Ταινία της Εβδομάδας #1: Τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση είναι η «παρέα» που έχεις ανάγκη - νεα || cinemagazine.gr
13:44
19/5

Ταινία της Εβδομάδας #1: Τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση είναι η «παρέα» που έχεις ανάγκη

Το πολυβραβευμένο κινηματογραφικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση, είναι ένα τρυφερό, αστείο και συγκινητικό road movie με συνεπιβάτες δυο χαρισματικούς πρωταγωνιστές (Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος) και προορισμό την καρδιά σας.

Από τον Πάνο Γκένα

Η Έλενα οδηγεί χωρίς προορισμό και αναπάντεχα αποφασίζει να πάρει το πλοίο για Κεφαλονιά. Εκεί γνωρίζει τον Αντώνη, έναν άντρα που ταξιδεύει επίσης προς το νησί, με σκοπό να θάψει το οστεοφυλάκιο της θείας του. Ένα μηχανικό πρόβλημα στο αυτοκίνητό του και μία γραφειοκρατική αντιξοότητα, θα σταθούν αφορμή για να περιπλανηθούν μαζί και να αναζητήσουν το καταλληλότερο μέρος για να θάψουν το κουτί. 

Με λυτρωτική, αυτοσχεδιαστική διάθεση, εμπνευσμένα από τις ιστορίες απροσδόκητων κινηματογραφικών ζευγαριών που επιφύλαξαν στους θεατές τις πιο οικείες - και γι’ αυτό αξέχαστες - στιγμές, τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση είναι μία αναγκαία, παυσίλυπη ταινία μεγάλης καρδιάς. Σε μία περίοδο επιβεβλημένου standby, αποστασιοποίησης συναισθημάτων, περιοριστικών μέτρων και κοινωνικής απομόνωσης, η Έλενα (Τοπαλίδου) και ο Αντώνης (Τσιοτσιόπουλος) συναντιούνται τυχαία και δημιουργούν δυο πόλους που έλκουν το κοινό με καταπραϋντική ειλικρίνεια. Ταυτόχρονα, ο Γούσης τους καταγράφει ως τρυφερός παρατηρητής σε μία ταινία που (αυτο)ανακαλύπτεται. 

Τα «Μαγνητικά Πεδία» είναι μία κινηματογραφική αγκαλιά που ξεπερνά το εύρος της οθόνης. Ένα τραγούδι που θέλει να το ακούσεις για να το κρατήσεις συντροφιά

Γυρισμένα ριψοκίνδυνα με κάμερα mini dv, μία επιβεβλημένη επιλογή χαμηλού μπάτζετ που λειτουργεί όμως αψεγάδιαστα ως αφηγηματική αισθητική πρόταση (ειδικά για ‘μας τους «παλιούς» παραπέμπει νοσταλγικά και στα οικογενειακά home videos της δεκαετίας του ‘90), τα «Μαγνητικά Πεδία» επωφελούνται από την λιτότητα των μέσων τους και επικεντρώνονται έτσι με απέριττη ευκρίνεια σε όλα όσα θέλουν να (μας) συζητήσουν. Οι επιθυμίες και το βάρος (κυριολεκτικό και μεταφορικό) του παρελθόντος, η συντροφιά και η ανάγκη να σε ακούσουν, είναι στοιχεία που δρομολογούν την πορεία των δυο πρωταγωνιστών. Με πρότερο, έντιμο και τιμημένο, κόμικ βίο ο Γούσης καδράρει τις δυο μόνες, μα όχι μοναχικές, φιγούρες του ως δυο ήρωες που φορούν τις στολές τους (η μονόχρωμη Έλενα, ο χρωματιστός Αντώνης) και γεμίζει το αδειανό τοπίο του νησιού με κουβέντες πηγαίου χιούμορ, απελευθερωμένα λόγια εξομολογητικής ποιότητας που ορίζουν φίλους χρόνων ή στην περίπτωση της ταινίας, δύο αγνώστων με γνώριμες επιθυμίες.

Τα «Πεδία» δεν θα μπορούσαν να εκπέμψουν με την ίδια επιτυχία, αν δεν υπήρχαν η Έλενα Τοπαλίδου και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (μοιράζονται άλλωστε και credit σεναρίου). Οι δυο τους συνεισφέρουν στην ταινία την φαντασία που δεν ακολουθεί προσχέδιο, την αλήθεια που δεν είναι προδιαγεγραμμένη σε λέξεις, την ετοιμότητα δυο επαγγελματιών που αφήνονται συγκινητικά απέναντι στον φακό. Ειδικά, η Τοπαλίδου, ένα αερικό που μετά την εξαιρετική χορευτική της πορεία συνάντησε το σινεμά και αναδεικνύει κάθε ταινία στην οποία συμμετέχει (βραβεία γυναικείας ερμηνείας από τις Νύχτες Πρεμιέρας για τα «Bella», «Η Χέλγκα είναι στο Λουντ», θαυμάσια και στα «Soulfood», «Το Δάσος», «Phalaenopsis Alba») είναι το αλαφροΐσκιωτο στοιχείο που μαγνητίζει τον θεατή, χωρίς καν να προσπαθεί. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της και να μην νιώσεις, όλα όσα ξεστομίζει.

Τα «Μαγνητικά Πεδία» είναι μία κινηματογραφική αγκαλιά που ξεπερνά το εύρος της οθόνης. Ένα τραγούδι που θέλει να το ακούσεις για να το κρατήσεις συντροφιά. Μία feelgood δημιουργία που έχουμε ανάγκη. Μία υπενθύμιση πως όσο υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουμε. Μαζί κι ένα από τα πιο υποσχόμενα ελληνικά κινηματογραφικά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων. Αφοπλιστικό και γενναιόδωρο.