Εφυγε από τη ζωή ο Αλαν Ρίκμαν (1946-2016) - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:32
14/1

Εφυγε από τη ζωή ο Αλαν Ρίκμαν (1946-2016)

Ο Αλαν Ρίκμαν, ενας από τους πλέον αγαπητούς Βρετανούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, έχασε σε ηλικία 69 ετών τη μάχη με τον καρκίνο.

Από τον Πάνο Γκένα

Μία φωνή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, μία παρουσία εμβληματική σε σκηνή και οθόνη, ένας ηθοποιός που δεν πρόδωσε ποτέ ερμηνευτικά κανένα χαρακτήρα. Ο Αλαν Ρίκμαν, που τα τελευταία χρόνια είχε την χαρά να αποκτήσει μία λεγεώνα οπαδών χάρη στις ταινίες «Χάρι Πότερ», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του.

Ο Χανς Γκρούμπερ του «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», ο αξέχαστος Σερίφης του Νότινγχαμ στο «Ρομπέν των Δασών» (1991), ο «Ρασπούτιν» (1996) και φυσικά ο σκληρός, μα συγκινητικός Σέβερους Σνέιπ των «Χάρι Πότερ», είχαν αναφορά έναν από τους καλύτερους ηθο-ποιούς της Βρετανίας. Ο άνθρωπος που έδινε με την έμφυτη δραματικότητα της φωνής του, ποιότητα και ουσία σε ό,τι ξεστόμιζε, συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο το 1986 με τις «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Κρίστοφερ Χάμπτον. Με προϋπηρεσία σε έργα του Σαίξπηρ και του Ιψεν, βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στα 41 του ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα στην Αμερική στο πλάι του Μπρους Γουίλις («Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει»). Χρόνια αργότερα υποδύθηκε τον Κύριο Μπράντον στο «Λογική και Ευαισθησία» του Ανγκ Λι, με πρωταγωνίστρια την Εμα Τόμσον, με την οποία συνεργάστηκε αρκετές φορές έπειτα τόσο ως ηθοποιός (κορυφαία συνάντηση το «Αγάπη Είναι...»), όσο και ως σκηνοθέτης στο ντεμπούτο του «The Winter Guest». Τελευταία σκηνοθετική δουλειά του ήταν το «Ένα Μικρό Χάος», με την Κέιτ Γουίνσλετ και τον Ματίας Σέναρτς.

Ο Ρίκμαν παρέμεινε επίσης πολιτικά ενεργός καθ 'όλη τη ζωή του: γεννήθηκε όπως είχε δηλώσει με «κάρτα μέλους στο Εργατικό Κόμμα», και ήταν ιδιαίτερα δραστήριος με φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως το International Performers’ Aid Trust, που επεδίωκε να βοηθά νέους καλλιτέχνες σε χώρες που πλήττονται από φτώχεια.

Εξέφραζε μονίμως την πεποίθησή του ότι η τέχνη πρέπει να βοηθά, να εκπαιδεύει και να διασκεδάζει. «Το ταλέντο είναι ένα ατύχημα των γονιδίων και έχει ευθύνη», υποστήριζε.

Την παγκόσμια αναγνώριση έμελλε να την απολαύσει ως δύστροπος, αυστηρός και βασανιστικός καθηγητής Σνέιπ στη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ». Ο Ρίκμαν που δεν φοβήθηκε ποτέ το απροσδόκητο, ενίσχυσε με ερμηνευτικό βάρος έναν χαρακτήρα που θα μπορούσε να αποδοθεί ως καρικατούρα και κέρδισε το θαυμασμό του παγκόσμιου κοινού, ανεξαρτήτως ηλικιών.

Πρόσφατοι ρόλοι του περιλάμβαναν συνεργασίες με τον Πατρίς Λεκόντ («Μία Υπόσχεση»)και τον Λι Ντάνιελς («The Butler»), απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για το θρίλερ αγωνίας «Eye in the Sky» στο περσινό Φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ αναμένεται να τον δούμε στη μεγάλη οθόνη στο σίκουελ της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», που κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 2016.

Ο Αλαν Ρίκμαν μπορεί να μην κέρδισε ποτέ ένα Όσκαρ, αλλά είχε λάβει Χρυσή Σφαίρα, βραβείο ΕΜΜΥ και ένα BAFTA μεταξύ άλλων, αν και η αγάπη του για την υποκριτική και την τέχνη ξεπερνούσε την αναγνώριση και συνοψίζεται στη φράση του: «Μια ταινία, ένα θεατρικό, ένα κομμάτι μουσικής ή ένα βιβλίο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Όπως τον άλλαξε και εκείνος.