Στον «Γκέκα» του Δημήτρη Μουτσιάκα ο Χρυσός Διόνυσος του Φεστιβάλ Δράμας - Αναλυτικά τα βραβεία - νεα || cinemagazine.gr
10:25
9/9

Στον «Γκέκα» του Δημήτρη Μουτσιάκα ο Χρυσός Διόνυσος του Φεστιβάλ Δράμας - Αναλυτικά τα βραβεία

Η τοξική αρρενωπότητα στην ελληνική επαρχία, η διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας σε ένα εχθρικό περιβάλλον, και ο λαμπερός, ψεύτικος κόσμος της τραπ σκηνής που υμνεί τον πλούτο και υποβιβάζει τις γυναίκες, (συμ)πρωταγωνίστησαν στα βραβεία του φετινού, 47ου DISFF.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία του «Γκέκας» που απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο, καθώς και τα βραβεία σεναρίου και φωτογραφίας, εξασφαλίζοντας αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Στην ταινία, που διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό χωριό, πρωταγωνιστεί ένα ευαίσθητο 12χρονο παιδί το οποίο δένεται με ένα κυνηγόσκυλο, αλλά «συνθλίβεται» από τη πατριαρχία και τα στερεότυπα της αρρενωπότητας όπως εκφράζονται από τον αμείλικτο κυνηγό πατέρα του (Νίκος Γεωργάκης).

Μία άλλη εκδοχή της τοξικής αρρενωπότητας εκφράζεται μέσα από το «MJ», την ταινία του Γιώργου Φουρτούνη, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, με πρωταγωνιστή έναν τράπερ που θέλει όλοι να τον αγαπάνε –ένα σχόλιο στo φαινόμενο της τρομακτικής απήχησης που έχει η σημερινή τραπ με τα εκατομμύρια followers. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο εκπληκτικός Γιώργος Κατσής, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. «Ένας ηθοποιός», όπως είπε ο Γ.Φουρτούνης, «που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση: γιος μεταναστών από την Αλβανία, που μεγάλωσε με μεγάλες δυσκολίες στη Φιλαδέλφεια και έχει την περηφάνια του να ζει από τη δουλειά του».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Δράμας, το βραβείο του πρώτου γυναικείου ρόλου πήγε σε μία τρανς ηθοποιό: την Νάσια Συντέτα για το «Honeymoon» που σκηνοθέτησε το Άλκι Παπασταθόπουλος το οποίο πήρε επίσης το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το Drama Queer. To Άλκι μίλησε για την έμπνευσή του, τη δολοφονία του Ζακ/Zackie Oh Κωστόπουλου, «ένα ειδεχθές έγκλημα για το οποίος κλαίμε μέχρι σήμερα», και αφιέρωσε το βραβείο Onassis Culture που επίσης απέσπασε, «σε όλα τα queer και τα τρανς άτομα που δολοφονούνται στην Παλαιστίνη».

Tο βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία του Aλκαίου Σπύρου Στρώνουν τον παράδεισο. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού ήταν ο έμπειρος Αχιλλέας Κυριακίδης.

Παραλαμβάνοντας τα βραβεία τους, ορισμένοι από τους νικητές σχολίασαν επικριτικά καυτά ζητήματα της κινηματογραφικής επικαιρότητας, όπως το ζήτημα της (μη) προβολής της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» στη γειτονική Καβάλα, την αντικατάσταση της επιτροπής για την ελληνική υποψηφιότητα στα όσκαρ, την διατήρηση της χρήσης της «Ίριδας» από τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, καθώς και το νέο φορέα που προκύπτει από τη συγχώνευση ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού, με πρόεδρο της επιτροπής τον καταξιωμένο μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη, απέσπασε το Clamor της Σαλομέ Ντα Σούζα (Γαλλία) που επίσης μπαίνει αυτομάτως στη διαδικασία των όσκαρ. Aξίζει να αναφέρουμε πως δύο ελληνίδες διακρίθηκαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό: Η Δάφνη Χαιρετάκη απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας ΝΑ Ευρώπης για την ταινία της Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται, ενώ η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το βραβείο σκηνοθεσίας για το What Mary didn’t know.

Η τελετή της απονομής βραβείων του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου της πόλης, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα. Την τελετή λήξης παρουσίασε με το απαράμιλλο στιλ του ο Βασίλης Τερζόπουλος.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης, ευχαρίστησε όλους του συνεργάτες του, τους οποίους μάλιστα φώναξε στη σκηνή, τους δημιουργούς «αλλά και τους 1000 Δραμινούς που ήρθαν να παρακολουθήσουν τις ταινίες του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου της Δράμας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε πως το 47ο Φεστιβάλ Δράμας καταγράφηκε «ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα της τελευταίας πενταετίας. Είναι σημαντικό κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι. Ως δημοτική αρχή, δεσμευόμαστε πως θα βάλουμε το λιθαράκι μας και θα ανεβάσουμε τον πήχυ. Σύντομα το Φεστιβάλ θα κλείσει 50 χρόνια ζωής και τα θεμέλια του είναι βαθιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Δεμερτζή διότι ήταν έμπρακτα παρών και μας βοήθησε με τις γνώσεις τους, επιβεβαιώνοντας ότι η διοίκηση μπορεί να έχει συνέχεια». Ο κ.Παπαδόπουλος συνεχάρη τους βραβευθέντες και έκανε ιδιαίτερη μνεία «στους αφανείς ήρωες της διοργάνωσης: τους εθελοντές».

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας είπε: «Άλλη μία πετυχημένη διοργάνωση έφτασε στο τέλος της αν και η μικρομηκάδικη περιπέτεια δεν τελειώνει ποτέ. Μία συνάντηση που δεν αφορά μόνο τη Δράμα αλλά εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, όπου πλήθος κόσμου παρακολουθούν τις ταινίες online και δωρεάν. Συνεπώς είναι ένας διεθνής θεσμός με άποψη και κύρος που αναδεικνύει τους σύγχρονους προβληματισμούς και διασυνδέει τους επαγγελματίες του χώρου». Ο κ.Φωτήλας συνεχάρη τον Γ.Σακαρίδη: «Είναι δύσκολο να πας κάτι που είναι ψηλά ακόμα πιο ψηλά κι εκείνος εκτόξευσε τη δυναμική του φεστιβάλ. Ραντεβού το 2025. Μέχρι τότε, όπως λέει ο Εξιπερί, “να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε τους φίλους μας”».

Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Πέτρος Παρασκευαΐδης, αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του φεστιβάλ που, όπως είπε, «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο και από μικρή σπίθα, έγινε μια φωτιά που φωτίζει την πόλη», έδωσε μερικά πολύ εντυπωσιακά νούμερα ως προς την επισκεψιμότητα της πλατφόρμας: «Ένα εκατομμύριο επισκέπτες καταγράφηκαν στην πλατφόρμα, και περισσότεροι από 100.000 ήταν μοναδικοί χρήστες. Κάθε λεπτό 500 άνθρωποι παρακολουθούσαν ταινία. Τα νούμερα αυτά είναι αδιανόητα».

Ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαδόπουλο, όλους τους συνεργάτες και τους χορηγούς του φεστιβάλ που «είναι πλέον θεσμός αναγνωρισμένος και σεβαστός από την παγκόσμια κοινότητα», ενώ ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Γιώργο Δεμερτζή και τους εθελοντές. Κλείνοντας υποσχέθηκε να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά «προωθώντας τον κινηματογράφο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από πλευράς μου υπόσχομαι πως το Φεστιβάλ Δράμας θα είναι η μόνιμη αγκαλιά των μικρομηκάδων στον κόσμο. Εδώ ανήκετε. Η Δράμα είναι ο προθάλαμος της επιτυχίας, ο προθάλαμος των όσκαρ. Η Δράμα είστε εσείς!».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2024

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας, μεταφραστής, θεωρητικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης (Προέδρος)
Ειρήνη Βαχλιώτη, σκηνοθέτις 
Αλεξης Βασιλείου, καλλιτέχνης, διευθυντής στο Θέατρο Ριάλτο
Λήδα Γαλανού, κριτικός κινηματογράφου, συνιδιοκτήτρια flix.gr
Μαρίνα Σιώτου, ηθοποιός 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τώρα που φτάσαμε στο τέλος του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Φεστιβάλ και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Γιάννη Σακαρίδη που μας επέλεξαν για να αποτελέσουμε την Κριτική Επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού και κυρίως τις 27 δημιουργικές φωνές που έθεσαν στην κρίση μας τις ταινίες τους.

Στο σύνολο των ταινιών διαπιστώσαμε τεχνικές αρετές, αφηγηματικές δεξιότητες, σύγχρονη θεματολογία που θίγει κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, όπως τη συμπερίληψη, το φύλο, τις οικογενειακές σχέσεις, τους εφηβικούς προβληματισμούς, την απώλεια, τη βία και, πάνω και πέρα απ’ όλα, τον έρωτα.

Θα χαιρόμασταν, ωστόσο, να είχαμε δει περισσότερα ντοκιμαντέρ στο επίσημο πρόγραμμα.

Ευχόμαστε, τέλος, τα ζωτικά προβλήματα του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου που ανακόπτουν όλη αυτή τη δημιουργική ορμή, η οποία έχει αναδείξει τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο ως το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, να επιλυθούν το συντομότερο.

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ. η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το ΕΚΚ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ. H ταινία που θα αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας θα εξασφαλίσει αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. 

Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινία MJ.

Απονέμεται στον Δημήτρη Μουτσιάκα για την ταινία του Γκέκας.

Για την άρτια, διεισδυτική και στιβαρή ματιά που πραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα της τοξικής αρρενωπότητας και του φαύλου κύκλου της βίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «Τώνια Μαρκετάκη»

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει έπαθλο 3.500 ευρώ και η ΕΡΤ προσφέρει έπαθλο 1000 ευρώ. Επίσης, το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Stefilm, η Musou παραχωρεί πρωτότυπη μουσική στο επόμενο project του σκηνοθέτη η Crew United 5ετή συνδρομή Crew United Pass.

Στην τελική ψηφοφορία για το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη» συζητήθηκαν οι εξής: η Δέσποινα Κούρτη για την ταινία Numb, ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, η Ίρις Μπαγλανέα για την ταινία Zange, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινία MJ.

Απονέμεται στον Γιώργο Φουρτούνη για την ταινία του MJ.

Για την μαεστρία με την οποία στήνει έναν κωμικοτραγικό ήρωα και τον κόσμο του, που ισορροπούν ανάμεσα στη σάτιρα και το προσωπικό δράμα.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Απονέμεται στο Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία του Honeymoon.

Για την τρυφερή απεικόνιση της αγάπης που πάντα κερδίζει, όταν δεν έχει ταυτότητα αλλά έχει αλήθεια.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα: 3.500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ.

Απονέμεται στον Αλκαίο Σπύρου για την ταινία Στρώνουν τον παράδεισο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: ο Στέφανος Κουτσαρδάκης για την ταινία Χρυσά Βαστά, ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινια MJ.

Απονέμεται στον Δημήτρη Μουτσιάκα για την ταινία του Γκέκας.

ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER

Απονέμεται στο Άλκι Παπασταθόπουλο για την ταινία του Honeymoon.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ 

Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: η Μαίρη Πετρούλιου για την ταινία Honeymoon, η Μαριάμ Ρουχάτζε για την ταινία Αλκυνονίδες, η Εύη Σαουλίδου για την ταινία Treadmill και η Νάσια Συντέτα για την ταινία Honeymoon.
 
Απονέμεται στην Νάσια Συντέτα για την ερμηνεία της στην ταινία Honeymoon του Άλκι Παπασταθόπουλος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ 

Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: ο Νίκος Γεωργάκης για την ταινία Γκέκας , ο Παύλος Ιορδανόπουλος για την ταινία Αλκυονίδες, ο Γιώργος Κατσής για την ταινία MJ και ο Παύλος Λαγός για την ταινία Γκέκας.

Απονέμεται στον Γιώργο Κατσή  για την ερμηνεία του στην ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ

Απονέμεται στον Petar Mrdjen για την ταινία Zange της Ίριδας Μπαγλανέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΧΟΥ

Απονέμεται στον Αλέξη Κουκιά για την ταινία Zange της Ίριδας Μπαγλανέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΝΤΑΖ
H εταιρεία Telmaco προσφέρει το βραβευμένο λογισμικό επεξεργασίας ταινιών και βίντεο, Avid Media Composer της Avid Technology.

Απονέμεται στον Δημήτρη Πολύζο για την ταινία Αλκυονίδες του Αλέξανδρου Σκούρα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο μια 5ετή συνδρομή Crew United Pass

Απονέμεται στον Γιώργο Καρβέλα για την ταινία Γκέκας του Δημήτρη Μουτσιάκα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

Απονέμεται στη Μαριλένα Ορφανού για την ταινία Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται του Σταύρου Μαρκουλάκη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ  «ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ»

Απονέμεται στην Μάρλι Αλειφέρη για την ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο μια 5ετή συνδρομή Crew United Pass.

Απονέμεται στον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη για την ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ και ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ

Απονέμεται στον Κώστα Δημητρόπουλο για την ταινία Zange της Ίριδας Μπαγλανέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Απονέμεται στην Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

στον μικρό Σαράντη Καραγιάννη από την ταινία Χρυσά Βαστά του Φοίβου Κοντογιάννη 

ΒΡΑΒΕΙA ONASSIS CULTURE 

Το Onassis Culture με ανεξάρτητη κριτική επιτροπή απονέμει δύο βραβεία, σε ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος. Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επόμενης ταινίας της δημιουργού.

To Onassis Film Award απονέμεται στην ταινία Numb της Δέσποινας Κούρτη, μια ολοκληρωμένη ιστορία ενηλικίωσης που χτίζεται με απλότητα, μέσα από σιωπές και βλέμματα. 

Το Onassis Film Award απονέμεται στην ταινία Honeymoon του Άλκι Παπασταθόπουλου, μια ταινία με ορμή, ειλικρίνεια και δυνατές ερμηνείες. 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 2024
Treadmill, Γιώργος Κοιμήσης

BΡABEIO Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών - Έπαινος GCS 2024 
Ο έπαινος συνοδεύεται από έπαθλο μιας κάμερας Canon, προσφορά της Canon Europe αξίας 4.600 ευρώ.
Τρωκτικά του Μπετόν, Αποστόλης Γκανάτσιος 
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάνος Δασκαλάκης

ΒΡΑΒΕΙΟ Πανελλήνιαs Ένωσηs Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.)
Άσκοπη Μετακίνηση, Νικολέτα Λεούση

Για την ευρηματική, κινηματογραφικά, διαχρονική σύνδεση της πολιτικής, της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της έβδομης τέχνης, με την ύπαρξη και κυκλοφορία του πιο λαϊκού μέσου συγκοινωνίας, δηλαδή του λεωφορείου, «η Π.Ε.Κ.Κ. αποφάσισε, αντί να... κόψει πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, να τιμήσει τη σκηνοθέτιδα με το βραβείο καλύτερης ελληνικής μικρού μήκους ταινίας του 47ου Φεστιβάλ Δράμας».

ΒΡΑΒΕΙΟ Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)
Άσκοπη Μετακίνηση, Νικολέτα Λεούση

Περισσότερες πληροφορίες και τα βραβεία των υπολοίπων τμημάτων του Φεστιβάλ στο site:
www.dramafilmfestival.gr/