Ο κύβος ερρίφθη: Αγγλία και Νέα Υόρκη ανοίγουν τα σινεμά τους - νεα || cinemagazine.gr
3:42
23/2

Ο κύβος ερρίφθη: Αγγλία και Νέα Υόρκη ανοίγουν τα σινεμά τους

Σιγά σιγά, το σινεμά μπαίνει στον χάρτη των ανοιχτών εκδηλώσεων, με την Ελλάδα να είναι ακόμα στην αναμονή.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Την αρχή των μεγάλων αγορών, κατά πως φαίνεται θα κάνει η Νέα Υόρκη που ανοίγει τις κλειστές της αίθουσες στις 5 Μαρτίου, με το 25% πληρότητας και ένα μέγιστο αριθμό περί των 50 θεατών ανα αίθουσα, να είναι το κλειδί για το άνοιγμα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα, μιας και τα σινεμά της πόλης μένουν ουσιαστικά κλειστά από τον Μάρτιου του 2020, όταν ξεκίνησε το πρώτο (και αβέβαιο, τότε) κύμα της πανδημίας.

Όλα αυτά βέβαια, τηρώντας ευλαβικά όλα τα μέτρα έναντι του κορονοϊού, δηλαδή μάσκες, απόστάσεις, έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων και συγκεκριμένες αγορές στα κυλικεία.

Οι αιθουσάρχες δηλώνουν ανακουφισμένοι με το άνοιγμα των κινηματογράφων και αισιόδοξοι πως το 25% σύντομα θα διπλασιαστεί στο κοντινό μέλλον για να μπορέσει το box office σιγά, αλλά με σταθερά βήματα να επιστρέψει στα παλιά νούμερα. Για να αναλογιστεί κανείς την μεγάλη ζημία των κινηματογράφων, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ελάχιστες εν λειτουργία κινηματογραφικές αίθουσες στην Αμερική συγκέντρωσαν μόλις 8,5 εκατομμύρια δολάρια, όταν περύσι το σύνολο έφτανε τα 107 εκατομμύρια δολάρια.

Στα καθ’ ημάς, η Αγγλία ετοιμάζεται και εκείνη να επιτρέψει την είσοδο στις κλειστές αίθουσες από τις 17 Μαίου, αφού είχαν βάλει λουκέτο κατά τη διάρκεια του τρίτου lockdown, τον περασμένο Νοέμβρη. Ο Μπόρις Τζόνσον έφτιαξε έναν χάρτη με τέσσερα κομβικά σημεία σταδιακής επιστροφής στην «κανονικότητα», όπου η Φάση 1 προβλέπει ανοιχτά σχολεία, η Φάση 2 θα επιτρέψει αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, η Φάση 3 στις 12 Απριλίου θα ανοίξει τους drive-in χώρους, ενώ οι κλειστές αίθουσες εμπίπτουν στην 4η φάση και θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τα μέσα Μαίου.

Στα πιο καθ΄ημάς, κλειστές αίθουσες 12μηνης λειτουργίας σε όλη την επικράτεια έχουμε από τον περασμένο Οκτώβρη. Αμέσως μετά από μια ανοιχτή θερινή σεζόν (με το 30% πληρότητας και απαραίτητες μάσκες εντός), όπου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοιήθηκε σε αντίστοιχες συνθήκες. Πριν από τη θερινή σεζόν, τα σινεμά ήταν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου και μονάχα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου δέχτηκαν θεατές.

Είναι μια περίεργη σεζόν, και προηγήθηκε μια ακόμα πιο μουδιασμένη, και μονάχα να αναμένουμε έχουμε, για να μάθουμε και τις δικές μας ανακοινώσεις σχετικά με το πότε το σινεμά θα μπει και πάλι στη καθημερινότητά μας.