Λίγες «Νύχτες» ακόμη! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:36
1/10

Λίγες «Νύχτες» ακόμη! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

Τέσσερις ταινίες που έκαναν sold out προβολές στη φετινή διοργάνωση, επιστρέφουν την Δευτέρα για ρίξουν την αυλαία των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας στον κινηματογράφο Ιντεάλ. 

Λίγο πριν πέσει η αυλαία του φετινού 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ανακοινώνουμε σήμερα την παράτασή του με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ. 

Αγοράστε εισιτήρια online μέσω viva.gr εδώ.

Συγκεκριμένα οι ταινίες:

18:15 «Που να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ;» του Άρι Φόλμαν (2021,99')

Ο Άρι Φόλμαν ταξιδεύει το κοινό του στο σημερινό Άμστερνταμ, στο σπίτι που χρησίμευσε για δύο χρόνια ως κρησφύγετο της οικογένειας από τους Ναζί και το οποίο έχει μετατραπεί προ καιρού σε μουσείο. Εκεί φυλάσσεται και το περίφημο ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα Φρανκ τον καιρό του εγκλεισμού της, γράφοντας σε αυτό καθημερινά και απευθυνόμενη πάντα σε μια φανταστική της φίλη-ένα νεαρό κορίτσι που στο μυαλό της ίσως δεν απείχε και πολύ από την ίδια. Το κορίτσι αυτό κάποιο βράδυ ζωντανεύει μαγικά, ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου και κρατώντας το ανά χείρας ξεγλιστρά στους νυχτερινούς δρόμους της πόλης, με την ευχή να βρει και πάλι την Άννα Φρανκ.

Αγοράστε online εισιτήρια εδώ.

20:30 «Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας», των Τάσος Λάγγης και Γιάννης Γαϊτανίδης (2021, Ελλάδα, 87')

Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης της πόλης, μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής.Ποιοι είναι οι επαρχιώτες που ήρθαν στην Αθήνα με τις γυναίκες τους μετά τον Εμφύλιο και «τσιμέντωσαν» την πόλη; Ποιοι «γκρέμισαν» τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες; Πώς έμαθαν και ανέπτυξαν την τέχνη τους, από πού προέρχονται, ποιες τεχνικές και γνώσεις είχαν μαζί τους; Πώς τροποποίησαν τα εργαλεία τους για να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες που αναδύονταν; Πώς επικοινωνούσαν και διαπραγματεύονταν με τους αρχιτέκτονες, τους μορφωμένους; Τι ζητούσαν οι γυναίκες τους; Με άλλα λόγια, ποια ήταν η ιστορία της συνάντησής τους με το «έργο της νεωτερικότητας»;Όσο παραμένουν αόρατοι, αυτοί και αυτές οι "συν-δημιουργοί", η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας εξακολουθεί να είναι ελλιπής, αν όχι και βαθιά παραπλανητική. Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, το οποίο κυκλοφορεί φέτος σε αναθεωρημένη έκδοση από το Ίδρυμα Ωνάση. Μια παραγωγή του Onassis Culture Παρουσία των σκηνοθετών.

Αγοράστε online εισιτήρια εδώ.

22:30 «Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα (1979, Ελλάδα, 33’)

Μια μικρού μήκους ταινία που αφηγείται το 24ωρο μιας τραβεστί. Με αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή του, εικόνες από την τωρινή, καθώς η μέρα βαδίζει προς το τέλος της, το παρελθόν και το παρόν τέμνονται. Αλλά και στα δύο υπάρχει ένα αίσθημα που κυριαρχεί: η αναπόφευκτη μοναξιά του προσώπου.

«Πικροδάφνες» της Πάολας Ρεβενιώτη (2021, Ελλάδα, 67’)

Η Πάολα, η Μπέττυ και η Εύα είναι τρεις τρανς γυναίκες που πρωτοσυναντήθηκαν στους δρόμους της Αθήνας της δεκαετίας του 1970. Στις «Πικροδάφνες» η Μπέττυ Βακαλίδου, η Εύα Κουμαριανού και η Πάολα Ρεβενιώτη επιστρέφουν ξανά σε μια νυχτερινή βόλτα στους δρόμους εκείνους της πόλης που από νεαρή ηλικία βιοπορίστηκαν ως σεξεργάτριες, στα μέρη που αντιμετώπισαν τη βία του κράτους και της αστυνομίας, στα σημεία που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, γλέντησαν τη ζωή, χάρηκαν τον έρωτα και δοξάστηκαν. Γεμάτη χιούμορ και περήφανο δυναμισμό η συζήτηση της Εύας, της Μπέττυς και της Πάολας στις «Πικροδάφνες» συνθέτει μια ιστορία της Αθήνας αλλά και μια ιστορία των σεξουαλικοτήτων της Μεσογείου. Παρουσία Συντελεστ@.

Αγοράστε online εισιτήρια εδώ.

Για τις online προβολές του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επισκεφθείτε το online.aiff.gr