Η λιτή, σοβαρή ανακοίνωση του Φεστιβάλ των Καννών για τον πόλεμο στην Ουκρανία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:46
2/3

Η λιτή, σοβαρή ανακοίνωση του Φεστιβάλ των Καννών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ενώνουμε τις φωνές μας, όσο μετριοπαθές κι αν ακούγεται, με αυτές εκείνων που αντιτίθενται στην απαράδεκτη κατάσταση και αποκηρύσσουν την Ρωσία και την ηγεσία της», αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ποιοι είναι ευπρόσδεκτοι φέτος και ποιοι όχι.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Καθώς ο κόσμος έχει χτυπηθεί από μια βαριά κρίση στην οποία μέρος της Ευρώπης βρίσκεται σε πόλεμο, το Φεστιβάλ των Καννών συμπαρίσταται στον λαό της Ουκρανίας και όσους βρίσκονται στην περιοχή. Ενώνουμε τις φωνές μας, όσο μετριοπαθές κι αν ακούγεται, με αυτές εκείνων που αντιτίθενται στην απαράδεκτη κατάσταση και αποκηρύσσουν την Ρωσία και την ηγεσία της», αναφέρει η δήλωση.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν ιδιαίτερα στους Ουκρανούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου, καθώς και στις οικογένειές τους που διατρέχουν κίνδυνο. Υπάρχουν εκείνοι που δεν συναντήσαμε ποτέ, κι εκείνοι που γνωρίσαμε και καλωσορίσαμε στις Κάννες, που κατέφθασαν με δουλειές που λένε πολλά για την ιστορία της Ουκρανίας και το παρόν της.

Κατά την διάρκεια αυτού του χειμώνα προετοιμαζόμαστε εδώ. Παρεκτός εάν ο επιθετικός πόλεμος λήξει με όρους που ικανοποιούν τον ουκρανικό λαό, έχουμε αποφασίσει ότι η διοργάνωση δεν θα καλωσορίσει ρωσικές αποστολές, ή οποιονδήποτε προσκείμενο ή συνδεδεμένο με την ρωσική κυβέρνηση.

Εντούτοις θέλουμε να χαιρετίσουμε το κουράγιο όλων αυτών στην Ρωσία που έχουν αναλάβει τον κίνδυνο να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια στο τρέχον καθεστώς, καλλιτέχνες που δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν με αυτές τις αβάσταχτες πράξεις και αυτούς που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Πιστοί στην ιστορία που ξεκίνησε το 1939, σε αντίσταση επί του φασιστικού και ναζιστικού καθεστώτος, το Φεστιβάλ των Καννών θα υπηρετεί πάντοτε καλλιτέχνες και επαγγελματίες της βιομηχανίας που υψώνουν τη φωνή τους αποκηρύσσοντας την βία, την καταπίεση και τις αδικίες, με μοναδικό σκοπό την προστασία της ειρήνης και της ελευθερίας», κλείνει η ανακοίνωση.