Κάννες 2021: Το «Val» είναι το ντοκιμαντέρ που ο Βαλ Κίλμερ περίμενε 60 χρόνια για να μας αποκαλύψει - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:22
8/7

Κάννες 2021: Το «Val» είναι το ντοκιμαντέρ που ο Βαλ Κίλμερ περίμενε 60 χρόνια για να μας αποκαλύψει

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους όσο και αμφιλεγόμενους ζεν πρεμιέ που πέρασαν από το Χόλιγουντ των τελευταίων δεκαετιών ανοίγει το τεράστιο ιδιωτικό του αρχείο από βίντεο που γύριζε μόνος επί 40 περίπου χρόνια προκειμένου να διηγηθεί τα εντυπωσιακά ύψη και βάθη της ζωής του, σε ένα τρυφερό και ειλικρινές ντοκιμαντέρ.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ένας άσημος-αν και ξεκάθαρα προορισμένος για διασημότητα νεαρός με το όνομα Βαλ Κίλμερ αγόρασε μια βιντεοκάμερα και άρχισε να φιλμάρει στιγμιότυπα από τη ζωή του και από το δειλό ξεκίνημα μιας καριέρας ηθοποιού την οποία ονειρευόταν και προσπαθούσε υπομονετικά να εξασφαλίσει για τον εαυτό του. Σαράντα περίπου χρόνια αργότερα, και έπειτα από μια πορεία που τον εκτόξευσε σε αρκετά ζηλευτά ύψη προτού τον προσγειώσει βίαια και απότομα, ο Βαλ Κίλμερ ανέθεσε σε δυο νεαρούς σκηνοθέτες να ανοίξουν δρόμο μέσα από ατελείωτες ώρες μαγνητοσκοπημένου υλικού και να προσπαθήσουν να συνοψίσουν ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος αρχείο σε ένα όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό ντοκιμαντέρ. 

Tα εντυπωσιακά ύψη και βάθη της ζωής του Βαλ Κίλμερ εμπνέουν ένα τρυφερό και ειλικρινές ντοκιμαντέρ

Με το «Val», και μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στον ιδιωτικό βίο του ηθοποιού, ο Λίο Σκοτ και ο Τινγκ Που κατορθώνουν κάτι σπάνιο: να φωτίσουν τις πιο αθέατες και άγνωστες πλευρές του δημόσιου προσώπου που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε και ίσως βιαστήκαμε συχνά να κρίνουμε, αναπαριστώντας τα «χρυσά» και φωτογενή του χρόνια με την ίδια ευθύτητα που συλλαμβάνουν σε (σχεδόν αμείλικτα) κοντινά πλάνα τα ανεξίτηλα σημάδια από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του. Ένα από αυτά τα σημάδια, η προσωρινή στέρηση της κανονικής φωνής του Κίλμερ, εμπνέει παρεμπιπτόντως και μια από τις πιο όμορφες λεπτομέρειες του ντοκιμαντέρ καθώς την σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση που αδυνατεί να κάνει ο πατέρας αναλαμβάνει ο νεαρός του γιος.

Τι βλέπει κανείς να παρελαύνει με ζωηρό και αρκετά ευφρόσυνο τρόπο στο «Val»; Μια σύνοψη ζωής, όπως ξεδιπλώνεται ορμητικά από την παιδική ηλικία μέχρι το σήμερα, από τα φοιτητικά χρόνια και τα πρώτα θεατρικά βήματα μέχρι τη χολιγουντιανή καταξίωση, τον γάμο και τα δυο παιδιά του με την Τζόαν Γουάλεϊ, τις λιγότερο προβεβλημένες καλλιτεχνικές του ανησυχίες, την αναμέτρησή του με τον καρκίνο και τη γενναία προσαρμογή του σε μια νέα και πιο δύσκολη τάξη πραγμάτων.

Tα «χρυσά» και φωτογενή χρόνια του ηθοποιού αναπαριστώνται με την ίδια ευθύτητα που συλλαμβάνονται σε (σχεδόν αμείλικτα) κοντινά πλάνα τα ανεξίτηλα σημάδια από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του

Δεν λείπουν ασφαλώς οι ανέκδοτες (και όχι πάντα κολακευτικές) διηγήσεις από τα γυρίσματα των περισσότερων ταινιών του (από το «Άκρως Τρελό κι Απόρρητο» και τους  «Doors» μέχρι το ανεκδιήγητο «Μπάτμαν για Πάντα» και το κακόφημο «Νησί του Δόκτορος Μορό»), ούτε απουσιάζουν τα απολαυστικά περάσματα συνεργατών από μακρινές πλέον εποχές (όπως οι νεαρότατοι Σον Πεν, Κέβιν Μπέικον και Τιμ Ρόμπινς, ολόκληρο το καστ του «Τοπ Γκαν» ή ένας αγνώριστος Μάρλον Μπράντο στην οριστική δύση του). Αυτό που ενδεχομένως απαντάται λίγο βιαστικά (και όχι απαραιτήτως πειστικά) είναι η αλήθεια πίσω από τις επίμονες φήμες που σκιαγραφούσαν για χρόνια τον ηθοποιό ως ιδιαίτερα δύσκολο. Οποιαδήποτε εκτενέστερη αναφορά, όμως, πιθανόν να ερχόταν κόντρα στην καθόλου σκανδαλοθηρική στάση που διατηρεί καθ΄ όλη τη διάρκειά του το φιλμ. 

Όλα τα υπόλοιπα εναλλάσσονται με διάθεση άλλοτε χιουμοριστική και άλλοτε ελεγειακή, πότε ως πολύτιμες αναμνήσεις και πότε ως ανεπούλωτες πληγές, εμπλουτίζοντας ένα γλυκόπικρο χρονικό για τις δοκιμασίες και τις διαρκείς μεταμορφώσεις ενός ανθρώπου που μάλλον κατάφερε να βρει το αληθινό του πρόσωπο όταν σταμάτησε να κρύβεται πίσω από τις μάσκες τις οποίες φορούσε. 

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στις Κάννες με την AEGEAN και σας υπόσχεται καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 74o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών διεξάγεται μεταξύ 6 - 17 Ιουλίου 2021.