Η επιχείρηση-λίφτινγκ στις Χρυσές Σφαίρες μόλις ξεκίνησε - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:32
7/5

Η επιχείρηση-λίφτινγκ στις Χρυσές Σφαίρες μόλις ξεκίνησε

Μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό, αλλά και  για εκλεκτική, σχεδόν στα όρια του ρατσισμού, επιλογή των μελών της, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (λέγε με και Χρυσές Σφαίρες) αλλάζει και το φωνάζει.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Ο κύβος ερρίφθη. Ο κόσμος γυρίζει, ή μάλλον οι Σφαίρες γυρίζουν και πλέον ακούνε τις επιταγές της εποχής και προσαρμόζονται. Η προσαρμογή και υπαναχώρηση δεν θα είχε συμβεί όμως, αν δεν είχαν ακουστεί τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες για ρατσιστικές φρονήσεις μεγαλοστελεχών της (που απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες), τα σχόλια για την απουσία μαύρων μελών, οι υπόνοιες για χρηματισμούς χιλιάδων (και εκατομμυρίων) ευρώ και - κυρίως - η απειλή των μεγαλοατζέντηδων του Χόλιγουντ να απομακρύνουν τους διάσημους πελάτες τους από τις μελλοντικές απονομές.

Τα μέλη ψήφισαν τροπολογίες που θα έρθουν «εις γάμου κοινωνία» την προσεχή Δευτέρα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τις τελευταίες εβδομάδες μετά από συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων αποφάσισαν να εκσυγχρονιστούν και να πάρουν «σοβαρότερα μέτρα», φτάνοντας στο σημείο να ζητούν την παραίτηση όποιου μέλους δεν συμμορφώνεται.

Έτσι θα έχουμε 20 νέα μέλη δίνοντας έμφαση στην μαύρη κοινότητα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της κατά 50% τους επόμενους 18 μήνες. Καταργείται η απαίτηση διαμονής των μελών στη Νότια Καλιφόρνια (!), επεκτείνοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε οποιοδήποτε δημοσιογράφο διαμένει σε πολιτεία της Αμερικής. Επίσης η Ένωση ανοίγει σε νέα μέλη που δεν εργάζονται αποκλειστικά στα παραδοσιακά έντυπα μέσα, εξαλείφει την χρηματοδότηση των νέων μελών από τα ήδη υπάρχοντα (!) και αυξάνει τον αριθμό εισαγωγής αυτών ανά χρόνο.

Προϋπόθεση είναι όλα τα μέλη να τηρούν τον νέο κώδικα συμπεριφοράς, μερος του οποίου θα είναι να μην αποδέχονται πλέον διαφημιστικά αντικείμενα που στοχεύουν στην προώθηση και ψήφιση μιας ταινίας. Παράλληλα, προσλαμβάνεται ένας επαγγελματίας μάνατζερ, που θα επιβλέπει τις νέες συνθήκες αλλαγής.

Η αλήθεια είναι πως οι παραπάνω διορθωτικές κινήσεις αποκαλύπτουν το αναχρονιστικό καταστατικό της Ένωσης, που κάτω από έναν καλογυαλισμένο συντηρητισμό εξυπηρετούσε αποκλειστικά την ματαιοδοξία ενός Χόλιγουντ (που τώρα μοιάζει να ξυπνάει). Κάπως.