Ο Τζαφάρ Παναχί καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:53
20/7

Ο Τζαφάρ Παναχί καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση

Ο Ιρανός δημιουργός συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, επειδή πήγε μαζί με τους δικηγόρους του να ρωτήσει για την κατάσταση του επίσης πρόσφατα συλληφθέντος, Μοχάμεντ Ρασούλοφ...

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο πραγματικός ολοκληρωτισμός και η απουσία βασικών ελευθεριών που επάγει δεν είναι αντικείμενο διαξιφισμών. Είναι αρκετά σαφής ώστε να μην αμφιβάλλει κανείς για τα πεπραγμένα του. Έτσι λοιπόν, ο πόλεμος Καθεστώτος και Ιρανών δημιουργών εξακολουθεί με συνταρακτική επικράτηση του πρώτου. 

Ο Τζαφάρ Παναχί πήγε να ρωτήσει για την κατάσταση των συλληφθέντων συναδέλφων του, Μοχάμεντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλεαχμάντ, και παρά την παρουσία δικηγορικής υποστήριξης συνελήφθη πάραυτα και μέσα λίγες μέρες, συνοπτικά, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή. 

Τόσο αυτός όσο και ο Ρασούλοφ συνελήφθησαν επίσης πίσω στο 2010 για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος», καθώς και κριτική της κυβέρνησης μέσω των έργων τους. Και οι δύο είχαν καταδικαστεί, επίσης σε έξι χρόνια έκαστος, με τον Παναχί να εκτελεί δύο μήνες της ποινής του και έκτοτε να είναι πρακτικά σε κατ΄οίκον περιορισμό, με απαγορευμένη την έξοδο από την χώρα και γυρίζοντας ταινίες σαν καμικάζι που βρίσκει τρύπες του συστήματος και των απαγορεύσεών του.

Το γεγονός καταδικάζεται σύσσωμα από την κινηματογραφική κοινότητα, παραδόξως όχι από κάποια άλλη κοινότητα, ο καθένας με τους δικούς του δηλαδή, αλληλεγγύη αναζητείται. Το φεστιβάλ των Καννών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει σθεναρά τις συλλήψεις και το κύμα των καταπιέσεων του καθεστώτος του Ιράν στους καλλιτέχνες του. Αιτείται επίσης, το φεστιβάλ, την άμεση απελευθέρωση των τριών δημιουργών. 

Πράγμα που μάλλον θα συμβεί και πάλι σε μερικούς μήνες, όμως τίποτα ουσιαστικά δεν θα έχει αλλάξει, η έλλειψη οξυγόνου και οι αφόρητες πιέσεις, που με μια τραγική ειρωνεία πάντως ευλογούν την ιρανική κινηματογραφία με εξαιρετικά έργα, θα εξακολουθήσουν επ αόριστον.