Το «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles» στις επετειακές 25ες Νύχτες Πρεμιέρας - cinemagazine.gr
14:00
5/6

Το «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles» στις επετειακές 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ο Λουίς Μπουνιουέλ εμπνέει μία ευφάνταστη animated ιστορία και οι 25ες Νύχτες Πρεμιέρας καλωσορίζουν τον σουρεαλιστικό «κινούμενο» κόσμο της.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Οι επετειακές 25ες Νύχτες Πρεμιέρας έρχονται τον Σεπτέμβριο και έχουμε μία αποκλειστική ανακοίνωση: η ταινία κινουμένων σχεδίων «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles» του Σαλβαντόρ Σιμό θα αποτελεί μέρος του φετινού εορταστικού προγράμματος!

Χωρίς να είναι ακριβώς βιογραφικό φιλμ, το «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles» εξετάζει μια περίοδο της ζωής του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, ικανή για να μας δώσει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και της δουλειάς που θα έκανε τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η ταινία μας ταξιδεύει στο χρόνο, λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Χρυσή Εποχή» το 1930. Ο Μπουνιουέλ έχει μείνει άφραγκος καθώς η ταινία του γνώρισε τη μήνη της Εκκλησίας και των αρχών της χώρας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρηματοδοτήσει τα επόμενα σχέδιά του.

Αυτά αποκαλύπτει στον γλύπτη φίλο του, Ραμόν Ασίν, όταν του εξηγεί ένα βράδυ πως θα ήθελε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ (την ταινία «Γη Χωρίς Ψωμί» που όντως γύρισε το 1933). Αυτός αγοράζει ένα λαχείο φεύγοντας και του υπόσχεται πως αν κερδίσει θα του δώσει χρήματα για την ταινία. Επειδή όμως η ζωή αντιγράφει την τέχνη, το σουρεαλιστικό αυτό σενάριο γίνεται πραγματικότητα και Μπουνιουέλ πιάνει δουλειά. 

Η ταινία αντιπαραθέτει στο κινούμενο σχέδιο πλάνα από τα γυρίσματα του «Γη Χωρίς Ψωμί» και είναι μια προσπάθεια του σκηνοθέτη Σαλβαντόρ Σιμό να ανακαλύψει πίσω από τον μύθο του Μπουνιουέλ τον νεαρό ακόμη καλλιτέχνη που έψαχνε να βρει τη φωνή του, έχοντας απέναντι αρκετούς αντιπάλους. 

Μείνετε συντονισμένοι για όλα τα νέα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, που θα πραγματοποιηθεί 18 - 29 Σεπτεμβρίου 2019.