Έξτρα συνδρομή για άτομα εκτός του νοικοκυριού δοκιμάζει το Netflix - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:19
18/3

Έξτρα συνδρομή για άτομα εκτός του νοικοκυριού δοκιμάζει το Netflix

Προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της πειρατείας κωδικών, της χρήσης τους από πρόσωπα που δεν συνδέονται άμεσα με τον κύριο συνδρομητή, ή και ένδειξη μιας κρίσης στην οικονομία των πλατφορμών; Από την Χιλή, την Κόστα Ρίκα και το Περού ξεκινά μια δοκιμή.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το Netflix ξεκινά την διαδικασία μιας δοκιμής που θα περιλαμβάνει πληρωμή ενός έξτρα ποσού για την συμπερίληψη χρηστών σε νοικοκυριά έξω από τον συνδρομητικά κύριο. Δηλαδή όλοι εσείς που χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα ενώ πληρώνει άλλος θα επιβαρύνετε πλέον τον άλλον με ένα μικρό ποσό, κλάσμα της βασικής συνδρομής. Η δοκιμή, που σύμφωνα με την πλατφόρμα θα είναι μια μακρά περίοδος ψαξίματος τρόπων να λυθεί το πρόβλημα της πειρατείας, αλλά και της χρήσης του λογαριασμού από μέλη που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι, ξεκινά από την Χιλή, το Περού και την Κόστα Ρίκα. Πάμε λάου λάου στον «Τρίτο Κόσμο»  δηλαδή για να δούμε πόσους θα χάσουμε.

Το έτερο «να μην κοροϊδευόμαστε» της υπόθεσης είναι ότι οι πλατφόρμες έχουν πιάσει, κατά τα φαινόμενα, ένα πρώτο ταβάνι συνδρομητών και τα κουκιά, μαζί με τον χαμό που γίνεται παγκοσμίως με τις τιμές, δεν βγαίνουν. Πράγμα λογικό βέβαια, και οι πλατφόρμερς (sic) το ξέρουν πιο καλά. Θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς ένα όριο των πόσων ανθρώπων μπορούν να έχουν συνδρομή σε έναν χ αριθμό συνδρομητικών υπηρεσιών. Όταν αυτό το όριο έρθει, μάλλον είναι νωρίς ακόμα, αλλά υπάρχει μια ένδειξη πια από τον μεγαλύτερο όλων αυτή τη στιγμή, οι πλατφόρμες θα αρχίσουν τις αυξήσεις. Ο κόσμος θα απαντήσει κατά τις δυνάμεις και τις επιθυμίες του και ένα νέο σκηνικό θα δημιουργηθεί, ενδεχόμενα με λιγότερες πλατφόρμες. Αλλά αυτά έπονται...

Για την ώρα το αφήγημα λέει ότι «επηρέαζεται η δυνατότητά μας να επενδύσουμε σε σπουδαίες νέες σειρές και ταινίες για τα μέλη μας», πράγμα που διαβάζεται συγκαλυμμένα εκβιαστικά όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο. Με το «προσθέστε έξτρα μέλος» θα πληρώσουν (στην Κόστα Ρίκα, το Περού και την Χιλή, για την ώρα) ένα ποσό τριών δολαρίων ας πούμε στην Κόστα Ρίκα, περίπου το 40% της κύριας συνδρομής δηλαδή στη χώρα. Οι χώρες-ποντίκια του πειράματος - συγγνώμη δοκιμής - θα δείξουν πόσοι θα εγκαταλείψουν το καράβι. Όχι τόσο στις συνδρομές που θα χαθούν, αυτές μπορεί να μείνουν ανέπαφες, αλλά στο πόσα μάτια βλέπουν, άρα στο πόσες ώρες θέασης συμπληρώνουν τα «blockbuster» του καναπέ.

Πιο πιθανό πλάνο, στη συνέχεια τουλάχιστον, θα είναι η αύξηση της τιμής της συνδρομής με συγχωνευμένη την ρύθμιση για έναν προκαθορισμένο αριθμό ανθρώπων εκτός νοικοκυριού. Στα τέλη του 2021 το Netflix είχε 221.8 εκτομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου το 1/3 στις ΗΠΑ και τον Καναδά.