Ανακοίνωσις: Η λίστα με τα αγαπημένα κινηματογραφικά έργα του σκηνοθέτη Τζον Γουότερς για το 2022 μόλις δημοσιεύθηκε - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:09
2/12

Ανακοίνωσις: Η λίστα με τα αγαπημένα κινηματογραφικά έργα του σκηνοθέτη Τζον Γουότερς για το 2022 μόλις δημοσιεύθηκε

Ο αξιαγάπητος, βλάσφημος καλλιτέχνης έμεινε πιστός στο ραντεβού του και μας αποκαλύπτει τις 10 ταινίες που ξεχώρισε για το 2022, συνοδευόμενες πάντα από ένα απιθανο αιτολογικό. Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση Οζόν. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Μπαίνουμε σε αυτή την (αγαπημένη) περίοδο του χρόνου, όπου 1 στα 3 πράγματα που διαβάζετε στα κινηματογραφικές ιστοσελίδες είναι λίστες. Από τις προσωπικές λίστε,  δύο είναι εκείνες που περιμένουμε περισσότερο κάθε χρόνο, εκείνη του Σόντεμπεργκ με όσα είδε μέσα στη χρονιά και το top-10 του «πάπα του κακού γούστου», του ανθρώπου για τον οποίο ο χαρακτηρισμός «sui generis καλλιτέχνης» είναι ευφημισμός, του εκλεκτού, βλάσφημου κυρίου Τζον Γουότερς. 

Φέτος ο Γουότερς στήριξε Οζόν. Το τέως «τρομερό παιδί» του γαλλικού σινεμά, και λέμε τέως επειδή πλέον είναι φτασμένος δημιουργός, έχει συχνά στο σινεμά του μια αγένεια κι ένα προβοκάρισμα εφάμιλλο του Γουότερς – όχι και το ανάλογο χιούμορ, αν μας ρωτάτε, γι’αυτό και οι «κωμωδίες» του συνήθως είναι σκέτο δράμα. Στην πρώτη θέση, λοιπόν, βρίσκουμε τον «Peter Von Kant», ταινία που άνοιξε το περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου και θα δούμε σύντομα και στη χώρα μας. Ο Οζόν διασκευάζει Φασμπίντερ, κατά τον Γουότερς είναι «εντελώς Ντάγκλας Σερκ και θα σε έχει να παραληρείς όταν εμφανίζεται η Χάνα Σιγκούλα», αν είσαι φαν του Φασμπίντερ, φυσικά. Ο άλλος Οζόν της χρονιάς είναι στην τρίτη θέση, το «Εverything went fine» που πέρασε και δεν ακούμπησε από τις αίθουσες μας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για τον Γουότερς «η υποβοηθούμενη ευθανασία ποτέ δεν υπήρξε ξανά τόσο I Love Lucy». Επίσης εμφανίζεται κι εδώ η Χάνα Σιγκούλα, οπότε αν θέλετε να βρεθείτε του χρόνου στη λίστα του Γουότερς, ξέρετε ποια ηθοποιό να προσλάβετε. 

Στη θέση 2 βρίσκεται το «EO», που είχαμε την χαρά και την τιμή να προβάλλουμε στις Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία του  θρυλικού Γέρζι Σκολιμόφσκι. Για τον Γουότερς το μπρεσονικό «Στην Τύχη του ο Μπαλταζάρ» συναντά το «Οld Yeller», μνημονεύει και την γκεστ εμφάνιση της Ιπέρ, που «δεν συμβαίνει για κανέναν άλλο λόγο παρά επειδή είναι η καλύτερη ηθοποιός στον κόσμο» – στο σκέλος του ότι δεν συμβαίνει για κανέναν άλλο λόγο, άδικο δεν έχει. Στη 10η θέση βρίσκουμε το «Bones and All» του Λούκα Γκουαντανίνο, το νεορομαντικό δράμα κανιβαλισμού που προβλήθηκε σε μυστική πρεμιέρα από τις Νύχτες μας πριν λίγες μέρες στο δοκιμαζόμενο ΙΝΤΕΑΛ. Ο Σαλαμέ στο έργο είναι για τον Γουότερς μια φιγούρα του Λάρι Κλαρ,  αναφέρει και κάτι που είναι spoiler και δεν θα μεταφέρουμε επειδή, βάσει των εισιτηρίων που έκανε τις περασμένες μέρας, ελάχιστοι από εσάς το έχετε δει.

Έχει, φυσικά, και πιο παράδοξες, undeground και under the radad επιλογές, ακόμα πιο κοντά στις καλλιτεχνικές ευαισθησίες του, όπως το «Sick of Myself», όπου δυο νάρκισσοι Σκανδιναβοί εραστές ανταγωνίζονται ο ένα τον άλλο για την προσοχή του κοινού, το «Smoking causes coughing» του Γάλλου προβοκάτορα Κουεντίν Ντιπιέ, δηλαδή «μια υπερηρωική ταινία για ηλίθιους» όπως γλαφυρά αναφέρει, και το «Will o' the Wisp» του Ζόαο Πέτρο Ροντρίγκες, μια ταινια που ξεχωρίζει για τα «ψεύτικα πέη της και τα facials της».

Ακολουθεί η πλήρης λίστα, αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την αιτιολογία των επιλογών του, με το γνωστό αμίμητο ύφος του, μεταφερθείτε εδώ.

1. Peter von Kant (François Ozon)
2. EO (Jerzy Skolimowski)
3. Everything Went Fine (François Ozon)
4. Sick of Myself (Kristoffer Borgli)
5. Bruno Reidal, Confession of a Murderer (Vincent Le Port)
6. Detainee 001 (Greg Barker)
7. Dinner in America (Adam Rehmeier)
8. Will-o’-the-Wisp (João Pedro Rodrigues)
9. Smoking Causes Coughing (Quentin Dupieux)
10. Bones and All (Luca Guadagnino)