Κάννες 2023: Το «Homecoming» της Κατρίν Κορσινί μυρίζει θάλασσα και ναφθαλίνη - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:28
19/5

Κάννες 2023: Το «Homecoming» της Κατρίν Κορσινί μυρίζει θάλασσα και ναφθαλίνη

Εν μέσω μικρών και μεγαλύτερων σκανδάλων που μπαινόβγαζαν την ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό, το «Homecoming» αποκαλύφθηκε στο κοινό, κυρίως για να δώσει ελπίδα στους απανταχού δημιουργούς. Αφού μπορεί η Κορσινί σ' αυτή την κατάσταση να είναι υποψήφια για Φοίνικα, τότε μπορείτε όλοι.

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Τρεις εκπληκτικές πρωταγωνίστριες δεν είναι αρκετές για να σώσουν το ηλιοκαμμένο οικογενειακό δράμα της Κατρίν Κορσινί (που σημειωτέον διαδραματίζεται στην... Κορσική) απ' την ανυποληψία. Το «Homecoming» είναι ένα εκνευριστικά μηχανογραφημένο φιλμ, που όμοιά του έχουν υπάρξει με την οκά τα τελευταία χρόνια. Ανήκει σ' αυτή την άμεσα αναγνωρίσιμη πλέον γραμμή ταινιών  (κανονικά θα έπρεπε να αναφέρεται σαν ξεχωριστό ιδίωμα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σινεμά), που αφηγείται το καλοκαίρι της όποιας συνειδητοποίησης (ηλικιακής, σεξουαλικής, κοινωνικής και πάει λέγοντας) και παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία της οικογένειας σε ένα κοινό που κάποια στιγμή οφείλουν να το βγάλουν απ' αυτή τη φεστιβαλική λούπα.

Και πριν σκεφτείτε «Aftersun» κι αναστενάξετε, η νέα ταινία της Κορσινί πατάει σε μια παραδοσιακή γαλλική συνταγή, στην οποία αναμειγνύει αυτοβιογραφικά στοιχεία απ' τα μικράτα της. Το «Homecoming» είναι η ιστορία μιας γυναίκας με καταγωγή από τη Δ. Αφρική που εργάζεται ως νταντά για ένα μπουρζουά ζευγάρι και των δύο κορών της που είναι ένα βήμα πριν την ενηλικίωση. Η μία εξ αυτών είναι μια πολλά υποσχόμενη μαθήτρια, που κατά βάθος νιώθει πως η μητέρα και η αδερφή της περιορίζουν την εξέλιξή της. Η άλλη επιδίδεται σε μικροκλοπές και η παραβατική της συμπεριφορά την βάζει στο μάτι ενός κορσικανού κάγκουρα, που αρχικά φαίνεται να μην πολυγουστάρει τους ξένους. Η μητέρα τέλος έρχεται αντιμέτωπη με επίπονες αναμνήσεις από τον γάμο με τον πατέρα των κοριτσιών, η ιδέα του οποίου πλανιέται σαν φάντασμα πάνω από τις σκέψεις και των τριών. Όλες τους επιστρέφουν μετά από χρόνια στην Κορσική, έναν τόπο που κάποτε εγκατέλειψαν με δάκρυα.

Οδηγώντας το φιλμ στα πιο ασφαλή μονοπάτια που μπορούσε να σκεφτεί κανείς, παρουσιάζει μια απ' τις χειρότερες ταινίες της μακράς φιλμογραφίας της

Η σκηνοθέτις αναχωρεί από το πιο ατμοσφαιρικό στυλ των τελευταίων ταινιών της και στρέφεται σε έναν σκληρό νατουραλισμό, πλαισιωμένο με όσα καλολογικά στοιχεία επιτρέπουν στην επιφάνεια οι καλοκαιρινές συνθέσεις της Ζαν Λαπουαρί και οι νυχτερινές περιπλανήσεις των δύο κοριτσιών. Κανείς δεν θα πει πως το «Homecoming» είναι μια άσχημη στο μάτι ταινία, παρά το αμήχανο μοντάζ που προδίδει την εικόνα στις πιο κρίσιμες στιγμές του. Το σενάριο ωστόσο είναι μια συρραφή γραφικοτήτων που χωράνε από κακές πεθερές και πατροναριστικά αφεντικά, μέχρι μηχανικές ερωτικές σκηνές, ξέσαλες πρωτευουσιάνες και νεαρά κορμιά που δοκιμάζουν τα όρια στις δόσεις τους ενώ τα ηχεία βομβαρδίζουν με 140 BPM. Οι ιστορίες των τριών γυναικών επίσης δεν οδηγούν πουθενά. Παρότι λίγο πριν το φινάλε φλερτάρουν με το απαίσιο, εν τέλει μένουν μετέωρες στην αγκαλιά μιας οικογένειας που μαθαίνει να αγαπιέται απ' την αρχή.

Το «Homecoming» όχι απλά φλερτάρει, αλλά συγκρούεται ανελαστικά με το απαίσιο. Καταθέτοντας τις προσωπικές της αναμνήσεις, η Κορσινί δεν βρίσκει τίποτα καινούργιο να πει ή να προσφέρει στην προαναφερόμενη γραμμή ταινιών. Οδηγώντας το φιλμ στα πιο ασφαλή μονοπάτια που μπορούσε να σκεφτεί κανείς, παρουσιάζει αν όχι τη χειρότερη (νομίζω ο τίτλος εξακολουθεί να ανήκει στους σαπουνοπερατικούς «Τρεις Κόσμους») τότε μια απ' τις χειρότερες ταινίες της μακράς φιλμογραφίας της. Κρύα παρά το καλοκαίρι, άψυχη παρά τις αγκαλιές, ανέραστη παρά τις έντονες ερωτικές σκηνές της. Κι είναι απορίας άξιο τι δουλειά έχει μια ταινία σαν κι αυτή στο διαγωνιστικό των Καννών εν έτει 2023.

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις, κριτικές, νέα και αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ Καννών εδώ: www.cinemagazine.gr/cannes

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στις Κάννες με την AEGEAN και σας προσφέρει καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 76o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών πραγματοποιείται 16 - 27 Μαΐου 2023.