

Eνα πρωινό του Σεπτεμβρίου μια καταιγίδα πλησιάζει την πόλη. Ενα 15χρονο κορίτσι το σκάει από το σχολείο και με τη βοήθεια του φίλου της, πάει στο νοσοκομείο. Εκεί, θα αντιμετωπίσει απότομα την ενηλικίωσή της.

Δάφνη / Daphne
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Tonia Mishiali

Η Δάφνη αλλάζει τον ένα σεξουαλικό σύντροφο μετά τον άλλο, αλλά δε φαίνεται να ικανοποιείται, τουλάχιστον όχι με αυτό που πίστευε ότι χρειαζόταν, μέχρι που βρίσκει ένα πληγωμένο σκυλί. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για να νιώσει λίγη στοργή;

Παπαρούνες και Πάπιες / Papaveri e Papere
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 21’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Christina - Kallirroi Garbi

Η Κατερίνα επιμένει να μπαίνει στη θάλασσα παρότι αυτό απαγορεύεται. Καθώς ξοδεύει όλα της τα χρήματα στα πρόστιμα, αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από τη μητέρα της, βάζοντας σε δοκιμασία την απόμακρη σχέση τους.

Λίλα / Lila
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Makis Papadimitriou

Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια και τη μοναξιά.

Queer Britannia  
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ / SEBASTIANE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Derek Jarman

17:30, ΑΣΤΟΡ Αγοράστε εισιτήρια online

Οι Ντέρεκ Τζάρμαν και Πολ Χάμφρες ξαναδιαβάζουν την ιστορία του Άγιου Σεβαστιανού στα λατινικά, εξορίζοντάς τον από την αυλή του Διοκλητιανού σε παράκτιο φυλάκιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκεί επιλέγει να απέχει από οποιαδήποτε πολεμική ή σεξουαλική δραστηριότητα παρά τις πιέσεις των ανωτέρων του, οδηγώντας στο μαρτύριό του. Η γνωριμία του arthouse κοινού με την ανδρική σάρκα επήλθε με μια αφοπλιστικά ακομπλεξάριστη ματιά στο ομοερωτικό περιεχόμενο τυπικά ανδρογενών δραστηριοτήτων. Σώματα σε έκσταση που ακροβατούν στις χρυσές τομές μοναδικών συνθέσεων, λουσμένα στο φως όπως και οι μελωδίες του Μπράιαν Ίνο που ακολουθούν την κίνηση του Απόλλωνα στον ουράνιο θόλο. Πόνος και απόλαυση γίνονται ένα στην πρώτη queer αγιογραφία.

Αφιέρωμα New Hollywood 
ΜΑΝΧΑΤΑΝ / MANHATTAN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen

18:00, ΙΝΤΕΑΛ Αγοράστε εισιτήρια online

Ένας ύμνος στη Νέα Υόρκη αλλά και στην ίδια τη χιμαιρική αναζήτηση της αγάπης, το «Μανχάταν» είναι η πιο κομψή δημιουργία του Γούντι Άλεν, με τις μελωδίες του Γκέρσουιν σε απόλυτη αρμονία με την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γκόρντον Γουίλις, να συνθέτουν μια σχεδόν φαντασιακή εικόνα του σκηνοθέτη για τη λατρεμένη του πόλη. Μονάχα εκείνος, ωστόσο, θα μπορούσε να φανταστεί αυτή την αβάσταχτα ρομαντική εικόνα να ρυτιδώνεται από τις νευρώσεις των ανικανοποίητων χαρακτήρων του που παραπαίουν ανάμεσα στα υπαρξιακά τους άγχη και τα συναισθηματικά τους βάσανα. Περισσότερο από ποτέ, ο Αλεν σκύβει με κατανόηση πάνω από τις ανθρώπινες ατέλειες, εξισορροπώντας το άψογο κωμικό timing με μια βαθιά μελαγχολία, καθώς ξεδιπλώνει το γαϊτανάκι των σχέσεων ανάμεσα στον ήρωα που υποδύεται και στις γυναίκες που τον περιτριγυρίζουν (Ντάιαν Κίτον, Μάριελ Χέμινγουεϊ, Μέριλ Στριπ).

ICONS 
ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΧΑΪΣΜΙΘ / LOVING HIGHSMITH
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Eva Vitija

19:15, ΔΑΝΑΟΣ 2 Αγοράστε εισιτήρια online

Μέσα από τις σελίδες ενός κρυφού ημερολογίου, συνεντεύξεις με ανυποψίαστους συγγενείς και αποκαλύψεις από διακριτικούς φίλους, το ντοκιμαντέρ φωτίζει τα κενά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας στο έργο της Πατρίτσια Χάισμιθ. Έχοντας σαν αφετηρία το «Κάρολ», η Βιτία χαρτογραφεί μια μοναχική διαδρομή από το Τέξας μέχρι το Λοκάρνο της Ελβετίας, με ενδιάμεσους σταθμούς τους λεσβιακούς έρωτες που διαμόρφωσαν την καριέρα της πρωθιέρειας του λογοτεχνικού ψυχολογικού θρίλερ. Ανακαλύπτει, επίσης, τις ευθείες γραμμές μεταξύ της Χάισμιθ και των ηρώων της: Σαν άλλος «Ρίπλεϊ», επέλεξε και η ίδια να κρυφτεί σε διπλές ζωές, μέσα από τις αντιφάσεις των οποίων κατάφερε να επιβληθεί μεγαλοπρεπώς στην εποχή και τα πάθη της.

Παρουσία της σκηνοθέτιδας

ICONS 
ΕΝΝΙΟ / ENNIO: THE MAESTRO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Giuseppe Tornatore

19:30, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΙΘ. ΑΛ. ΤΡΙΑΝΤΗ) Αγοράστε εισιτήρια online

Όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Σινεμά ο Παράδεισος» έπεισε τον κορυφαίο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής του 20ού αιώνα να του παραχωρήσει on camera μια εφ' όλη της ύλης εξιστόρηση της καριέρας και ζωής του, «ντύνοντας» με τις διηγήσεις του ένα εκπληκτικό αρχειακό υλικό που ο Τορνατόρε είχε ήδη στα χέρια του, το σεβαστικό ντοκιμαντέρ του απέκτησε ξεχωριστό βάρος. Όταν, για λογαριασμό της ταινίας, μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και μουσικούς στον κόσμο έσπευσαν να υποκλιθούν κι αυτοί με τη σειρά τους στο μεγαλείο του Ένιο Μορικόνε, το ντοκιμαντέρ πήρε τις διαστάσεις συναρπαστικής ανακεφαλαίωσης σε ένα έργο κεφαλαιώδους πολιτιστικής σημασίας. Έγινε ο απαραίτητος και ταιριαστά επικός φόρος τιμής στον άνθρωπο που με τους ήχους του άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά. Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν το «Ennio» σε μια μοναδική και μεγαλεπήβολη προβολή.

Παρουσία του Μάρκο Μορικόνε, γιου του μεγάλου συνθέτη, του παραγωγού του ντοκιμαντέρ, Τζιάνι Ρούσο, και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Μορικόνε.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ/ BOTH SIDES OF THE BLADE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Claire Denis

19:30, ΑΣΤΟΡ Αγοράστε εισιτήρια online

Στο κοχλάζον ερωτικό δράμα της Κλερ Ντενί με θέμα τα πάθη σε εκκρεμότητα και τα επαναλαμβανόμενα λάθη, οι Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την απροσδόκητη επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Μπινός και άλλοτε κολλητού του Λιντόν. Ερμηνείες κλάσης που φλογίζουν σε εσωτερικούς κυρίως χώρους, ένας τρίτος παράγοντας που για τη μισή και πλέον ταινία παραμένει ευφυώς ένα βλέμμα που στοιχειώνει, μια πνιγηρή καύλα που αποτυπώνεται σε ανυποχώρητα σάρκινους χαρακτήρες και οι γνώριμοι της σκηνοθέτιδας Tindersticks να υπογράφουν το σάουντρακ (ο αγγλικός τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο ομώνυμο κομμάτι τους) επιβεβαιώνουν εκ νέου πως η Ντενί είναι από τους ελάχιστους δημιουργούς που ψηλαφίζουν τον πόθο και το τίμημά του ολόπλευρα. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction 
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΟΥΖΑΝΑ/ CASA SUSANNA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sébastien Lifshitz

19:30, ΑΣΤΥ Αγοράστε εισιτήρια online

Εξήντα χρόνια πριν, σε ένα απομονωμένο οίκημα έξω από τη Νέα Υόρκη, «κλειστό» σε αδιάκριτα βλέμματα, άνθρωποι έζησαν τα πρώτα τους «ανοιχτά» χρόνια. Κάποιοι, τα μοναδικά τους «ανοιχτά» χρόνια. Το σπίτι της Σουζάνα ήταν ο χώρος όπου έβρισκαν προσωρινό καταφύγιο, και ζούσαν σαββατοκύριακα της ζωής τους, άντρες που ήθελαν να ντύνονται γυναίκες. Οι εναπομείναντες της εποχής, ελεύθεροι πια, καθώς και απόγονοι συμμετεχόντων, φωτίζουν με τις εξιστορήσεις τους ένα πολύτιμο κεφάλαιο της LGBTQI+ ιστορίας που μέχρι πρότινος ήταν χαμένο, ανασύροντας από τη λήθη την άκρως συγκινητική περίπτωση μιας χούφτας ανθρώπων οι οποίοι λαχταρούσαν μόνο να είναι για λίγο ο εαυτός τους. Με το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του, ο πολυβραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης υπογράφει την πιο απαραίτητη queer ταινία της χρονιάς.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΑΣΤΡΑΚΑΝ / ASTRAKAN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ​: David Depesseville

19:30, ΤΡΙΑΝΟΝ  Αγοράστε εισιτήρια online

Δωδεκάχρονο αγόρι μεγαλώνει σε ανάδοχη οικογένεια στη γαλλική επαρχία. Το συνεσταλμένο φλερτ του με μια συμμαθήτρια, η νεφελώδης σχέση του με τη νεαρή που έχει αναλάβει την κηδεμονία με βασικό κίνητρο τα λεφτά, ο θρησκευτικός συντηρητισμός της τοπικής κοινότητας και οι εξάρσεις βίας που αναδύονται μέσα από τις πιο αναπάντεχες καθημερινές καταστάσεις, εξαρχής προορισμένες να εγγραφούν σε άβατες γωνιές της μνήμης, αποτελούν τα υλικά με τα οποία ο πρωτοεμφανιζόμενος Νταβίντ Ντεπεσβίλ φιλοτεχνεί το ιμπρεσιονιστικό πορτραίτο μιας ευάλωτης προεφηβικής εμπειρίας. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο περίτεχνων υπαινιγμών και ελλειπτικής προσέγγισης, που έρχεται να σοκάρει με τη μαεστρία ενός πρώιμου Χάνεκε.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΚΑΡΑΟΚΕ / KARAOKE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Moshe Rosenthal

20:00, ΔΑΝΑΟΣ 1 Αγοράστε εισιτήρια online

Η Τόβα και ο Μέιρ είναι ένα ζευγάρι στα 60 που αγαπιούνται ακόμα αλλά τους έχει καταπιεί η ρουτίνα της μικροαστικής ζωής τους στα προάστια. Όταν ένας κοσμοπολίτης εργένης μετακομίζει στο ρετιρέ της πολυκατοικίας τους, η μαγνητική του παρουσία και οι βραδιές καραόκε στο διαμέρισμά του μετατρέπονται σε εμμονή για το φιλήσυχο ζευγάρι. Θα σημάνει όμως η νεοαποκτηθείσα εξωστρέφειά τους μια νέα αρχή ή την αρχή του τέλους για τη σχέση τους; Με ένα χαρισματικό τρίο πρωταγωνιστών να ξεδιπλώνει ένα ολοένα και πιο απειλητικό κουβάρι καταπιεσμένων επιθυμιών και ξεχασμένων φιλοδοξιών, ο Ισραηλινός Μος Ρόσενταλ διασταυρώνει ύπουλα την πικρή κωμωδία και το διεισδυτικό δράμα σε μια ώριμη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ρομαντική κομεντί για το πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύοντας ότι η ακόρεστη ανθρώπινη δίψα για επιβεβαίωση δεν έχει ηλικία.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΙΤΙΑ ΤΥΦΛΗ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ/ BLIND WILLOW, SLEEPING WOMAN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Pierre Földes

20:00, ΙΝΤΕΑΛ Αγοράστε εισιτήρια online

Με σκηνικό το Τόκιο μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011, ο Πιερ Φολντ υπογράφει ένα παραισθησιογόνο φιλμ κινουμένων σχεδίων βασισμένο σε διηγήματα του Χαρούκι Μουρακάμι, με πρωταγωνιστές ομιλούντες βατράχους, εξαφανισμένες γάτες και ήρωες πρόθυμους να εγκαταλείψουν τις βαλτωμένες τους ζωές για να αποτρέψουν έναν ακόμα πιο εφιαλτικό επερχόμενο σεισμό. Ακροβατώντας ανάμεσα στο παράλογο, το ονειρικό και το υπαρξιακό, κι αναπαράγοντας δεξιοτεχνικά τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα και τις μεταφυσικές ανησυχίες του Ιάπωνα συγγραφέα, το «Τυφλή Ιτιά και Γυναίκα Κοιμώμενη» είναι μία sui generis υπνωτική δημιουργία που ενορχηστρώνει ένα ευφάνταστο οπτικοακουστικό τσουνάμι για να φιλοτεχνήσει τις προσπάθειες μιας χούφτας χαμένων ψυχών να επανεφεύρουν τον εαυτό τους.

Μουσική & Φιλμ 
ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ TECHNO / GOD SAID GIVE EM DRUM MACHINES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kristian R. Hill

22:00, ΑΣΤΟΡ Αγοράστε εισιτήρια online

Ο Διάβολος κατέβηκε στην Τζόρτζια κι ο Θεός πήγε στο Μίτσιγκαν για να δώσει drum machines στους κυνηγημένους που έγραψαν την ιστορία της μαύρης μουσικής. Στον πρώτο της τόμο, ο Κρίστιαν Χιλ επιστρέφει στις «ηλεκτρικές ρίζες» της και μας παρασύρει σε ένα επικό ταξίδι που καταλήγει στη δημιουργία της Τέκνο του Ντιτρόιτ. Στη συνέχεια, μας ξεναγεί στα παρασκήνια μιας ακούσιας αναλογικής επανάστασης που ξεκίνησε από τις ζυμώσεις μεταξύ των μελών μιας παρέας νεαρών οραματιστών DJ. Ο Ντέρικ Μέι, ο Κέβιν Σόντερσον και οι υπόλοιποι της τέκνο εμπροσθοφυλακής είδαν τα μπιτ τους να επεκτείνονται σε παγκόσμιο φαινόμενο, κατακτώντας τα κλαμπ του Λονδίνου και του Βερολίνου στην αρχή της παντοκρατορίας τους. Ένα ξεσηκωτικό ντοκιμαντέρ προς γνώση και συμμόρφωση, που διορθώνει τα κακώς κείμενα στο origin story της σύγχρονης χορευτικής μουσικής.

Μουσική & Φιλμ 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ TRIFFIDS / LOVE IN BRIGHT LANDSCAPES: THE STORY OF DAVID MCCOMB OF THE TRIFFIDS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jonathan Alley

01/10/22, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 2 Αγοράστε εισιτήρια online

Σε όσους μεγάλωσαν μουσικά στις μέρες του '80, ερωτευμένοι με τον ποπ ρομαντισμό των Triffids και τους στίχους του αδικοχαμένου τους ηγέτη, Ντέιβιντ ΜακΚόμπ, η ευλαβική αυτή ταινία ενδέχεται να φέρει δάκρυα στα μάτια. Μπορεί ακόμη και να τους θυμίσει εκείνα τα μικρά αλλά πολύτιμα πράγματα που έκαναν τη ζωή τους καλύτερη. Για τους υπόλοιπους, όσους δεν έτυχε ποτέ να μυηθούν στη μελωδική και βαθιά ποιητική κληρονομιά ενός από τα ωραιότερα συγκροτήματα εκείνης της δεκαετίας, με το φανατικό κοινό και τη μεγάλη επιρροή, το φτιαγμένο με απέραντη αγάπη ντοκιμαντέρ του Τζόναθαν Άλεϊ θα σημάνει την αρχή μιας υπέροχης (μουσικής) φιλίας.

Αφιέρωμα New Hollywood 
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ / THE LAST DETAIL
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Hal Ashby

22:00, ΑΣΤΥ Αγοράστε εισιτήρια online

Δύο υπαξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν έναν άβγαλτο 18χρονο δόκιμο στις στρατιωτικές φυλακές. Πριν τον παραδώσουν για να εκτίσει την ποινή του, όμως, αποφασίζουν να τον μυήσουν σε κάθε είδους καταχρήσεις και ηδονές. Ο Χαλ Άσμπι και ο Ρόμπερτ Τάουνι βλέπουν τη μεταπολεμική Αμερική να γκριζάρει, μετρώντας του τελευταίους κόκκους που της έμειναν στην κλεψύδρα του παραλόγου. Η πιο αθυρόστομη αμερικανική ταινία των 70s παραμένει ένα θαυμάσιο και αλόγιστα παραγνωρισμένο φιλμ το οποίο καθιέρωσε στο Χόλιγουντ τον μετέπειτα διευθυντή φωτογραφίας του «Ταξιτζή», Μάικλ Τσάπμαν, βρέθηκε υποψήφιο για τρία Όσκαρ και χάρισε στον Τζακ Νίκολσον το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Καννών.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΛΙΜΝΗ ΦΑΛΚΟΝ / FALCON LAKE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Charlotte Le Bon

01/10/22, 22:00, ΤΡΙΑΝΟΝ Αγοράστε εισιτήρια online

Πρώτος έρωτας, μια ευρηματική ιστορία φαντασμάτων, ή μήπως και τα δύο; Στο μυαλό του 14χρονου Μπαστιέν και της μεγαλύτερης, πιο περπατημένης Κλοέ, πάντως, ο θρύλος γύρω από τη λίμνη Φάλκον στον Καναδά, αποτελούν απλώς επιπρόσθετο στοιχείο θερινής έξαψης γύρω από ένα αδιάκοπο φλερτ στο οποίο το κορίτσι έχει τον πρώτο λόγο. Άλλωστε, στον κόσμο των ερωτοχτυπημένων εφήβων όλα φαντάζουν και μοναδικά και πρωτόγνωρα και τρομακτικά, όπως με εξαιρετική ευστοχία αποτυπώνει η Σαρλότ Λε Μπον στο υποβλητικό ντεμπούτο που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Δεκαπενθήμερο του Φεστιβάλ Καννών. Ένα φιλμ αίνιγμα, δεξιοτεχνικά δοσμένο, εμποτισμένο από τα κινηματογραφικά φαντάσματα ενός ειδυλλιακού τοπίου που ταιριάζει γάντι σε ταινία τρόμου.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
Ο ΑΡΧΙΚΗΠΟΥΡΟΣ / MASTER GARDENER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Paul Schrader

22:15, ΔΑΝΑΟΣ 1 Αγοράστε εισιτήρια online 

Ο Νάρβελ Ροθ (ένας εξαιρετικός Τζοελ Έτζερτον) είναι ο μεθοδικός φροντιστής των κήπων μιας πανέμορφης όσο και ιστορικής έπαυλης. Όταν η εργοδότης του (Σιγκούρνι Γουίβερ) τού ζητάει σαν χάρη να προσλάβει ως βοηθό την ατίθαση ανιψιά της, τότε ανοίγουν οι πύλες του χάους στον μέχρι πρότινος δωρικό βίο του μοναχικού άντρα για να επαναφέρουν φαντάσματα του παρελθόντος από τα οποία ο ίδιος πίστευε ότι είχε απαλλαγεί. Με το «Master Gardener» o σπουδαίος Πολ Σρέιντερ εμπλουτίζει μια θεματική (με ξεχωριστή θέση στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο) την οποία ξεκίνησε ως σεναριογράφος στον «Ταξιτζή» και συνεχίζει σταθερά στο δικό του σκηνοθετικό έργο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις «Ακρότητες» και τον «Μετρητή Καρτών», τις βίαιες και υπεράνω ηθικής πορείες αυτοκαταστροφικών ηρώων με προορισμό τη λύτρωση ή μια θέση κρατημένη στην Κόλαση.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ / HUESERA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Michelle Garza Cervera

22:30, ΙΝΤΕΑΛ Αγοράστε εισιτήρια online

Η Βαλέρια και ο Ραούλ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που περιμένει επιτέλους το πρώτο του παιδί. Μόνο που η αρχική αίσθηση ευτυχούς προσμονής επισκιάζεται όταν η μέλλουσα μητέρα καταλαμβάνεται από δυσοίωνα οράματα όπου πρωταγωνιστούν απόκοσμες απρόσωπες φιγούρες. Κάπου ανάμεσα στον οικιακό τρόμο του «The Babadook» και το λατινοαμερικάνικο φολκλόρ του «La Llorona», το ατμοσφαιρικό ντεμπούτο της Μισέλ Γκάρσα Σερβέρα ανανεώνει ιδιοφυώς το πολυχρησιμοποιημένο μοτίβο της εγκυμοσύνης ως υπέρτατο σύμβολο σωματικού τρόμου. Καθώς η ηρωίδα χάνει σταδιακά τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις καταπιεστικές προσδοκίες των γύρω της και στο «καθήκον» της ως μητέρα, η ταινία μετατρέπεται σε ανατριχιαστική αλληγορία για το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

 


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ | ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 
Γενική Είσοδος: 7 ευρώ
Ειδικές τιμές: 

- Αφιέρωμα QUEER BRITANNIA: 5 Ευρώ 
- Προβολή «ΕΝΙΟ», Σάββατο 1/10 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (Θα προηγηθεί συναυλία του «Stavros Lantsias Quartet»): 9 Ευρώ
- Προβολή «Moonage Daydream», Παρασκευή 30/9 | Village Cinemas - Vmax Sphera @ The Mall Athens: 9 Ευρώ

ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
5 προβολών: 30 Ευρώ
10 προβολών: 50 Ευρώ
20 προβολών: 75 Ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕΣΩ VIVA.GR

Αγοράστε εισιτήρια online στο παρακάτω λινκ viva.gr:
https://www.viva.gr/tickets/cinema/28o-diethnes-festibal-kinimatografou-tis-athinas-nyxtes-premieras/

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ

- Το ταμείο κάθε κινηματογράφου εκδίδει εισιτήρια μόνο για τις προβολές που πραγματοποιούνται σε αυτόν

- Τα ταμεία των κινηματογράφων λειτουργούν 60’ πριν την έναρξη της πρώτης προβολής και 30’ μετά την έναρξη της τελευταίας

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων εδώ.

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται στις αίθουσες:

ΑΣΤΟΡ 
Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) | ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο | τηλ. 210 3211 950

ΑΣΤΥ
Κοραή 4, Πλατεία Κλαυθμώνος | ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο | Τηλ. 210 3214775, 210 3221925

ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2
Λεωφ. Κηφισίας 109 | ΜΕΤΡΟ Πανόρμου | τηλ. 210 6922655

ΙΝΤΕΑΛ
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα | ΜΕΤΡΟ Ομόνοια & Πανεπιστήμιο | τηλ. 210 3826720 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ -ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ
Βασ. Σοφίας 85 & Κόκκαλη 1 | ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής | τηλ. 210 7282000

ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 | ΗΣΑΠ Βικτώρια | τηλ. 210 8215469

VILLAGE CINEMAS @ THE MALL ATHENS - Vmax Sphera
Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι | ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα | τηλ. 210 2704800