28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Δείτε σήμερα την πολύκροτη «Μαμά και η Πουτάνα» σε μία προβολή-πραγματική εμπειρία - νεα || cinemagazine.gr
9:50
2/10

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Δείτε σήμερα την πολύκροτη «Μαμά και η Πουτάνα» σε μία προβολή-πραγματική εμπειρία

Γιορτάζοντας την πρόσφατη ψηφιακή αποκατάστασή της, και σε ταυτόχρονη προβολή με τον υπόλοιπο κόσμο, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας καλεί τους θεατές σε ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά γεγονότα της φετινής διοργάνωσης. Σήμερα το απόγευμα στις 6, στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, το αριστούργημα του Ζαν Εστάς καταφθάνει για να επιβεβαιώσει τον θρύλο του.

Ό,τι έχετε ακούσει γι' αυτήν τη μυθική δημιουργία είναι αλήθεια. Η πρώτη μεγάλου μήκους αφηγηματική ταινία του Εστάς, η κατά τα Cahiers du Cinema «καλύτερη ταινία της δεκαετίας του ‘70», είναι η ιστορία του Αλεξάντρ με τις γυναίκες, τη ζωή και, βασικά, τον εαυτό του, όπως διατρέχει 219 από τα πιο συναρπαστικά διαλογικά λεπτά της κινηματογραφικής κληρονομιάς. Στο κέντρο, ολότελα συμπαθής και καταγέλαστος μαζί, ο Ζαν-Πιερ Λεό, το απόλυτο ανδρικό πρόσωπο της νουβέλ βαγκ, αλλά και αυτού που το ρεύμα μετατρεπόταν εν μία νυκτί από την καταγραφή του Εστάς. 

Δεν νοείται σινεφίλ που να μην επικοινώνησε (ή/και κοντραρίστηκε) με το έργο. Η «Μαμά και η Πουτάνα» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες το 1973, συζητήθηκε όσο ελάχιστες δημιουργίες του μεταπολεμικού γαλλικού σινεμά και με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε την αίγλη ενός cult αριστουργήματος. Διεισδυτική σπουδή στις ανθρώπινες επαφές και το σεξ, η ταινία περιέχει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά διαλογικά μέρη που ειπώθηκαν ποτέ, χαρακτήρες και καταστάσεις που σοκάρουν με την αμεσότητά τους κι έναν ολόκληρο συλλογισμό γύρω από τις έννοιες της δέσμευσης, της αφοσίωσης, της κατανόησης και της ζήλιας. 

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εξασφάλισε και προβάλλει σήμερα τη φετινά αποκατεστημένη κόπια του φιλμ.