Το ERTflix στον κόσμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με 5 ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ για τον κορυφαίο Σουηδό δημιουργό - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
2:09
21/10

Το ERTflix στον κόσμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με 5 ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ για τον κορυφαίο Σουηδό δημιουργό

Μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού κόσμου και ένας από τους κορυφαίους συνθέτες και σεναριογράφους του 20ου αιώνα, ξεδιπλώνεται στο ERTflix μέσα από πέντε ταινίες-σταθμούς του έργου του και ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον πραγματικό του εαυτό.

Το ERTflixβουτά …«στον κόσμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν», δημιουργώντας μια νέα κατηγορία στην πλατφόρμα, αφιερωμένη στο έργο του, η αξία του οποίου παραμένει μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητη.

Αναλυτικά, οι ταινίες που μπορεί να βρει κάποιος στην πλατφόρμα είναι οι εξής:

«Η Έβδομη Σφραγίδα» (The Seventh Seal)
Η Ταινία-ορόσημο στην καριέρα του Σουηδού μάγου της εικόνας και της ψυχής κατέδειξε σε όλο τον κόσμο της Έβδομης Τέχνης τα όρια ή την έλλειψη ορίων του ανθρώπου και ειδικότερα του καλλιτέχνη. Είναι αυτή που μας έχει δώσει την πιο διάσημη παρτίδα σκάκι στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Max Von Sydow παίζει κόντρα στον θάνατο. Ποιος κερδίζει;
Πρωταγωνιστούν: Max von Sydow, Bibi Andersson, Gunnar Bjornstrand

«Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (Summer with Monika)
Ένα φλογερό εφηβικό καλοκαίρι μέσα από την ευαίσθητη ματιά Μπέργκμαν. Στη Στοκχόλμη, ο νεαρός Χάρι γνωρίζει τη Μόνικα, μια περιπετειώδη νεαρή κοπέλα. Μετά από ένα βράδυ μαζί είναι πλέον ερωτευμένοι. Αλλά η Μόνικα ζορίζεται με την οικογενειακή της κατάσταση και κυρίως με τον αλκοολικό και βίαιο πατέρα της.

Πρωταγωνιστούν: Harriet Andersson, Lars Ekborg

«Άγριες Φράουλες» (Wild Strawberries)
Είναι το άνοιγμα μιας πόρτας ικανό να φέρει τα παιδικά χρόνια στο σήμερα; Η ταινία την οποία ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν εμπνεύστηκε από ένα ταξίδι στη γενέθλια πόλη του, την Ουψάλα, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της φιλμογραφίας του. Η ταινία είναι ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και αναζήτησης στη σουηδική επαρχία, που παρακολουθεί τον ηλικιωμένο ιατρό Άιζακ Μποργκ να κατευθύνεται με το αυτοκίνητό του προς την πόλη Λουντ.
Πρωταγωνιστούν: Victor Sjöström, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin 

«Φθινοπωρινή Σονάτα» (Autumn Sonata)
Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν συναντά τον μεγάλο δημιουργό, στην ταινία όπου ερμήνευσε τον τελευταίο της ρόλο στη μεγάλη οθόνη. Σε ένα σχεδόν «κλειστοφοβικό» σκηνικό, η ιστορία μιας κόρης και η σχέση με τη μητέρα της μπαίνει στο μικροσκόπιο του Σουηδού σκηνοθέτη και εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη και μίσος.
Πρωταγωνιστούν: Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman, Halvar Björk

«Φάννυ και Αλέξανδρος» (Fanny and Alexander)
Η ταινία που θεωρήθηκε από τον Μπέργκμαν ως το δημιουργικό του «φινάλε», βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και φωτογραφίας. Πρόκειται για ένα έπος με αυτοβιογραφικά στοιχεία, που παρακολουθεί τη ζωή μιας ευκατάστατης θεατρικής οικογένειας, συγκεντρώνοντας τις στιλιστικές και θεματικές αναφορές όλου του έργου του δημιουργού.
Πρωταγωνιστούν: Pernilla Allwin, Bertil Guve, Jan Malmsjö, Börje Ahlstedt, Anna Bergman

«Searching for Ingmar Bergman» (Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας)
Στο ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» η σκηνοθέτης Μαργκαρέτε φον Τρότα, που οι κριτικοί θεωρούν ότι στα έργα της υπάρχει μια πνευματική θεματολογική συγγένεια με τον μεγάλο σκηνοθέτη, ρίχνει μια ερευνητική ματιά στη ζωή και το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Με τη βοήθεια των στενότερων συνεργατών του, καθώς και κινηματογραφιστών, προσπαθεί να αποτυπώσει τα βασικά μοτίβα και θέματα που διαπερνούν το έργο του και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει το έργο σύγχρονων δημιουργών.
Σκηνοθεσία: Margarethe von Trotta, Bettina Böhler, Felix Moeller