Αλληλεγγύη αλα Κεν Λόουτς στο τρέιλερ του «Το Πνεύμα του '45» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:24
13/3

Αλληλεγγύη αλα Κεν Λόουτς στο τρέιλερ του «Το Πνεύμα του '45»

Ο ίσως πιο αναγνωρισμένος Βρετανός σκηνοθέτης σήμερα έχει μια ταινία που δεν προβλήθηκε ποτέ στις ΗΠΑ. Και δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς, όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια ευχάριστη έκπληξη από το Film Desk. Θα διανείμει το ντοκιμαντέρ του 2013 «The Spirit of '45» του Κεν Λόουτς, το οποίο πραγματεύεται την Αγγλία πριν τον Πόλεμο, την άνθισή της μετά από αυτόν, το Κράτος Πρόνοιας που είχε πολλές φιλοδοξίες και την Μάργκαρετ Θάτσερ που είχε κι εκείνη τις δικές της. Καλώς ήλθατε στο σύμπαν του Λόουτς δηλαδή.

Την επόμενη εβδομάδα η ταινία ντεμπουτάρει και στο τρέιλερ των 90 δευτερολέπτων η κλίμακα της λογικής Λόουτς είναι εμφανής: «Ο Β' ΠΠ ήταν ένας αγώνας, πιθανόν ο μεγαλύτερος συλλογικός αγώνας που έδωσε ποτέ αυτή η χώρα», λέει ο Λόουτς. «Παρότι άλλοι έκαναν ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, ο λαός της Ρωσσίας για παράδειγμα, η αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένας καλύτερος κόσμος ήταν πιο δυνατός από ποτέ εδώ. Ποτέ πριν, πιστεύαμε, δεν θα αφήναμε την ένδεια, την ανεργία και την άνοδο του φασισμού να αλλοιώσει τις ζωές μας. Είχαμε κερδίσει μαζί τον πόλεμο, θέλαμε μαζί να κερδίσουμε και την ειρήνη. Αν μπορούσαμε να σχεδιάσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαμε να χτίσουμε σπίτια, υπηρεσίες υγείας, μεταφορών και όλων εκείνων που απαιτούνται σε μια ανοικοδόμηση;»

Αυτό ήταν το πνεύμα του 1945, κατά τον Κεν Λόουτς (και όχι μόνο), αυτή ήταν η λογική του boom, που σήμερα εμείς τεμπέλικα σατιρίζουμε στα social. Αν υπήρχε στοιχειώδης ροπή κατανοήσης του παρόντος σε συσχετισμό με την ιστορία κάμποσα θα ήταν διαφορετικά.

Όπως και να 'χει αυτό είναι το τρέιλερ του «Πνεύματος του '45», αυτή και η αφίσα του.