Ξεκίνησε η δίκη της Σάρα Μαρντίνι των «Swimmers» του Netflix - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:11
11/1

Ξεκίνησε η δίκη της Σάρα Μαρντίνι των «Swimmers» του Netflix

Ξεκίνησε χτες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη της Σάρα Μαρντίνι, την ιστορία της οποίας παρακολουθήσαμε σε μυθοπλαστική εκδοχή τον περασμένο Νοέμβριο, μέσω της πλατφόρμας του Netflix.

Το «Swimmers», που αφηγείται την ιστορία των αδερφών Γιούσρα και Σάρα Μαρντίνι, ήταν από τις ταινίες που συζητήθηκαν πολύ τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ανέβηκε στο Netflix, όχι τόσο για τις κινηματογραφικές τoυ αρετές, όσο για το θέμα του, το οποίο έχει, δυστυχώς, και ελληνικό ενδιαφέρον. Συνοψίζοντας, η γερμανική ταινία αφηγείται την ιστορία δυο αδερφών που το 2015 διέφυγαν από τη Συρία στο Βερολίνο, με ενδιάμεσο σταθμό τα ελληνικά υδάτινα σύνορα, όπου βίωσαν μια περιπέτεια κοινή ανάμεσασε ανθρώπους που επιχείρησαν να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και βρέθηκαν στα μέρη μας. Και οι δύο είναι δεινές κολυμβήτριες, από εκεί και ο τίτλος, με τη Γιούσρα να φτάνει τελικά μέχρι τους Ολυμπιακούς του Ρίο και τη Σάρα να επιστρέφει στην Ελλάδα για να βοηθήσει με τις κολυμβητικές της ικανότητες τη διάσωση προσφύγων που κινδυνεύουν στο Αιγαίο Πέλαγος, σε συνεργασία με ένα δίκτυο ΜΚΟ.

Η Σάρα συνελήφθη μαζί με άλλους 23 ανθρώπους το 2018 και τις απαγγέλθηκαν κατηγορίες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την πλαστογραφία, την κατασκοπεία (!) και την συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίκη της ξεκίνησε χτες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου, όπου έχει παραπεμφθεί η υπόθεση λόγω ειδικής δωσιδικίας, με την Σάρα να μην δύναται να παραστεί αυτοπροσώπως, επειδή έχει εκδοθεί απόφαση απαγόρευσης εισόδου της στην χώρα. Η υπόθεση έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας να κάνουν λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης του ακτιβιστικού έργου και 89 ευρωβουλευτές να υπογράφουν επιστολή αλληλεγγύης, επισημαίνοντας την ανάγκη θέσπισης ενός νομικού μηχανισμού εντός της έννομης τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διασφαλίζει την νομική προστασία σε περιπτώσεις όπως αυτή της Σάρα Μαρντίνι.