Κάννες 2023: Σπουδή στη συναίνεση με φόντο τα Μάλια στο «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:37
20/5

Κάννες 2023: Σπουδή στη συναίνεση με φόντο τα Μάλια στο «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

Μια κατά το ήμισυ ελληνική παραγωγή αφηγείται τις διακοπές τριών κοριτσιών στα Μάλια της Κρήτης και αποπειράται να ξανανοίξει την κουβέντα για τη συναίνεση στις casual συνευρέσεις, μέσα από ένα πανέμορφο, μονοδιάστατο αλλά εν τέλει αποτελεσματικό για τις προθέσεις του φιλμ.

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Η Τάρα και οι φίλες της ταξιδεύουν στην Κρήτη για να ζήσουν το μύθο τους στα Μάλια. Κλείνουν δωμάτιο με θέα στην πισίνα, βρίσκουν παραδίπλα μια παρέα να τους ταιριάζει, όλα δείχνουν ότι μπορούν να ελπίζουν στο καλύτερο καλοκαίρι της ζωής τους. Ειδικά η Τάρα που σε σχέση με τις φίλες της έχει έναν λόγο παραπάνω (ο τίτλος αναφέρεται σ' αυτήν). Μερικές δεκάδες λίτρα αλκοόλ και δύο βράδια αργότερα, είναι πλέον σίγουρο πως η Τάρα δεν θα ξεχάσει ποτέ το καλοκαίρι στην Κρήτη. Κι ο λόγος είναι απ' τους χειρότερους δυνατούς.

Απ' το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που γράφει η κάμερα, ο θεατής βλέπει μόνο Ελλάδα κι αν εξαιρέσουμε τις σκηνές στο αεροδρόμιο, βλέπει συγκεκριμένα τα Μάλια. Ένα τουριστικό κρατίδιο, ενα κράτος εν κράτει, αφού τα Μάλια ζουν το καλοκαίρι «αποκλεισμένα» απ' την υπόλοιπη Κρήτη, που ούτως ή άλλως αποτελεί μια ειδική περίπτωση μέσα στη χώρα. Αντί όμως για μια τουριστική απεικόνιση της θερινής βρετανικής αποικίας, το «How to Have Sex» προσφέρει μια εκ των έσω καταγραφή ενός νεανικού θεματικού πάρκου, που τα βράδια παραδίδεται στην άγουρη ακολασία των 16άρηδων που ταξιδεύουν πρώτη φορά χωρίς τους γονείς τους και τα ανεξέλεγκτα ντεσιμπέλ καθώς συγχρονίζονται με τα πολύχρωμα φωτορυθμικά των κλαμπ. Το πρωί τα σκουπίδια στις άκρες των βουβών δρόμων λένε μια άλλη ιστορία.

Η παραγωγή είναι της «δικής μας» Heretic, η οποία ανελίχθηκε ταχύτατα σε μόνιμο κάτοικο της επίσημης επιλογής των Καννών (γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο, που δεν νομίζω ότι έχει συζητηθεί όσο του αξίζει)

Στην περίπτωση μας λένε τι συνέβη με την Τάρα, που το μοναχικό walk of shame της είναι μια παντοδύναμη εικόνα ικανή να συμπυκνώσει την ουσία ολόκληρου του φιλμ. Στο περιθώριο του παραπάνω διονυσιακού σκηνικού, η σκηνοθέτις χτίζει μεθοδικά και με αυτοπεποίθηση ένα σχόλιο για τη συναίνεση. Γιατί μια ερώτηση και μια καταφατική απάντηση ίσως να μην είναι αρκετή, ειδικά όταν μιλάμε για τα social zombies που βλέπουν τη φάση τους ή/και το ευκαιριακό σεξ σαν αυτοσκοπό για την κοινωνική πλήρωσή τους. Η ταινία επιλέγει έναν αφοπλιστικό τρόπο να μιλήσει γι' αυτό, αναφέρεται στη στιγμή που δημιουργείται το τραύμα κι όχι για κάποιον που έχει διαμορφωθεί απ' αυτό. Μπορεί τελικά να μοιάζει μονοσήμαντη και μονοκόμματη απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, καταφέρνει ωστόσο να επαναπροσδιορίσει με επιτυχία έναν ανοιχτό εδώ και κάποια χρόνια διάλογο, έχοντας παράλληλα κάτι αξιόλογο να προσθέσει.  

Όσο για το αμιγώς κινηματογραφικό κομμάτι, ακόμη κι όσοι δεν είχαν ήδη το όνομα της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ στα τεφτέρια τους σίγουρα τώρα θα το σημειώσουν. Ξέραμε ήδη πως η 29χρονη Βρετανή είχε εξαιρετική (κι εξαιρετικά pop) αίσθηση της εικόνας, φαίνεται πως το ίδιο ισχύει με τον κινηματογραφικό ρυθμό. Παράλληλα έχει καταφέρει να φτιάξει μαζί με τη Μία ΜακΚένα-Μπρους (την πιτσιρίκα που παίζει τις κάλτσες της) μια πολύ πειστική ηρωίδα. Το «How to Have Sex» είναι μια μικρή ταινία γιατί δεν λέει τίποτα παραπάνω εκτός από το ένα και σημαντικό που θέλει να ακουστεί, όμως η δύναμη του χαρακτήρα της Τάρα και μόνο την καθιστά σημαίνουσα, προσιτή, απείρως πιο ενδιαφέρουσα απ' ότι θα 'πρεπε κι ένα πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο. 

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις, κριτικές, νέα και αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ Καννών εδώ: www.cinemagazine.gr/cannes

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στις Κάννες με την AEGEAN και σας προσφέρει καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 76o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών πραγματοποιείται 16 - 27 Μαΐου 2023.