Καταγγελίες ηθοποιών εναντίον του σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα για σεξουαλική παρενόχληση - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:35
1/2

Καταγγελίες ηθοποιών εναντίον του σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα για σεξουαλική παρενόχληση

Μορφή χιονοστιβάδας φαίνεται να παίρνουν οι αναφορές εναντίον του σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα από τρεις (και κατά πως φαίνεται περισσότερους τελικά) ηθοποιούς που καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση στην διάρκεια οντισιόν.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Ο Κώστας Ζάπας, ένας σκηνοθέτης ιδιαίτερος με ταινίες που αγαπούσαν το περιθώριο («The Last Porn Movie», «Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας», «Uncut Family»), είδε το όνομά του να πρωταγωνιστεί σε καταγγελίες την περασμένη εβδομάδα, και μέχρι σήμερα αρκετοί ακόμα ηθοποιοί έχουν ταχθεί απέναντί του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η αρχή των καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου έγινε όταν η ηθοποιός Ζέτα Δούκα κατήγγειλε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη στον αέρα τηλεοπτικής πρωινής εκπομπής για κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παράστασης «Closer» το 2008. Την ηθοποιό στήριξαν οι συμπρωταγωνιστές της, Νίκος Ψαρράς και Δώρα Χρυσικού, ενώ αρκετοί ακόμα ηθοποιοί τάχθηκαν στο πλευρό της Ζέτας Δούκα, καταγγέλοντας και οι ίδιοι εκφοβιστική, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από τον Γιώργο Κιμούλη τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, μέσα στο κύμα καταγγελιών και για άλλα ονόματα, έγινε και η πρώτη νύξη για κινηματογραφικό σκηνοθέτη και την ανάρμοστή συμπεριφορά του προς άνδρες ηθοποιούς.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν ο ηθοποιός Ερρίκος Μηλιάρης κατήγγειλε μέσω μιας ανάρτησής του στο Facebook, τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα, για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια οντισιόν για μια ταινία που πρόκειται να γυρίσει.

Συγκεκριμένα όπως έγραψε, στην ηλικία των 19, πέρασε από καστινγκ για μια ταινία που παρουσιαζόταν ως διεθνούς βεληνεκούς, με μελλοντικό άνοιγμα σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, διεκδικώντας μέχρι και Όσκαρ. Σύμφωνα με την ανάρτηση, στο πρώτο δοκιμαστικό ο σκηνοθέτης «μου ζήτησε να κατεβάσω το παντελόνι μου και το εσώρουχό μου (έχοντας κάμερα να καταγράφει το δοκιμαστικό) λέγοντας πως θέλει να δει αν είμαι ας το πούμε «ακομπλεξάριστος» σαν ηθοποιός και θαρραλέος, […] στο επόμενο που ζήτησε να με ξαναδει, μετά από πρόβα σκηνής, μου ζήτησε να αυνανιστώ μπροστά του, επί τόπου». Ο Μηλιάρης, μιλώντας με τον casting director συνειδητοποίησε πως «στην ταινία (για την οποία γινόταν τα δοκιμαστικά) δεν υπήρχε ούτε μια σκηνή γυμνού ή ερωτικού περιεχόμενου για να δικαιολογούνται τα όσα ζητήθηκαν.

Στην δημοσίευση, η οποία δεν έκανε αναφορά στο όνομα του σκηνοθέτη, απάντησαν αρκετοί ηθοποιοί, στηρίζοντας τον Ερρίκο Μηλιάρη, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που κατήγγειλαν παρόμοια περιστατικά, όπως οι Γιάννης Νιάρρος, Χάρης Τζωρτζάκης και Νικολάκης Ζεγκίνογλου, οι οποίοι ανέφεραν το όνομά του, κάτι που επιβεβαίωσε με την σειρά του ο Μηλιάρης.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Νιάρρος μίλησε για προτροπή του σκηνοθέτη ώστε να δείξει τα γεννητικά του όργανα, κι όταν ο ίδιος αρνήθηκε τότε ο Ζάπας του μίλησε «για τον Μπράντο […] κι άλλους ηθοποιούς που δεν φοβούνται να βγουν από το καβούκι τους».

Ο Κώστας Ζάπας μετά τις δημόσιες δηλώσεις των ηθοποιών, έκανε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου μια πρώτη ανάρτηση στο Facebook, τονίζοντας και απαντώντας πως «δεν απαγορεύεται η ελευθερία της έκφρασης, και είναι κατοχυρωμένη στο σύνταγμα, μπορείς να ζητήσεις κάτι από κάποιον», ενώ συνεχίζει πως «μπορεί ο άλλος να το αρνηθεί., […] και είναι σε θέση να αποφασίσει που θέλει να συμμετέχει και που όχι».

Στη δήλωση του, ο Ζάπας αναφέρει πως «Στις ταινίες μου αναφερόμουν πάντα στην σεξουαλικότητα. Στις ενορμήσεις ζωής και θανάτου στην σεξουαλικότητα. Κατήγγειλα την ενδοοικογενειακή βία καθώς και την βία κάθε μορφής. Υπάρχουν σκηνές με γυμνό, αυνανισμό, στύση, βιασμό, σεξ. Όμως πάντα ως καταγγελία ή ως κυνισμό απέναντι στην υποκρισία της κοινωνίας και όχι ως αυτοσκοπό».

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως «εύκολο στόχο», υπογραμμίζει πως «ουδέποτε έχει πιέσει κανέναν να λειτουργήσει με τρόπο που δεν επιθυμεί και κάθε ηθοποιός είναι σε θέση να αποφασίσει που θέλει να συμμετάσχει και που όχι», ενώ θλίβεται «για τη προσβολή της προσωπικότητάς του και την στοχοποίηση», κάνοντας λόγο πως «και άλλοι σκηνοθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθούν τον αντίστοιχο τρόπο κινηματογράφησης […] πιστεύοντας οτι η εποχή των απαγορευμένων καλλιτεχνών και των μαύρων λιστών είχε παρέλθει».

Απαξιώνοντας τις δηλώσεις των τριών ηθοποιών, λέει πως θλίβεται που οι τοποθετήσεις των τριών ηθοποιών εναντίον του υπογραμμίζουν πως (μεταξύ άλλων) στις δραματικές σχολές μαζί με το απολυτήριο πρέπει να υπάρχουν λίστες με ονόματα από τέτοιους τύπους.

Ο ίδιος ο Ζάπας αρνείται τη παρενόχληση που υπέστησαν οι ηθοποιοί που δεν είναι μονάχα τρεις, αλλά μέσα στις επόμενες μέρες έγιναν περισσότεροι. Ήδη έχουν αναφέρει περιστατικά (εκτός από τον Ερρίκο Μηλιάρη, τον Γιάννη Νιάρρο, τον Χάρη Τζωρτζάκη και τον Νικολάκη Ζεγκίνογλου) ο Άρης Αντωνόπουλος και πρόσφατα ο Αλέξανδρος Βάρθης.

Είμαστε κατά πως φαίνεται στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου που μόλις άνοιξε.