Οι Κάννες ανακοινώνουν απόψε το ακυρωμένο, φετινό πρόγραμμα και συνεργασία με το Σαν Σεμπαστιάν - cinemagazine.gr
12:04
3/6

Οι Κάννες ανακοινώνουν απόψε το ακυρωμένο, φετινό πρόγραμμα και συνεργασία με το Σαν Σεμπαστιάν

«Ασυνήθιστες καταστάσεις, ασυνήθιστα μέτρα» δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Καννών, Τιερί Φρεμό, και σήμερα ανακοινώνει τις 56 ταινίες του Φεστιβάλ που... δεν έγινε ποτέ.

Από τον Πάνο Γκένα

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου δεν θα δώσει Χρυσό Φοίνικα το 2020, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βάλει την πολύτιμη σφραγίδα του στις επίκαιρες, κινηματογραφικές τάσεις της χρονιάς. Γιατί πέρα από την εφήμερη λάμψη του κόκκινου χαλιού, οι Κάννες ήταν ανέκαθεν το Φεστιβάλ που αναδείκνυε τολμηρές φωνές, επέτρεπε δικαιολογημένες (και μη) δημόσιες αντιρρήσεις, υπογράμμιζε την πολυεθνική κινηματογραφική γλώσσα και παρείχε το ειδικό βάρος του Χρυσού Φοίνικα στο arthouse κυκλωμα.

Απόψε, Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), ο Τιερί Φρεμό θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του φετινού προγράμματος (το Φεστιβάλ κανονικά θα λάμβανε χώρα 12 - 23 Μαΐου) και σε ένα εκτεταμένο σημείωμα που δημοσιεύθηκε στο επίσημο σάιτ των Καννών, αναλύει το σκεπτικό πίσω από την δράση Κάννες 2020.

Σύμφωνα με τον Φρεμό, η ακύρωση των Καννών δεν ήταν ποτέ μία επιλογή και οι προσπάθειες αρχικά είχαν στόχο την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ το καλοκαίρι. Τελικά η φυσική διοργάνωση του Φεστιβάλ τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου δεν ήταν εφικτή και με δεδομένο πως ο Σεπτέμβρης είναι κλεισμένος (κορονοϊού επιτρέποντος) για τα Φεστιβάλ Βενετίας, Τορόντο, οι Κάννες αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα έκτακτο πλάνο. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει την περιοδεία του προγράμματος των Καννών σε συνεργαζόμενα διεθνή Φεστιβάλ όπως της Νέας Υόρκης, του Τόκιο, του Τορόντο κ.α. και - το πιο βασικό όλων - την προβολή ταινιών στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί 18 - 26 Σεπτεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τον Φρεμό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ισπανικού Φεστιβάλ συμφώνησε σε μία τροποποίηση των όρων και του κανονισμού του Φεστιβάλ για να φιλοξενηθούν τίτλοι από το Κάννες 2020.

Το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο Φρεμό θα αποτελείται από μία λίστα 56 ταινιών που δεν θα χωρίζονται στα γνωστά τμήματα του Φεστιβάλ (Διαγωνιστικό, Ένα Κάποιο Βλέμμα, Εκτός Διαγωνιστικού, Μεταμεσονύκτιες και Ειδικές προβολές). «Έτσι, όταν θα δείτε όλες τις ταινίες θα σχηματίσετε την δική σας γνώμη για το ιδανικό πρόγραμμα του Κάννες 2020 και ποιες ταινίες θα ταίριαζαν σε ποιο τμήμα», συμπληρώνει ο Φρεμό.

Στα 73 χρόνια του θεσμού, οι Κάννες δεν είχαν πάρει ποτέ αναβολή. Το Φεστιβάλ είχε ακυρωθεί μόνο μία φορά (το 1939), ενώ πριν από 52 χρόνια, οι πρωτεργάτες της Νουβέλ Βαγκ Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Λουί Μαλ κατάφεραν να το διακόψουν κατηγορώντας το ως «καθεστώς» συντονισμένοι με τις φοιτητικές διαδηλώσεις του θερμού Μάη του '68.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο του Τιερί Φρεμό, το οποίο καταλήγει με ένα εμψυχωτικό VIVA IL CINEMA και την αναγκαία παραίνεση «Θα σας δω στην αίθουσα».