Έρχεται! Πρώτοι τίτλοι για το 8ο Athens Οpen Air Film Festival - cinemagazine.gr
11:17
11/5

Έρχεται! Πρώτοι τίτλοι για το 8ο Athens Οpen Air Film Festival

Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, η καλοκαιρινή κινηματογραφική γιορτή της πόλης επιστρέφει αρχές Ιουνίου και σας αποκαλύπτουμε μερικούς από τους τίτλους του προγράμματος!

Η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια των σινεφίλ πλησιάζει και για τέταρτη χρονιά συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε μια σειρά προβολών με ελεύθερη είσοδο που δίνουν το κινηματογραφικό στίγμα του καλοκαιριού.

Από το «Παιχνίδι των Λυγμών», τα «Απομεινάρια Μιας Μέρας», την ιστορική πρώτη προβολή ταινίας στην Επίδαυρο με την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη, μέχρι μία πολυσυζητημένη προβολή-έκπληξη, το Athens Open Air Film Festival φέτος συναντά κινηματογραφικά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Animasyros, το Athens Pride και «ξεφυλλίζει» παρέα με το British Council ταινίες στο αφιέρωμα «Κλασσικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη οθόνη» (λεπτομέρειες προσεχώς!).

Ενημερωθείτε παρακάτω για τις προβολές που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και μείνετε συντονισμένοι στο ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr για την ανακοίνωση όλου του προγράμματος, εκδηλώσεων, πάρτι και εκπλήξεων που σας ετοιμάσαμε φέτος! 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 ΙΟΥΝΙΟΥ / Πλατεία Αυδή

Το Παιχνίδι των Λυγμών (The Crying Game, 1992) του Νιλ Τζόρνταν

Βραβευμένη με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’90 έχει ως πρωταγωνιστή ένα μετανοημένο εκτελεστή του ΙΡΑ ο οποίος συναντά απρόσμενη λύτρωση και ασυνήθιστη αγάπη στο πρόσωπο της ερωμένης ενός θύματός του. Μόνο που τίποτα δεν είναι τόσο απλό στον πανούργο κινηματογραφικό ιστό που υφαίνει ο σπουδαίος Ιρλανδός σκηνοθέτης, συνδυάζοντας πολιτικό θρίλερ, μοντέρνο νουάρ και ερωτικό δράμα σε έναν σύνθετο και γεμάτο ανατροπές στοχασμό πάνω στη μυστηριώδη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ηθικής.

Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Ρία, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζέι Ντέιβιντσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ
Διάρκεια: 111’ / Ωρα Έναρξης: 21:30

Η προβολή της ταινίας «Το Παιχνίδι των Λυγμών» γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Αθήνα. Πριν την προβολή θα προηγηθεί μια επιλογή animated ταινιών μικρού μήκους queer θεματολογίας σε συνεργασία με το Athens Pride και το Animasyros - Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων σχεδίων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ / Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ
Ηλέκτρα (Electra, 1962) του Μιχάλη Κακογιάννη

Η Ηλέκτρα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται, όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη. Και οι δυο μαζί θα θέσουν σε εφαρμογή το φονικό τους σχέδιο.

Το 1962 ο Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει με την «Ηλέκτρα» την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Το αττικό τοπίο γίνεται η λιτή σκηνή που εκσυγχρονίζει τον μύθο και τα προαιώνια στοιχεία της ελληνικής γης αναδεικνύουν τους χαρακτήρες και τις συγκρούσεις, που διαπερνούν δραματικά και ποιητικά την ελληνική ταυτότητα.

Αφήνοντας πίσω τις προγενέστερες εκδοχές του μύθου των Ατρειδών μέσα από τις τραγωδίες του Αισχύλου («Χοηφόροι») και του Σοφοκλή («Ηλέκτρα»), η ταινία του Κακογιάννη βασίζεται στο λόγο του Ευριπίδη, του πιο σύγχρονου από τους αρχαίους τραγικούς, και σε πλήρη συνάφεια με το πνεύμα του ποιητή, τοποθετεί τη δράση εκτός του παλατιού.

Η «Ηλέκτρα» είναι μία ιστορία για τους ανθρώπους, που δεν άγονται από τη θεϊκή μοιρολατρία, αλλά ζουν στο περιθώριο και πράττουν αυτοβούλως. Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά - ταυτόσημη της ελληνικότητας - μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα που μοιάζει με αγόρι σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που απηχεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία στην εφημερίδα «Le Figaro» γράφοντας πως είναι η ωραιότερη που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας σφραγίζουν την ποιότητα μιας δημιουργίας που δεν αποτελεί το φιλμικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διάρκεια: 110’/ Ωρα έναρξης: 21.30
Προβολή στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Η προβολή της ταινίας «Ηλέκτρα» γίνεται με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ / Πειραιώς 260
Ταινία-έκπληξη

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περιπετειώδη πρεμιέρα της στις αίθουσες, η πιο πολυσυζητημένη δημιουργία των τελευταίων τριών δεκαετιών στη χώρα μας προβάλλεται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, χωρίς καμία λογοκρισία. Μη χάσετε τη μία και μοναδική ευκαιρία να τη δείτε (ή ξαναδείτε) σε μεγάλη οθόνη.

Ώρα έναρξης: 21:30

Η προβολή της ταινίας - έκπληξη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Motion Pictures Licensing Corporation και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τα Απομεινάρια μιας Μέρας (The
Remains of the Day, 1993) του Τζέιμς Άιβορι

Μεταφέροντας αριστουργηματικά στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο μυθιστόρημα του ιαπωνικής καταγωγής (και κατόχου του Νόμπελ Λογοτεχνίας) Καζούο Ισιγκούρο, ο σκηνοθέτης του «Δωμάτιο με Θέα» και του «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ» έφτασε να διεκδικεί 8 Όσκαρ ενώ συνάντησε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική αναγνώριση. Κομψοτέχνημα σεναριακής διασκευής, κλασικότροπης σκηνοθεσίας, εκπληκτικών ερμηνειών και απαράμιλλης καλαισθησίας, η ταινία του Άιβορι μετατρέπει σε μοναδικό δράμα την ιστορία ενός πειθαρχημένου και υποδειγματικού μπάτλερ ο οποίος ανατρέχει στη ζωή του όταν συνειδητοποιεί, σε προχωρημένη πλέον ηλικία, ότι θυσίασε κάθε προσωπική του επιθυμία και ευτυχία στο όνομα του καθήκοντος.

Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Έμα Τόμσον, Τζέιμς Φοξ, Χιου Γκραντ, Κρίστοφερ Ριβ
Διάρκεια: 134’ / Ωρα Έναρξης: 21:30

Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κλασσικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη οθόνη», σε συνεργασία με το British Council.

Το 8th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα  μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»
Οι προβολές του 8ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας με λογοτεχνικό ενδιαφέρον εντάσσονται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι μέλος του δικτύου πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για περαιτέρω πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του 8th Athens Open Air Film Festival, συντονιστείτε στα www.cinemagazine.gr και www.aoaff.gr και στις σελίδες μας facebook / twitter / instagram.