Η Ταντίγουεϊ Νιούτον παίρνει πίσω το όνομά της, διεκδικεί ισότιμο μισθό και θυμάται τη σεξουαλική της παρενόχληση - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:44
6/4

Η Ταντίγουεϊ Νιούτον παίρνει πίσω το όνομά της, διεκδικεί ισότιμο μισθό και θυμάται τη σεξουαλική της παρενόχληση

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, η Thandie Newton είναι τόσα χρόνια η Thandiwe Newton. Και έφτασε η στιγμή να πάρει το όνομα  - και το αίμα της - πίσω.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Για περισσότερα από 30 χρόνια και συγκεκριμμένα από το αυστραλέζικο «Flirting» του 1990 (ταινία στην οποία γνώρισε την Νικόλ Κίντμαν, κι έκτοτε έγιναν κολλητές), η Thandie Newton έχασε ένα «w» από το όνομά της καθώς το Thandiwe λόγω ενός λανθασμένου ορθογραφικού λάθους έγινε Thandie. Στην γλώσσα των Shona, των κατοίκων της Ζιμπάμπουε, «thandiwe» σημαίνει «αγαπημένος/-η» και τώρα η Ταντίγουεϊ διεκδικεί το όνομά της πίσω.

Τα παραπάνω δήλωσε στην βρετανική έκδοση της Vogue. Και δεν παρέλειψε να αναφέρει τον ρατσισμό που υπάρχει στους κινηματογραφικούς κύκλους. «Το πράγμα για το οποίο είμαι πιο ευγνώμων στη δουλειά μας είναι πως τώρα πραγματικά με βλέπουν. Υπήρχε για χρόνια η αντικειμενικοποίηση των "μαύρων" ως οι "οι άλλοι"».

Σχετικά με το κίνημα #metoo, η Νιούτον είχε ήδη καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση το 2011 τον Αυστραλιανό Τζον Ντουίγκαν, τον πρώτο σκηνοθέτη της, όταν εκείνη ήταν μόλις 16 ετών. «Περίμενα να έρθει κάποιος και να μου πει "Λοιπόν, τι θα κάνουμε γι’ αυτό;" καταδεικνύοντας πόσο σαθρό είναι το κύκλωμα που για δεκαετίες έκρυβε κάτω από το χαλάκι και συντηρούσε τέτοιες συμπεριφορές, σε πολλές περιπτώσεις, ειδεχθείς πράξεις.

Εκτός όμως από την διεκδίκηση του σωστού ονόματός της, η Νιούτον παρέα με την Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, συμπρωταγωνίστριά της στο «Westworld» (για το οποίο είχε κερδίσει ΕΜΜΥ το 2018), διεκδίκησαν και κέρδισαν ίση αμοιβή με τους άνδρες συμπρωταγωνιστές τους στην τρίτη σαιζόν της σειράς. «Δεν ήταν μια γιορτή αυτή η επιτυχής διεκδίκηση. Ήμουν αηδιασμένη. Παρότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πως μπορούν πλέον να μιλήσουν, υπάρχει ακόμα ο φόβος πως αν όντως το κάνουν θα χάσουν την δουλειά τους».