Πλήθος υπογραφών στήριξης στην Έμα Γουάτσον για τις δηλώσεις αλληλεγγύης της στην Παλαιστίνη - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:16
17/1

Πλήθος υπογραφών στήριξης στην Έμα Γουάτσον για τις δηλώσεις αλληλεγγύης της στην Παλαιστίνη

H 31χρονη ηθοποιός συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα για πρόσφατη «επίμαχη» ανάρτηση στο Instagram, έγινε στόχος κριτικής αντισημιτισμού και στηρίχθηκε άμεσα από συναδέλφους της, υπέρμαχους των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δύο εβδομάδες πριν, η Έμα Γουάτσον είχε δύο λόγους να αποτελεί επίκεντρο της δημοσιότητας: Ο ένας είχε σχέση με την επανένωση μετά από 20 χρόνια των χαριποτερακίων και ο άλλος με ένα θέμα που ούτε οι μικροί και μεγάλοι μάγοι δεν μπορούν να λύσουν, την κύρια ένταση δηλαδή της Μέσης Ανατολής, το λεγόμενο παλαιστινιακό ζήτημα. 

Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, μια κουβέντα υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων να μην χάνουν τα σπίτια και τις ζωές τους και είσαι στην καρδιά των αντισημιτών, υπέρμαχος της τρομοκρατίας και όλα αυτά τα ευγενικά.

Έτσι λοιπόν, το παράθεμα της (θαρραλέας) Γουάτσον, που παίζει λίγο και την καριέρα της με μια τέτοια κίνηση, περί του τι θα πει αλληλεγγύη (χρησιμοποιεί τα λόγια της φεμινίστριας Σάρα Άχμεντ) πυροδότησε άμεση αντίδραση από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, που ελαφρώς...πατριαρχικά νουθέτησε την Γουάτσον ότι εδώ δεν είναι ο κόσμος του Χάρι Πότερ, και ότι αν ήταν έτσι η Χαμάς δεν θα υπήρχε, και η PA δεν θα ήταν τρομοκράτες. Τις δηλώσεις αυτές υποδαύλισαν εν συνεχεία και άλλες ισραηλινές πηγές, επί της ουσίας προσάπτοντας στην ηθοποιό αντισημιτισμό.

Ωστόσο, σύντομα πλήθυναν οι φωνές στήριξης στην Γουάτσον, από περισσότερους από 40 καλλιτέχνες. Καλλιτέχνες που έχουν επί χρόνια δώσει ακτιβιστικό στίγμα - και επί του θέματος - και τώρα έχουν στο πλευρό τους και την Γουάτσον, γνωστή επίσης για τα πλήρως εκφωνημένα φεμινιστικά και ακτιβιστικά της φρονήματα.  

«Συμπαρατασσόμαστε με την Έμα Γουάτσον στην βασική της δήλωση ότι 'η αλληλεγγύη είναι ρήμα', συμπεριλαμβάνοντας ουσιώδη συμπαράσταση στους Παλαιστινίους που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους που διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο». Την δήλωση υπογράφουν οι Σούζαν Σαράντον, Τζιμ Τζάρμους, Μαρκ Ράφαλο, Βίγκο Μόρτενσεν, Ασίφ Καπάντια, Κεν Λόουτς, Τζέιμς Σέιμους, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μίρα Νάιρ, Τζούλι Κρίστι, Στιβ Κούγκαν, Μπράιαν Ίνο, Άκι Καουρισμάκι, Κάρτερ Μπέργουελ, Μάικλ Ράντφορντ και πολλοί ακόμα. Πρόσωπα δηλαδή που λίγο ή περισσότερο είναι γνωστά για την ενεργή τους στάση και οπωσδήποτε χαλάνε μερικές καρδιές στο Χόλιγουντ.

Η ομάδα Artists for Palestine UK κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για εκμετάλλευση της στρατιωτικής της ισχύος προς εφαρμογή ρατσιστικών πολιτικών και κοινού ξεσπιτώματος ανθρώπων. Η δήλωση επίσης αποκηρύσσει κάθε μορφή ρατσισμού, αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας.