Σκάρλετ Γιόχανσον, Μαρκ Ράφαλο, Amazon Studios και Netflix επιφυλακτικοί απέναντι στις Χρυσές Σφαίρες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:17
10/5

Σκάρλετ Γιόχανσον, Μαρκ Ράφαλο, Amazon Studios και Netflix επιφυλακτικοί απέναντι στις Χρυσές Σφαίρες

Μεγάλες φουρτούνες φαίνεται πως θα περάσει η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ - λέγε με και Χρυσές Σφαίρες - αφού μετά τις τελευταίες προτάσεις της για αναδιάρθρωση των κανονισμών της μοιάζει να μην πείθει ανθρώπους που «χρειάζεται».

Από τον Χρήστο Πολίτη

Πέντε (άκαρπες) υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που ενοχλεί την Σκάρλετ Γιόχανσον στην παρούσα φάση, όπου η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ έχει να διαχειριστεί την πιο σημαντική, μελανή και κομβική σελίδα στην 77χρονη ιστορία της.

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί μέσα σ' αυτά τα 80 (σχεδόν) χρόνια η Ένωση δεν εκσυγχρονίστηκε με τις επιταγές των καιρών. Μόλις πρόσφατα, κι αυτό μετά από έντονες επικρίσεις, η Ένωση ανακοίνωσε πως θα προστεθούν οι πρώτοι μαύροι δημοσιογράφοι ως μέλη της.

Η πρόταση αυτή σε συνδυασμό με τις καταγγελίες περί χρηματισμού και δωροδοκίας μελών, απολύσεις υψηλά ιστάμενων μελών μετά από άκρως ρατσιστικά σχόλια και την απειλή των μεγαλύτερων ατζέντηδων του Χόλιγουντ πως θα αποσύρουν το πελατολόγιό τους από τις απονομές, φέρνει τις Σφαίρες ένα βήμα πριν την διάλυση.

Με τις μετοχές τους να έχουν πέσει κατακόρυφα και με διάθεση να αντιστρέψουν το κλίμα, τώρα βλέπουν πως ακόμα και οι τελευταίες τους προθέσεις για λείανση των συνθηκών δεν πείθουν εκείνους που «χρειάζονται».

Πρώτη σέρνει τον χορό η Σκάρλετ Γιόχανσον που καλεί σύσσωμη την βιομηχανία του θεάματος να «απομακρυνθεί», να κάνει ένα βήμα πίσω από την Ένωση μέχρι να θέσει σε εφαρμογή πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, παρά να δίνει ελπίδες και υποσχέσεις όταν ο πυρήνας της είναι σαθρός και επιφανειακά μόνο νοιάζεται για επικείμενες τυχόν αλλαγές.

Σε δηλώσεις της στο Variety, η Γιόχανσον αποκάλυψε πως «αποφεύγει τις συνεντεύξεις Τύπου των Σφαιρών λόγω των σεξιστικών ερωτήσεων και παρατηρήσεων» και αυτός είναι ο λόγος που στέκεται με θάρρος απέναντί τους. Και στηρίζει με πάθος τη θέση της.

«Ως ηθοποιός που προωθείς μια ταινία, μέρος της δουλειάς μας είναι η συμμετοχή στη σαιζόν των βραβείων που σημαίνει πως πρέπει να εμφανιζόμαστε τόσο σε συνεντεύξεις όσο και σε απονομές βραβείων. Στο παρελθόν αυτό σήμαινε πως συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις σεξιστικού περιεχομένου, απρεπείς τις περισσότερες φορές απο ορισμένα μέλη της Ένωσης των Ξένων Ανταποκριτών, που συγγενεύουν με σεξουαλική παρενόχληση. Αυτός είναι ο λόγος που για πολλά χρόνια, είχα αρνηθεί να συμμετέχω σε αντίστοιχες συνεντεύξεις. […] Από την άλλη είναι ένας οργανισμός που νομιμοποιήθηκε από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για να συγκεντρώσει δύναμη και αναγνώριση από την Ακαδημία. Εκτός κι αν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή, πιστεύω πως είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επικεντρωθούμε στη σημασία και στη δύναμη της ενότητας εντός των συνδικάτων μας και της βιομηχανίας στο σύνολό της».

Δεν ήταν όμως μόνο η Γιόχανσον που απασφάλισε, αλλά αντίστοιχες απόψεις εκφράζουν τόσο κύκλοι από τα Amazon Studios «που περιμένουν αποφάσεις που θα πάνε την Ένωση, μπροστά» αλλά και 100 μεμονωμένοι εκπρόσωποι Τύπου, που με επιστολή τους υπογραμμίζουν πως «θα απέχουν από όποια αντίστοιχη διοργάνωση των Σφαιρών αν το 2022 δεν είναι μια χρονιά αλλαγής για εκείνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μαρκ Ράφαλο που με tweet του δήλωσε πως «δεν είναι καθόλου περήφανος ως αποδέκτης ενός τέτοιου βραβείου, αν οι απόψεις τους δεν προχωρήσουν μπροστά».

Σε κανέναν δεν απάντησε η Ένωση, παρά μόνο όταν ο Τεντ Σαράντος του Netflix βρέθηκε απέναντί τους με επιστολή του.

«Δεν πιστεύουμε πως οι προτεινόμενες πολιτικές σας - κυρίως γύρω από το μέγεθος, την ταχύτητα και την αύξηση του αριθμού των μελών - θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της συστημικής ποικιλομορφίας και ένταξης στους κύκλους της Ένωσης. Έτσι, σταματάμε οποιεσδήποτε δραστηριότητές μας με τον οργανισμό μέχρι αυτές να γίνουν πιο ουσιαστικές. To Netflix, αλλά και τα τόσα ταλέντα με τα οποία συνεργαζόμαστε, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συνολική αποτυχία της Ένωσης να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα με πιο επείγοντα τρόπο».

Και κάπως έτσι ο Πρόεδρος Αλί Σαρ απάντησε πως η Ένωση πάντοτε εκτιμούσε τη σχέση που είχε με το Netflix «Ακούμε τις ανησυχίες σας για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και σας διαβεβαιώνουμε οτι εργαζόμαστε επιμελώς για όλες αυτές». Ε, είναι πολλά τα λεφτά για να αγνοηθούν τέτοιες φωνές.

Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η στροφή που πρέπει να κάνει η Ένωση των Σφαιρών για να αποφύγει τον μεγάλο σκόπελο που βρίσκεται μπροστά της. Δύσκολη, αδύνατη, θα φανεί.