Σε ιστορικό χαμηλό 26 ετών η φετινή τηλεθέαση των Χρυσών Σφαιρών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
7:27
3/3

Σε ιστορικό χαμηλό 26 ετών η φετινή τηλεθέαση των Χρυσών Σφαιρών

Σε μια είδηση που πιθανότατα προλέγει και τα της οσκαρικής τελετής, τα τελικά νούμερα της ζωντανής εκπομπής του NBC είναι για μια ακόμα χρονιά αποθαρρυντικά.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η λυπητερή για το NBC, που το 2018 πλήρωσε τις Χρυσές Σφαίρες 60 εκατομμύρια για να τις μεταδίδει, αλλά και για τις ίδιες τις Σφαίρες βέβαια, έφτασε πριν λίγες ώρες και είναι τεθλιμμένη: 6.9 εκατομμύρια θεατές. Μόνο το σόου του 2008, όταν λόγω της απεργίας των Σεναριογράφων ήταν μια συνέντευξη τύπου και όχι μια τελετή, πήγε χειρότερα. Σκωπτικά θα έλεγες ότι αν 2-3 φορέματα υποψηφίων μαζί κοστίζουν περισσότερα εκατομμύρια απ' όσα ο αριθμός των τηλεθεατών, καλύτερα να κλείσει το μαγαζί. Ή να αλλάξει κάτι ριζικά.

Η φετινή τελετή έφτασε πάντως μωλωπισμένη στην Κυριακή της. Πέρα από το προφανές των zoom και των αντικειμενικών αδυναμιών, που οπωσδήποτε στοιχίζουν όχι μόνο στη λάμψη του γεγονότος, αλλά και στην «πανδημική» (δηλαδή καμμία) διάθεση των θεατών να παρακολουθήσουν το θέαμα, είναι και χρόνια που για τις νεότερες (και όχι μόνο) γενιές η λογική αυτών των εορτών έχει πάψει να αντιπροσωπεύει κάτι ενδιαφέρον ή, έστω, αποδραστικό. (Το τελευταίο ισχύει και για τα Όσκαρ: Είναι άλλο να περιμένεις να δεις ένα κόκκινο χαλί με τον Τζακ Νίκολσον, κι άλλο ένα με τον Στίβεν Γιουν). 

Οι ακόμα βαθύτερες χαραγματιές στο πρόσωπο των Χρυσών Σφαιρών όμως ήρθαν από τις κατηγορίες αδιαφάνειας, πιθανού αθέμιτου πλουτισμού των μελών της, καθώς και από την ίδια της την σύσταση: Με μόνο 87 μέλη (και σε αυτά ούτε ένας Μαύρος!) η αντιπροσωπευτικότητα και το δημοκρατικό κύρος πλήττονται, η καλλιτεχνική βαρύτητα απουσιάζει. Είναι κοινό μυστικό βέβαια, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι Χρυσές Σφαίρες μπορεί να είναι συμπαθείς σαν glam αυτοπυρπολούμενη (ειδικά αν παρουσιάζει ο Ρίκι) εκδήλωση, αλλά από καλλιτεχνικής πλευράς δεν είναι παρά μια μίμηση της βραβευτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί - συν μια-δυο ταινίες που μπαίνουν από το παράθυρο και κανείς δεν ξανάκουσε για δαύτες.

Η πλέον αποτυχημένη εκπομπή πάντως των Σφαιρών παραμένει αυτή του 1995 (3.6 εκατομμύρια θεατές), ενώ αφού πέρυσι η απονομή είχε κατορθώσει 18.3 εκατομμύρια θεατές, ίσως υποδεικνύεται ότι με διαρθρωτικές αλλαγές υπάρχει ένα μέλλον για τον θεσμό και σαν τηλεοπτικό προϊόν. Ειδάλλως...