Με το «Peter von Kant» του Φρανσουά Οζόν θα ανοίξει το 72ο φεστιβάλ του Βερολίνου - νεα || cinemagazine.gr
9:32
14/1

Με το «Peter von Kant» του Φρανσουά Οζόν θα ανοίξει το 72ο φεστιβάλ του Βερολίνου

20 χρόνια (και μια μέρα) μετά την προβολή των «8 Γυναικών» στην ίδια διοργάνωση, ο απολαυστικά ιδιότροπος Γάλλος επανέρχεται με διασκευή Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και Ιζαμπέλ Ατζανί στο καστ. Καλυφθήκαμε.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι επίσημο λοιπόν. Εκτός δυστυχούς απροόπτου το Φεστιβάλ του Βερολίνου ανοίγει τις πύλες του στις 10 Φεβρουαρίου με τη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν. Ο ακαταπόνητος Παριζιάνος ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της 24ης μεγάλου μήκους ταινίας του (σε 25 χρόνια μεγάλου μήκους, τέτοιος ωραίος τύπος είναι) και το φεστιβάλ δεν μπόρεσε βέβαια να αντισταθεί στην διπλά σινεφιλική, kammerspiel και Φασμπίντερ, αναφορά της ταινίας του. (Σημείωση: Kammerspiel σινεμά, είναι αυτό που θα λέγαμε δανειζόμενοι από την κλασική μουσική, το «σινεμά δωματίου». Μεσουράνησε, βραχέως, την εποχή του Βωβού κινηματογράφου, αλλά υπάρχει έκτοτε με πιο ελεύθερη έννοια σε ταινίες ανάλογης δομής, όψης και θεματολογίας).

Η ανοιχτή κουβέντα λοιπόν του Οζόν με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και τα περίφημα «Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του, συγκίνησαν τον καλιτεχνικό διευθυντή Κάρλο Τσατριάν: «Είμαστε πέρα από ευτυχείς να καλωσορίζουμε και πάλι τον Φρανσουά Οζόν στο φεστιβάλ. Ψάχναμε ένα έργο που θα ρίξει φως και θα φέρει μια ελαφρότητα κι ένα μπρίο στην σκυθρωπή μας καθημερινότητα. Το «Peter von Kant» είναι ένα tour de force πάνω στην έννοια του lockdown. Στα χέρια του Οζόν το kammerspiel γίνεται το τέλειο όχημα αγάπης και ζήλειας, αποπλάνησης και χιούμορ - όσα πράγματι κάνουν τη ζωή και την τέχνη τόσο αλληλένδετα».

Στην ταινία που αλλάζει το φύλο (και ίσως τα φώτα, αλλά μας αρέσει) της ταινίας του Φασμπίντερ, ο Ντενίς Μενοσέ, αυτός ο έξοχος αγροίκος του γαλλικού σινεμά, πρωταγωνιστεί έχοντας δίπλα του την Ιζαμπέλ Ατζανί, οπότε όλα φαντάζουν απαραίτητα πλέον. Ο Οζόν επιστρέφει για έκτη φορά στο Διαγωνιστικό της Μπερλινάλε, με τις «8 Γυναίκες» του να έχουν βραβευθεί για το υπερφυσικό ensmble τους, ταινία που θα προβληθεί μάλιστα ξανά φέτος, επετειακά, στα πλαίσια του εορτασμού της Ιζαμπέλ Ιπέρ από την διοργάνωση. Το 2018 ο σκηνοθέτης είχε κερδίσει με το «Θέλημα Θεού» την Αργυρή Άρκτο.

Στα της διοργάνωσης τέλος, να σημειώσουμε ότι το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 16 Φεβρουαρίου, όταν και θα λάβει χώρα η τελετή της λήξης και της απονομής των βραβείων. Από τις 17 μέχρι τις 20 θα υπάρξουν επαναληπτικές προβολές σε όλες τις αίθουσες της Μπερλινάλε. Η εύλογη χρονική σύντμηση του φεστιβάλ υποστηρίζεται και από τον περιορισμό της χωρητικότητας των κινηματογράφων της στο 50%. Πάρτι, υποδοχές και λοιπές παράπλευρες ασημαντότητες δεν θα συμβούν, μολονότι ένα αριθμημένων παρουσιών, παρουσία Τύπου, «κόκκινο χαλί» στο Palast και τις αίθουσες που φιλοξενούν ευαγείς πρεμιέρες, θα υπάρξει.